...

Jasper, veelzijdige wildernis
Jasper is het grootste nationale park van de majestueuze Rockies. We bezoeken een gletsjer en beklimmen een kloof. De zon schijnt volop, dat levert een prachtig uitzicht op over de met sneeuw bedekte bergtoppen, wildstromende beekjes, watervallen, ontzagwekkende gletsjers en de vele kraakheldere, groenblauw gekleurde meren. We stoppen in het plaatsje Jasper, toeristisch, met een aangenaam karakter. Die pancake met maple syrup hebben we wel verdiend!
 

Op berenjacht!
In de onherbergzame Rocky Mountains kun je oog in oog komen te staan met de imposante grizzlybeer, staand bijna 3 meter hoog en wel 500 kilo zwaar. Of ik het erg vond dat ik deze beer met vlijmscherpe nagels niet heb ontmoet? Ja! 'Excited', zo voelde ik me toen de kleinere bruine beer vlak voor onze huurauto in Banff NP de weg over stak. Hoe het voelt om een grizzlybeer (van een afstandje!) waar te nemen, hoop ik ooit eens te mogen ervaren!
 

Een heuse gletsjerexpeditie 
Eén van ’s werelds mooiste autoroutes is de Icefields Parkway. Hier komen alle elementen van de Rockies samen; de indrukwekkende bergen, de blauwe gloed van de gletsjers, de glooiende alpenweiden boordevol bloemen en natuurlijk de beroemde turkooizen meren. Aan boord van de Columbia Icefield Explorer waan ik me lid van een heuse poolexpeditie. Per grote truck verkennen we de eindeloze ijsvlakten van dit gebied, wat voel je je als mens dan nietig!
 

Victoria, stad der tuinen
Victoria, de beschut gelegen ‘Grand Dame’ van de westkust, is een fijne stad met een heerlijk klimaat. Na een ochtend struinen door de wereldberoemde Butchart Gardens, met als paradepaardje de Verzonken Tuin, genoten we van een ‘English Tea’ in het imposante Empress Hotel. Geen enkele moeite om nóg een dag te vullen; na een ochtend winkelen in Government Street, volgt als klapper een boottocht op zoek naar walvissen. En... gevonden!
 

Multicultureel Vancouver
Een héél andere kant van Canada zie ik in het multiculturele Vancouver, stad tussen oceaan en bergen. Ik waan me in China in de klassieke Dr. Sun Yat-Sen Garden en ga als lunch heerlijk 'dimsummen' in Chinatown. Wat een nostalgie, in slentergang over de klinkerstraatjes van de stadswijk Gastown, langs Victoriaanse architectuur. Om tenslotte de indrukken van overweldigend Canada te verwerken in  een van de verrassende restaurantjes aan het water.