...

Traditie van gastvrijheid
Hotel Morabeza is een van de eerste hotels op Sal. Daarom had het ruim veertig jaar geleden de eerste keus uit alle mooie plekjes van het eiland. Het ligt dan ook aan een van de mooiste zandstranden én op loopafstand van het gezellige Santa Maria. Van enkele eenvoudige kamers groeide het al snel tot een luxe en stijlvol hotel. Het hotel ademt een rijke geschiedenis uit en heeft een gemoedelijke Afrikaanse sfeer. Het is er dan ook goed vertoeven op het terras met uitzicht op zee, waar je heerlijk kunt lunchen of dineren. 
 

Geschiedenis van Morabeza
Het begon allemaal toen twee ingenieurs, Gaspard Vynckier en zijn vrouw Marguerite, in 1963 in Kaapverdië aankwamen op zoek naar een aangenaam klimaat om de winter door te brengen. Ze vielen meteen voor de charme van het eiland Sal en besloten er hun tweede huis te bouwen. Ze bedachten een ingenieus systeem dat met behulp van zonne-energie (en dat in de jaren zestig!) zeewater distilleerde. Het voorzag het hele dorp van schoon drinkwater. Een paar jaar later werd hen gevraagd om kamers te verhuren aan luchtvaartpersoneel en zo werd een plan voor een echt hotel geboren. Er werd een verblijf met 140 kamers gebouwd en niet veel later kwamen de eerste gasten vanuit Portugal en Duitsland.
 

Morabeza's meest bijzondere gasten
De meest bijzondere gasten van Morabeza waren pinguïns. Een Belgische expeditie haalde de pinguïns op in Antarctica om ze naar de dierentuin van Antwerpen te brengen. Op de terugweg zochten ze een “gekoelde” tussenstop, zodat de dieren even op temperatuur konden komen voordat de lange reis weer voortgezet werd. Hoteleigenaar Gaspard liet meteen een koelkamer van 16m³ overkomen vanuit België. De pinguïns werden in de koelkamer ondergebracht waardoor ze de tocht goed doorstonden. Diezelfde koelkamer werd nadien nog jarenlang gebruikt door het hotel.
 

Het eiland Sal
Sal is van oorsprong een vulkanisch eiland en is genoemd naar een lagune waar zout ‘sal’ gewonnen werd. Er is nog steeds een groot zoutmeer waar je zelfs in mag zwemmen of eigenlijk… drijven! Het hart van het eiland ligt in Santa Maria, een dorp in het zuiden van het eiland met een kilometers lang zandstrand en een klein gezellig centrum met restaurants, bars en winkeltjes. Het eiland heeft een vlak landschap, een mooie zee en een aangenaam tropisch klimaat. Dat leent zich bij uitstek voor activiteiten zoals  kitesurfen of een boottochtje met een catamaran. Of ontdek de boeiende onderwaterwereld met papegaaivissen, zeeschildpadden en bruinvissen.
 

Cabo Verde
De archipel Kaapverdië bestaat uit meerdere eilanden waarvan er negen zijn bewoond. Pas in de 15e eeuw werden de eilanden ontdekt door Portugezen, ze noemden het ‘Ilhas de Cabo Verde’ naar de groene kaap op de westelijke punt van Senegal, die er recht tegenover ligt. Kaapverdië is hét Atlantische paradijs met haar spectaculaire witte stranden en lekkere temperaturen. Voordeel is ook dat je er geen last hebt van jetlag door het geringe tijdsverschil (2 uur vroeger in de winter). Perfecte winterbestemming dus voor zonliefhebbers en watersporters!