...

Schönbrunn of Belvedere?
De twee mooiste paleizen van Wenen. Je reis in Wenen is niet compleet zonder de keizerlijke woningen te hebben gezien. Belvedere is kleiner dan Schönbrunn, maar zeker niet minder bijzonder. Het Belvedere diende als zomerresidentie voor prins Eugenius, maar vandaag de dag vind je er een van Oostenrijks bekendste kunstcollecties met o.a de grootste collectie van Gustav Klimt. Het Schönbrunn diende als zomerresidentie voor de Habsburgers. Het mooiste van Schönbrunn zijn de paleistuinen. Mijn tip? Breng een bezoek aan Schönbrunn in de ochtend en in de middag aan Belvedere.
 

Hundertwasserhaus
Het Hundertwasserhaus is voor Wenen wat Casa Batlló is voor Barcelona. De uitbundige kleuren en de fascinatie voor ronde vormen zijn kenmerkend van de beroemde Oostenrijkse architect Friedensreich Hundertwasser. Het gebouw stamt uit 1986 en is zeker een bezoek waard! In tegenstelling tot het Casa Batlló is het Hundertwasser geen museum en worden de appartementen nog altijd gewoon bewoond. De architect was o.a enorm geïnspireerd door oude meesters zoals Antoni Gaudi, wat ervoor gezorgd heeft dat een oase van kleur zich tussen de strakke Weense gebouwen heeft weten te vormen.
 

Shop till your drop 
Op een klein stukje lopen van de gezelligste wijk in Wenen, Spittelberg, ligt de beroemde winkelstraat Mariahilferstrasse. In deze vijf kilometer lange winkelstraat zijn zowel onbekende als bekende winkels te vinden en heeft dus voor ieder wat wils. Ook zijn er wat historische bezienswaardigheden te vinden onder het shoppen, zoals het Museums Quartier. Ook de Kärntner Strasse is een aanrader, dat het walhalla voor shopliefhebbers wordt genoemd. En natuurlijk is Wenen the place to be voor de verschillende kerstmarkten. Het hele centrum is vanaf de adventstijd al prachtig versierd.
 

Van alle markten thuis
De bekendste markt in Wenen is de Nachsmarkt. Op de Nachsmarkt is van alles te vinden: van typisch Weense worsten en schnitzels tot bekende Japanse gerechten zoals sushi. Ook zijn er steeds meer Turkse stalletjes te vinden die hun specialiteiten verkopen. Nadat je je ogen uitgekeken hebt op de markt dient zich dé perfecte gelegenheid aan om te lunchen of te brunchen in één van de vele delicatessenwinkels. Mocht u dan toch nog iets anders willen bezichtigen, dan ligt het Kriminalmuseum op een kleine vijf minuten loopafstand. 
 

Summer and the City
De zomers kunnen erg warm zijn, zo ook in wenen. Daarom is het fijn om na een lange dag de bijzondere highlights te hebben bezocht een relaxte plek op te zoeken. Wat ik je echt kan aanraden is het stadsstrand Copa Cagrana. Het ligt op het smalle eiland tussen de Donau en het kanaal. Langs het stukje strand en langs de rivier vind je veel trendy cocktailbars en restaurantjes. Hier zijn zowel locals als toeristen te vinden die net als wij op zoek zijn naar een fijn stukje strand om even bij te komen na een intensieve dag. Een betere afsluiter is er niet!