...

Treinen door terrassenlandschap
Een treinrit in Indonesië is een ware belevenis! Ik reis van Bandung per trein naar Jogyakarta, één van de mooiste trajecten. De tocht voert langs lieflijke dorpjes en groene rijstvelden. De beelden die aan het oog voorbijtrekken, maken dat mijn boek ongelezen op schoot blijft liggen. Tijdens de stops op soms piepkleine stationnetjes, maken locals van de gelegenheid gebruik om snacks, en andere producten te verkopen. Je vervelen is onmogelijk!
 

Borobudur, boeddhabeeldjes en bijgeloof
Deze boeddhistische tempel staat al zo lang op mijn lijstje, maar vandaag ga ik de Borobudur zien! Compleet overdonderd door de enorme omvang van het complex, laat ik me door de gids uitleg geven over de vele afbeeldingen die op het bouwwerk zijn aangebracht. In de stupa's op de bovenste laag zitten boeddha-beeldjes. Volgens lokaal bijgeloof brengt het geluk wanneer je de beeldjes kunt aanraken. Ach, wie niet waagt die niet wint...
 

Zonnestralen op een maanlandschap
In alle vroegte gaan we op pad om de zon te zien op komen boven de Bromo vulkaan. Voor het laatste stuk van de rit stappen we over op de jeeps die al klaar staan om ons naar de top van de tegenover gelegen berg te brengen. Vanaf dit punt hebben we als het goed is straks het beste uitzicht op de Bromo. Met de camera in de aanslag wacht ik in spanning af. En dan hullen de eerste zonnestralen het spectaculaire maanlandschap in een goudgele gloed.
 

Een curieus kopje koffie
's Werelds duurste koffie is Kopi Luwak en komt uit Indonesië. Bij de productie speelt de civetkat de hoofdrol. Deze is namelijk gek op koffiebessen. Tijdens het verteringsproces blijven de pitten intact, waarna de koffieboeren ze uit de uitwerpselen halen. Daarna worden de pitten geroosterd, voor er een dampend kopje koffie van wordt gemaakt. Proberen? Let op de UTZ-certificering, zodat je zeker weet dat het niet afkomstig is van gekooide katten!
 

Bijkomen op Bali
Na alle cultuur op Java, is het heerlijk genieten op het groene Bali. Hoe anders is dit eiland. Zon, zee, strand, volop eettentjes en gezellige barretjes… Alles nodigt uit om de reis heerlijk relaxt af te sluiten en dat doe ik dan ook! Omdat ik het cultuur snuiven toch niet helemaal kan laten, besluit ik mijn tijd zo in te delen dat ik én kan genieten van het zwembad en strand én een aantal highlights meepik. Uitrusten kan in het vliegtuig terug naar huis.