...

Dit met eigen ogen zien, dat is zo waardevol!
De samenstelling van de groep voor onze reis door Sri Lanka is speciaal: we zijn allemaal sponsor van ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland. Een bijzondere reis langs de historische steden en prachtige natuur in Sri Lanka én met eigen ogen het werk van Plan zien… In dit noordelijke deel van Sri Lanka worden 10.000 kinderen gesponsord. We rijden per bus naar de Kirigalwawe school, waar we uitgelaten leerlingen ontmoeten. Ze geven ons een rondleiding door hun door Plan opgeknapte school. 
 

Lahiru Media club
We zijn op bezoek bij een nieuw project van Plan. Tieners krijgen training in het gebruik van film en video. Ze maken korte films over onderwerpen die in hun gemeenschap spelen, zoals huiselijk geweld als gevolg van alcoholgebruik van de ouders, kindhuwelijken en ondervoeding, maar ook instructiefilmpjes over sanitaire hygiëne. De films worden binnen de gemeenschap getoond en leiden zo tot meer kennis en begrip. De ondergaande zon licht rozerood op als we terugrijden naar het hotel, waar we alle indrukken met elkaar bespreken. 
 

Kleuterschool
Vlinders omringen ons kleine busje terwijl we onderweg zijn naar een kleuterschool. Plan heeft meer dan 60 kleuterscholen opgezet in dit gebied. De kindjes wachten ons op in feestelijke outfits, met instrumenten in de hand. Ze zingen en dansen voor ons. De moeders hebben heerlijke hapjes voor ons gemaakt, wat een gastvrijheid weer! 
 

Water en voeding
Bij een huisje onder een grote mangoboom verwelkomen de dorps-chief en een aantal ‘wijze mannen’ ons. Ze vertellen over het waterproject dat ze samen met Plan hebben opgezet en uitgevoerd. Ze hebben meren aangelegd en bestaande meren voorzien van dijken. De mannen zijn trots op hun prestatie. Het dorp oogst nu twee maal per jaar rijst, de visserij is opgebloeid en er zijn meer dan 40.000 bomen geplant. We lunchen op een werkelijk geweldige plek, fantastisch aan het water, lekker in de schaduw van de bomen. Het eten is overheerlijk.
 

Happy kalender
Twintig jonge moeders zitten bij elkaar. Ze houden in een kalender allemaal bij op welke dagen ze ‘happy‘ of ‘unhappy’ zijn. De zelfbewuste vrouwelijke projectleider van Plan vertelt hoe het werkt: een gelukkige moeder kan beter bijdragen aan een goede gezondheid van haar jonge kind. En als je ziet dat er veel ‘unhappy days’ zijn bij je partner, kun je erover praten en eraan werken, is het idee. Bijzonder dat deze vrouwen zulke persoonlijke zaken met ons willen delen. Na deze bijzondere dag staat er op mijn Happy kalender een enorme glimlach!