...

Het echte boerenleven
In Griekenland vind je veel kleine, authentieke landbouwbedrijfjes met door het heuvelachtige landschap versnipperde percelen. Naast heerlijk geurende citroenen worden er vooral olijven en druiven verbouwd. Op Kreta is een familiebedrijfje dat al vanaf 1865 olijfolie en eetbare olijven produceert: Vassilakis Estate. Zij kweken en oogsten nog steeds volgens een aloude Griekse methode die het milieu respecteert.

Op de Abelostrates boerderij in Kiliomeno (Zakynthos) kun je deel uitmaken van het echte Griekse dorpsleven waar het wijnmaak proces te zien is en lekkere Griekse gerechten gemaakt worden. Wijnproeven en kunst combineren? Art & Wine is niet zomaar een locatie waar je beiden kunt bewonderen. Op deze kleinschalige wijnmakerij op Zakynthos krijg je een goed beeld van de alledaagse Griekse arbeiders, een persoonlijk verhaal vol inspiratie.

Culinaire schatten
Een snufje kaneel in de appelmoes is bij ons heel gebruikelijk maar op Zakynthos gebruiken ze het naast komijn en tijm ook in de hartige rode saus. Een andere Griekse bijzonderheid met verrassende kruiden is Ouzo, het bekende drankje dat vooral naar anijs smaakt maar waar ook bijvoorbeeld kardemom  en koriander in zit. Plomari op Lesbos wordt de Ouzohoofdstad genoemd. Hier vind je het Ouzomuseum en zelfs een heel Ouzofestival eind juli.
 
Eten tussen de locals?
Op het centrale pleintje in Mytilinii (Samos) zit je lekker beschut onder de grote boom. Een andere aanrader zijnde een onverwacht goed restaurantjes zoals Odysseia en Masasoura met echte Griekse mezes in het kleine dorpje Maritsa op Rhodos, en nog betaalbaar ook. De enige taverna op het strand van Agios Nikolaos, in het noorden van Zakynthos is het charmante La Storia. Wip niet te veel met je stoel, want voor je het weet lig je in het water! En bestel wat extra brood om de vissen te voeren. 

Op ontdekkingstocht in de Griekse natuur
Hoe oud denkt u dat deze olijfboom is? Door wetenschappers wordt de leeftijd van deze boom in Ano Vouves op Kreta geschat op 4000 jaar. U vindt hier ook een klein olijvenmuseum. Ook indrukwekkend op Kreta: de Kourtaliotikokloof, met prachtige watervallen en woonplaats van veel vogels.

Meer vogels spotten? In april en mei kun je op Lesbos de spectaculaire trek meemaken van verschillende trekvogels. Ook huisvest dit eiland de bijzondere Eleonora’s valk en Yelkouan pijlstormvogels. In het zuidwesten van Corfu is het cederbos rondom het Korissionmeer een must voor natuurliefhebbers. Hier zijn veel zeldzame planten en veel zang- en watervogels te vinden. Of luister bij zonsopgang naar het wonderschone lied van de nachtegaal in de Nachtegaalvallei op Samos. Je kunt in deze groene vallei zelf een route volgen langs lieflijke bergdorpjes als Manolates en Vourliotes.

Genieten van onbekende baaien en stranden
Balos beach is het allermooiste strand van Kreta! Wit zand en turquoise water. De weg ernaartoe is onverhard… tip: neem de boot! Ook een goed verborgen pareltje is Agios Pavlos, een rustig badplaatsje met fantastische zandstrandjes om te snorkelen en te zonnen. Corelli Beach: één  van de mooiste stranden van Kefalonia. De ontroerende film Captain Corelli’s Mandolin met Nicolas Cage en Penelope Cruz in de hoofdrollen, is hier opgenomen. Vanaf Dafni beach, een rustig strand met donker zand in het zuidoosten van het Zakynthos, heb je een betoverend uitzicht over het eiland Pelouzo. Het strand is één van de belangrijkste nestplaatsen van de schildpad Caretta Caretta, Gelukkig is het nog niet bekend bij het grote publiek.

Rijdt ook eens richting Porto Limnionas en neem de zanderige afslag naar Porto Roxa. Via de springplank neem je een duik in de mooie lagune om daarna lekker bij te komen in een van de hangende bedden.

De meest authentieke Griekse dorpjes
In het verlaten dorp Rekatsinata op Lefkas waan je je alleen op de wereld. Zoek tussen het overwoekerende groen naar aanwijzingen voor de verborgen schat. Het verhaal gaat dat de vroegere bewoners die hebben achtergelaten voor reizigers die op een dag naar hun dorp zouden komen. Een typisch Grieks sfeervol dorpje op Lesbos, waar nog ouderwets schapenkaas, yoghurt en keramiek gemaakt wordt is Mandamados.
Lekker struinen door nauwe straatjes met bloemen versierde balkonnetjes, steile trappen en kneuterige tavernes kan in de oude ‘hoofdstad’ van Samos: Ano Vathi. Liapades op Corfu is een schilderachtig dorpje tussen de olijfboomgaarden, wijngaarden, koeien en ezels. Op het traditionele dorpsplein hier komen jong en oud samen. Op Parga is het dorpje Epirus met recht een weg-van-de-massa-tip. Ga lekker een vers visje eten in de haven van dit vissersdorpje.

Keri is een niet-toeristisch dorpje in het binnenland van Zakynthos. Onder de druivenranken is het aangenaam vertoeven op het centrale pleintje met de schattige scheefhangende luiken en fleurige bloempotten.