...

Van Zuid-Italië word je blij!
Sinds de luchtvaartmaaschappijen het zuiden van Italië hebben ontdekt, is het een stuk gemakkelijker geworden om in 'il mezzogiorno' te komen Dit is dan ook hét moment om naar dit gebied af te reizen, omdat het nu nog ongeschonden en puur is. Neem Puglia, de hak van de laars: een helderblauwe zee, prachtige stadjes die je verbazen en natuurlijk de zon. Allemaal met een eigen geschiedenis en cultuur. Elk seizoen met zijn eigen vruchten, vis en groenten; de kleuren en smaken brengen je in vervoering. Van massatoerisme heeft men in Puglia nog niet gehoord! 
 

Afwisseling gegarandeerd
Cultuur vindt u in de vele stadjes die Puglia rijk is: Martina Franca, Lecce, Otranto, Alberobello, allemaal met een eigen karakter. Houdt u meer van strand? Dan kunt u genieten van kilometers lange, witte zandstranden en een oogverblindende blauwe zee bij bijvoorbeeld Baia dei Turchi in Otranto. Op het platteland vinden we de masseria, boerderijen die vroeger soms een klein ministaatje leken te vormen. Padre Pio zien we ook overal terug. Deze 'jonge' heilige trekt vele bedevaartgangers naar Puglia.
Even uitrusten? Kies dan een heerlijk terras met prachtige lokale gerechten en wijnen.
 

Alberobello, fototoestel gereed ….
Hoewel het toerisme hier wel zijn weg gevonden heeft, is Alberobello toch een aanrader. Het is de hoofdstad van de trulli, de witte kegelvormige huisjes, die we in de hele omgeving rond Alberobello tegenkomen. De huisjes zijn gebouwd als slimme manier om de belasting te ontduiken, omdat ze snel afgebroken konden worden als de belastinginner langs kwam. Men bouwde zonder cement, waardoor een unieke vorm ontstond. Op de huisjes zie je vaak mysterieuze tekens uit de 13e en 14e eeuw, die tot nu toe nog niet ontcijferd zijn. 
 

Lecce, een droom….
Toscane heeft Florence, Puglia heeft Lecce! Dit stadje vol barok zal u niet vervelen. Neem een kijkje in één van de ateliers waar de beelden gemaakt worden voor de vele kerken in Lecce. Deze beelden worden van papier-maché gemaakt. De heilige Oronzo is de patroonheilige van de stad en het stadssymbool is de wolvin met een boom. Beide zien we in allerlei vormen terug in Lecce. Dwalend door de straatjes komt u unieke sfeervolle winkels tegen. Drink in de ochtend een espressino, een mini-cappuccino waarbij de specialiteit van Puglia 'il pasticciotto', een minitaartje gevuld met room, niet mag ontbreken.
 

Bari, een citytrip waard
Bari en Brindisi zijn de twee grote havensteden aan de kust. Bari is bekend vanwege het graf van onze eigen Sinterklaas, die helemaal niet zo eigen blijkt te zijn. Als u in de crypte van de basilica di San Nicola komt, zult u merken dat er aanhoudend Russisch-orthodoxe rituelen plaatsvinden. Het Piazza Ferrarese verbindt de oude stad met de nieuwe (winkel)stad. Bari biedt verder heerlijke straatjes met wapperende was en open deuren, die een blik werpen op dames die dé pasta van Bari aan het maken zijn: de oortjes of wel  'orecchiette'. Je kijkt je ogen uit in Bari!