...

Nordkapp
De Noordkaap is een 307 meter hoge leisteenrots die bijna loodrecht uit de Noordelijke IJszee oprijst. De busreis ernaar toe was erg mooi, soms vlak, soms stijl naar boven. Aan het landschap kon je zien dat het steeds kouder werd, geen bomen meer en hier en daar zelfs sneeuw. Naarmate we steeds dichterbij kwamen werd het ook steeds mistiger en toen we op het plateau aankwamen konden we bijna niets meer zien. Door het warme oceaanwater en het koude water van de IJszee ontstaat hier deze beruchte mist. Nou ja, in elk geval kunnen we zeggen dat we er geweest zijn…
 

Honningsvåg
In de ochtend maakten we een wandeling door Honningsvåg met zijn mooie gekleurde huisjes. Ook zagen we de aankomst van de Hurtigruten. Dit is een grote postboot die de meeste havens langs de Noorse kust aandoet. Tegenwoordig kunnen er ook toeristen mee met de veerdienst uit 1893.

’s Middags bezochten we nog het karakteristiek vissersplaatsje Alta en het Alta-museum met zijn vele rotstekeningen uit de bronstijd.
 

Naar Trondheim
Onderweg passeren we de Poolcirkel, een denkbeeldige lijn waarop de zon in de midzomernacht net de horizon bereikt maar niet ondergaat. Er was ook een tentoonstellingsruimte waar je een herinneringsoorkonde kunt krijgen. In de nabijheid vind je veel “stenen torentjes”, dat men volgens een oud Sami-geloof op een plek bouwt waarheen men graag terugkeert.

Trondheim heette tot de 16e eeuw Nidaros en was de eerste hoofdstad van Noorwegen. Zeer bekend zijn de mooie pakhuizen op palen en de Nidarosdom (kroningskerk). De houten Bybrua (stadsbrug ) was vroeger de enige toegang tot de stad. 
 

Flåm
We hadden een extra excursie door het Hemsedal met als hoogtepunt een rit met de beroemde Flåm-trein.  De Flåmsbaan is één van de meest spectaculairste spoorlijnen ter wereld met een lengte van 20 km en een hoogteverschil van 865 meter. Dit alles voert door 20 tunnels en 4 watertunnels. Je had onderweg prachtige uitzichten langs de soms diepe afgronden. Onderweg stopte de trein soms een paar minuten bij een aantal hoogtepunten waaronder een grote waterval waar een echte “fossegrim” voor de toeristen aan het dansen was. 
 

Oslo
Als laatste naar Oslo. Hier bezochten we het Viking-museum. In het museum vind je drie 20 meter lange Vikingschepen zoals de Vikingen die gebruikten voor hun handels- en plundertochten. Deze opgegraven schepen hebben dienst gedaan als grafkamer voor hun hoofdmannen, hetgeen blijkt uit de eveneens aanwezige grafgiften. Op aanraden van een medereiziger gingen we ook naar het Stadhuis met zijn monumentale wandschilderingen. In de grote zaal vindt elk jaar het diner van de Nobelprijs voor de vrede plaats. Na een bezoek aan de haven en de vele terrasjes liepen we naar het Koninklijk Paleis waar we precies de wisseling van de wacht meemaakten.
 
We kunnen terugblikken op een lange en vermoeiende maar prachtige reis en zijn weer vele ervaringen rijker.