...

Gera en de Weisse Elster
Rond half vier komen we met onze twee dochters aan in Gera. Als ons hebben geïnstalleerd, maken we een wandelingetje door de stad. Dat wil zeggen Minka heeft de kaart en wij volgen haar. We willen naar het stadsplein van Gera dat omschreven staat als het mooiste van Duitsland. Enfin, we volgen Minka en gaan dus precies in de tegenovergestelde richting. We lopen door een met bomen omzoomd wandelpad naar het riviertje de Weisse Elster. Wat een mooie omgeving. Terug naar het hotel voor het eten. Er is een uitstekend lopend buffet, gevarieerd en erg smakelijk en ze hebben een heerlijke wijn.
 

Kamp Buchenwald en Weimar
Het ontbijtbuffet blijkt net zo uitgebreid en lekker te zijn als de warme maaltijd gisteravond. Er is zelfs prosecco!  Onderweg naar Weimar bezoeken we het voormalige concentratiekamp Buchenwald. De toren met klok is Stalinistisch. Groot, vierkant en fors. Trappen dalen van de heuvel af naar een drietal as-kuilen. Duizenden hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Ik bid voor de zielenheil van allen die hier zijn omgekomen en hun beulen. Dat iets dergelijks nooit meer zal geschieden.
 
In Weimar gaan we wat drinken en een versnapering verorberen. Het wordt een kroeg waar Bach zijn stek vroeger had. Het historische centrum van Weimar is door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Schiller en Goethe hebben hier ook gewoond en gewerkt.
 

Grotten van Saalfeld
In Saalfeld willen we de kleurrijkste grotten ter wereld (World Book of Records) zien. Rond de grotten blijken ze er een Eftelingachtig iets van te hebben gemaakt. Een soort van Land van Laaf. Tot in de Middeleeuwen werden in deze grotten grondstoffen gewonnen voor bijvoorbeeld vitriool. Moeder natuur heeft de mijnen, die pas begin 1900 zijn teruggevonden, bedekt met druipstenen en rimpelloze stille meertjes.
 

Arnstadt
Op naar Arnstadt, een aardig, maar niet buitengewoon plaatsje. Op het marktplein een beeld van de jeugdige Bach, die in zijn tijd nogal wat weerstand opriep door zijn tegendraadse gedrag. We lopen verder langs de voormalige stadsmuur, voor zover aanwezig, om bij de kerk uit te komen. Opvallend is dat men niet echt gericht is op toerisme. Maar, zo ontdekken de dames, tegenover de Bachkirche, is een leuke havannabar, net twee weken open. We worden door het bedienend personeel als koningen ontvangen. 
 

Dresden
Dresden heeft een prachtige altstad. Daarbuiten veel communistische grote gebouwen. Na het Rathaus lopen we richting het plein bij de Frauenkirche, met de bijzondere achthoekige vorm. Wat is dan een betere plek dan uitzien op en onder het geluid van beierende klokken van de Frauenkirche. Daarbij speelt er ook nog een violiste de meest mooie klassieke stukken. We sluiten deze mooie dag af met Wiener Schnitzels voor de meiden en Steak au four en een Schweinekotelett voor ons. Het is al donker als we bij ons hotel terug zijn.
 

Wartburg
Vandaag weer naar huis. Eerst nog een poging om het stadsplein van Gera te bewonderen. Het is niet slecht, maar het mooiste marktplein van Duitsland?

Op de terugreis bezoeken we de Wartburg bij Eisenach, waar Martin Luther ondergedoken zat. Hier vertaalde hij het Nieuwe Testament van Erasmus vanuit het Grieks in de Duitse volkstaal. Omdat we niet zoveel tijd meer hebben stellen ons tevreden met het bezichtigen van de burcht aan de buitenzijde en vanaf het burchtplein. En uiteraard, hoe kan het anders, wordt de innerlijke mens ook versterkt voor we de terugreis hervatten.