...

Gulets
Ik groeide op in de wereld van boten. En mijn hart ligt bij de gülets, een uniek product in de wereld. Een gület is een prachtige zeilboot, helemaal met de hand gemaakt van hout. Aan boord vind je alles wat je nodig hebt, van fijne bedden tot heerlijke maaltijden. Toch is het niet te vergelijken met een luxe motorjacht... de warmte van het hout en het authentieke sfeer van de gület maken van deze tocht een hele andere belevenis.
 

Blauwe boottochtjes
Lang geleden maakte de schrijver Cevat Şakir al zeiltochtjes langs de Turkse kust met vrienden uit Istanbul. Hun verhalen over de prachtige blauwe wateren deden al snel de ronde en de Mavi Yolculuk (Blue Cruise) werd een alom bekend begrip. Tegenwoordig zijn er steeds meer boten in Turkije met een zogeheten 'Charter License'. Het land ontdekken per boot is een heel vriendelijke manier van toerisme. We zien echter ook steeds meer hotels aan de kust waardoor de schitterende baaien ten onder gaan helaas.
 

De Golf van Gökova
De Golf van Gökova is mijn aanrader voor als je voor het eerst een Blue Cruise gaat maken. Hier werden ook de beroemde tochten gemaakt vanuit Bodrum door Cevat Şakir, ook wel de Visserman van Halicarnussus genoemd. In de prachtige baai is het water als een spiegeltje en genieten we van - bijna - windstilte. We komen langs kleine liefelijke plaatjes zoals The English Harbor maar ook maken we af en toe een uitstapje op de vaste wal naar historische plaatsen zoals bijvoorbeeld Marmaris.
 

Cleopatra eiland
Zelf vind ik de mooiste plek Sedir Adası ook wel bekend als Cleopatra eiland. Het strand is beroemd vanwege haar prachtige zandkorrels. Ze zeggen dat gemaakt is van organisch materiaal (schelpen of misschien wel dierenbotten) dat verder alleen voorkomt in Egypte. Marcus Antonius zou het speciaal hier naar toe hebben gebracht zodat zijn geliefde Cleopatra hier heerlijk kon zwemmen.  Het is zelfs nu nog verboden om een handje zand mee te nemen van dit strand.
 

Sint Nicolaas
In de bijzondere regio Ölüdeniz (Dode zee) doen we niet alleen één van de vijf mooiste stranden ter wereld aan maar ook Gemiler Adası (het Eiland van schepen). Hier vind je overblijfselen van kerken en bijgebouwen uit de 4e tot 6e eeuw. Archeologen geloven dat hier de de graftombe was van Sint Nicolaas, bij ons bekend als kindervriend maar ook als schutspatroon van zeelieden. Waar of niet waar... het uitzicht is adembenemend!