...

Milaan, óók een culinaire stad
De Italiaanse metropool Milaan is bekend als mode-imperium, zakenstad, om haar vele kerken en als de stad van homo universalis Leonardo da Vinci. Maar ook op culinair vlak heeft Milaan veel te bieden: je kunt er alle aspecten van de Italiaanse keuken ontdekken. In maart bezochten wij Milaan en hebben wij genoten van een heerlijke culinaire vakantie. De stad barst van de sfeervolle en authentieke barretjes, café's en restaurants. Overal worden er heerlijke Italiaanse specialiteiten en delicatessen geserveerd, tegen prima betaalbare prijzen. Milaan is dé stad bij uitstek voor een culinaire stedentrip!
 

De aperitivo, het Milanese Happy Hour
Een lokale culinaire gewoonte in Milaan is de aperitivo, de Milanese variant van een Happy Hour. Een aperitivo houdt in dat je elk drankje van de kaart kunt bestellen. Daarnaast is er een buffet met typisch Italiaanse hapjes, risotto, pasta, salades, aardappels en groenten. Hier mag je onbeperkt van eten! Vaak is het buffet zo uitgebreid, dat een aperitivo prima voldoet als avondeten.  Een aperitivo kost €8 of €10 en is te bestellen van 18.00 tot 22.00 uur. Bijna alle cafés, met name in de wijk Navigli, serveren aperitivo's. Wij bestelden bijna iedere avond een aperitivo, net zoals de locals!
 

Borrelplankjes vol met kaas- en vleeswaren
Italianen zijn dé specialisten als het gaat om kaas- en vleesspecialiteiten. In Milaan bezochten wij de traditionele Prosciutteria Milano, waar we van de echte Italiaanse sfeer konden proeven. Een prosciutteria is een soort Italiaanse slagerij, maar wel met tafeltjes. Hier snijden ze verse Italiaanse vleeswaren, als prosciutta, pancetta, cordo en salami. Samen met kazen als fontina, gorgonzola en mozarella. Wij bestelden een hele plank vol.  Heerlijk met een glas rode wijn! Omdat een prosciutteria niet als restaurant wordt gezien, vallen de prijzen ook nog eens heel erg mee.

Klinkende glazen
Toen wij door Milaan liepen, zagen we overal op de terrasjes Italianen in de zon genieten van een Aperol Spritz. Het oranje, zomerse drankje is erg populair in Milaan en wordt overal geschonken. Maar vooral wijnliefhebbers zijn in Milaan op het goede adres, er worden in de stad veel wijnproeverijen georganiseerd waarbij je alles leert over wijn en spijs. De meeste wijnen die worden geschonken in Milaan komen uit het wijngebied Lombardije, waarvan Milaan de hoofdstad is. De productie van rode wijn overheerst er, maar mousserende schuimwijn is de specialiteit uit de regio. 
 

Het beste ijs van Milaan
De gelateria's in Milaan maken handgemaakt en vers ijs in de meest bijzondere smaken. Vaak schijnt het zonnetje in Milaan en is het dus erg verleidelijk om een gelateria binnen te lopen. Op bijna elke hoek in Milaan ligt er wel een! Een van de meest beroemde is Gelateria Maghera, waar volgens velen het beste ijs van Milaan te krijgen is. Soms is het wel erg druk en is er een lange wachtrij. Gelukkig kun je  ook terecht bij andere adresjes, als Chocolat, Artico Gelateria en Amorino, waar ze je ijsje scheppen in de vorm van een roos.