...

De stad van honderd torens
De Kruittoren, de Bruggetoren van de Oude Stad, de Petrin uitkijktoren of een van de 96 andere... Voor het beste uitzicht over Praag beklim ik één van de honderd torens die de stad rijk is.
De Petrintoren is de hoogste en misschien wel de bekendste toren van Praag. De Eiffeltoren in Parijs diende als het groote voorbeeld bij de bouw van deze kenmerkende toren. Niet alleen vanuit de torens heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Of trek je terug op een van de heuvels rondom Praag. De kabelbaan neemt je mee naar de top en geeft je een uitzicht om bij weg te dromen!            
 

Slenteren door de straten
De straten van de Oude Stad van Praag worden gekenmerkt door smalle kronkelende stegen die uitkomen op grote en indrukwekkende pleinen. Ik kijk om me heen en geniet van de wisselende architectuur in deze stad. Geen bouwstijl lijkt hier te ontbreken. Ik laat de Oude Stad van Praag even achter me en ga opzoek naar de Nieuwe Stad. Over het Wenceslasplein, langs het Nationaal Museum en langs de oever van de Moldau verken ik de Nieuwe Stad. Daar zie ik Dancing house, een gebouw dat niet zo is als alle andere. Kijk nog eens goed en je ziet een dansend paar dat niet stil blijft staan. 
 

De geschiedenis komt tot leven
Josefov, de oude Joodse wijk, is een mooi bewaard gebleven stukje geschiedenis van Praag. Adolf Hitler was tijdens de Tweede Wereldoorlog van plan om Praag te benoemen tot een soort museum voor het uitgestorven Joodse volk. Hier vind je een aantal parels die zeker een bezoek waard zijn. De Nieuwe-Oude Synagoge en de Spaanse synagoge kenmerken de wijk, maar voor mij was de oude Joodse begraafplaats het meest indrukwekkende deel van deze wijk. En ik merk dat langzaam het kippenvel over mijn armen trekt. 
 

De Moldau en haar bruggen
De rivier de Moldau splitst de stad in tweeën. De stadsdelen worden met elkaar verbonden door 18 bruggen. De Oude Stad van Praag wordt door de bekende Karelsbrug verbonden met de Praagse Burcht. De brug is aan weerskanten versierd met heiligenbeelden. Ik kies er daarom ook voor om niet te snel over deze bijzondere brug te lopen, maar even stil te staan en dit prachtige bouwwerk te bewonderen. Vanaf de brug heb je een geweldig uitzicht op de Praagse burcht dat schreeuwt om een foto. 
 

Na zdraví, Proost!
Praag loopt over met bier. Van Bierbrouwerijen tot musea of gewoon een gezellige kroeg. Het Tsjechische goud is overal te vinden. Iedereen  heeft zijn eigen voorkeur en hier kom je achter door gewoon te proeven. Budvar, Budweiser of Flek, er is keuze genoeg. Ik neem een slokje van de lokale trots, het Flek bier en ik ben verkocht. Voor een grote pul die tot de rand gevuld is betaal je omgerekend tussen de 1 en 4 euro. Daar drinken we op. Na Zdravi, proost!