...

Koning van de insectenwereld
Misschien kan ik niet zo hard brullen als mijn naamgenoot van de Big Five, maar ook ik ben gevreesd door andere dieren! Als ik honger heb, dan graaf ik een valkuil om mieren en andere insecten te kunnen vangen. Mijn hele lichaam heeft schutkleuren en is maar 5 tot 10 cm groot. Dit geeft me een groot voordeel: mijn prooien zien me niet snel aankomen. De leeuw is dan misschien de koning van de dierenwereld, zelf ben ik de koning van de insectenwereld. Weet u hoe ik heet? 
 

Vlekken, vlekken en nog meer vlekken!
Langzaam bewegen en veel gras eten, daar blijf je jong en sterk van. Ik kan het bewijzen, want mijn soort kan tot wel 100 jaar oud worden. Onze snelheid in kilometer per uur is een stuk langzamer dan ons zusje uit de Big Five. Dit maakt niet uit: wij zijn immers geen roofdieren zoals zij. De gelijkenis in onze namen is te danken aan onze vlekken: die van ons schild en die van hun vacht. Sommigen hebben mij als huisdier, maar het liefst breng ik mijn oude dag door op graslanden en halfwoestijnen van Zuid-Afrika. 
 

Klein, maar sterk en dapper
Misschien heb je mij al eens gezien. Behalve in Zuid-Afrika, woon ik namelijk ook in Nederland. Met mijn lichaamslengte van 5 - 10 cm lijk ik niet zo sterk, maar pas op! Mijn spierkracht is enorm: ik kan een gewicht tillen dat 850 keer zo zwaar is als ikzelf. Confrontaties ga ik ook niet uit de weg. Met mijn hoorn duw ik andere mannetjes en mijn vijanden aan de kant. Als larve duurt het 5 jaar tot ik volgroeid ben, maar dan is mijn pantser dik en mijn hoorn krachtig. Wordt u al bang van mij? 
 

Met onze snuit in het zand
Piep piep! Met kleine stapjes beweeg ik me snel voort door de woestijn van Zuid-Afrika. Mijn staart zwiept achter mij aan. 's Nachts ben ik op op jacht en achtervolg ik de mieren tussen het zand. Om ze te vangen, steek ik mijn lange snuit in het zand. In tekenfilms zijn mijn zusjes en broertjes uit de Big Five vaak bang voor mij, maar in het echt valt dit wel mee. Zij zijn ten slotte ook een stuk groter. Voor hun snuit hoef ik niet bang te zijn, want zij eten liever bladeren en planten dan knaagdieren zoals ik. Weet u al wat mijn naam is? 
 

Gezellig en sociaal lawaai
Met mijn vleugels glij ik door de lucht. Vanuit de lucht verken ik de savannes en steppes van Zuid-Afrika. Ik ben een sociale vogel en vlieg graag in groepen. Samen maken we dan ook veel gezellig lawaai, van grote afstand kun je ons al horen! Hoog in de bomen bouwen wij stevige, maar slordige nesten. Ons uiterlijk kan verschillend zijn, soms hebben we een witte kop of rode snavel. Ons voedsel bestaat voornamelijk uit kleine insecten. Vaak vind je ons in de buurt van onze grote broertjes uit de Big Five. Soms zitten we ook op hun rug of die van andere dieren!