...

De Grote Week voor Pasen
In de Grote Week of Megali Evdomada is er elke dag een avondmis met elk een eigen betekenis. Met veel rituelen en religieuze tradities wordt het lijden en de kruisiging van Jezus Christus herdacht en zijn opstanding gevierd. Vanuit de hele wereld komen duizenden mensen naar Corfu om dit bijzondere paasfeest mee te maken, een onvergetelijke ervaring!
De westerse en orthodoxe kerken hanteren verschillende berekeningen om te bepalen wanneer het Pasen is. Daarom wordt in Griekenland het paasfeest vaak later gevierd dan in Nederland. In 2016 scheelt het bijvoorbeeld vijf weken. Op Palmzondag, het begin van de Grote  Week, beginnen de voorbereidingen voor het paasfeest. Er zijn deze dag ook al veel kerkdiensten en traditiegetrouw eet iedereen vanavond vis.
 

Het laatste avondmaal
Op Grote Woensdag ontvangen gelovigen na afloop van de avondmis het Mysterie (teken) van de Ziekenzalving. De priester brengt de heilige olie aan op het voorhoofd en handen van de gelovigen, ter genezing van alle zieken onder hen.
Op Grote Donderdag, ook wel Witte donderdag wordt er zo min mogelijk gewerkt door de Grieken, want deze dag wordt gezien als een rouwdag. ’s Avonds herdenken ze het laatste avondmaal van Jezus met de 12 Apostelen. Vandaag wordt ook het traditionele paasbrood gemaakt en worden de eieren rood geverfd. Rood is de kleur van het leven en staat tijdens Pasen symbool voor het bloed van Jezus.
 

Goede Vrijdag
Tijdens de ochtendmis op Grote of  Goede Vrijdag, wordt een geborduurde afbeelding van de graflegging van Jezus versierd met bloemen. Vier mannen dragen deze Epitafios door de stad. Gevolgd door de priester en gelovigen, die allemaal een brandende kaars in hun handen dragen. Vanuit verschillende kerken komen er steeds meer processies samen in de stad.  Vanaf daar wordt er een enorme stoet gevormd, niet alleen met priesters en gelovigen, maar ook schoolkinderen en padvinders lopen mee. Later die avond is de belangrijkste processie, die van de kathedraal, waaraan ook mariniers deelnemen. Drie harmonieorkesten begeleiden de processie met verschillende, treurige nummers. 
 

Wakker worden!
Grote Zaterdag, ook wel Stille Zaterdag, begint met de processie van het heilige lichaam van Sint-Spyridon. In 1550 heeft hij het eiland gered van hongersnood. Om elf uur luiden de klokken, waarmee de ochtendopstand wordt aangekondigd. Uit de open ramen met een rode lap worden roodgeverfde potten en kruiken op straat gesmakt. Corfioten gooien zo symbolisch het oude jaar weg en maken ruimte voor het nieuwe jaar. De oude Grieken geloofden dat als je met veel lawaai dingen kapot gooit, de godin van de lente (Persephone) wakker wordt. Zo zou het sneller lente zijn.
 

De opstanding
Om middernacht gaan duizenden mensen naar de centrale pleinen in dorpen en steden. De pleinen zijn verlicht door de tallloze kaarsen die branden op balkons en vensterbanken. Hier vieren ze de opstanding van Jezus met vuurwerk en dansen ze de hele nacht. De harmonieën trekken door de straten en spelen deze keer vrolijke muziek. In tavernes, hotels en woningen worden de eerste maaltijden sinds het 40 dagen vasten gegeten. Deze maaltijd begint met de traditionele Magiritsa (vlees soep) en het kraken van de rood geverfde eieren. Vervolgens komt het paasbrood op tafel samen met Venetiaanse koekjes en veel wijn.
Ook op paaszondag is het echt feest. Deze dag wordt vooral gevierd met veel eten. Traditioneel op deze dag is  paaslam van het spit.