...

Met de familie Kras naar Marokko
Géén wandelvakantie dit keer, maar een rondreis door Marokko. Geen rugzak, maar 'gewone' toeristenkoffers plus een luxe touringcar met airconditioning om ons de gangbare toeristische hoogtepunten van het land te showen. Vooral de natuur van Marokko heeft de reiziger veel, heel veel te bieden. En de steden hebben vaak een compleet andere sfeer dan we in het welvarende Europa gewend zijn. De 'familie Kras' is een uitvinding van gids Youssef: zo houd je een groep (in ons geval een overzichtelijke 18 personen) makkelijker bij elkaar!

Koutubia-moskee

Van Marrakech naar Casablanca
Op verkenning in Marrakech. Yves Saint Laurent kocht samen met zijn partner de Jardin Majorelle in 1980. Ze voorkwamen zo dat de openbare tuin een bouwkavel werd. Later werd de straat voor de tuin, als eerbetoon, omgedoopt naar Rue Yves Saint Laurent (1936-2008). We vervolgen onze weg naar Hotel Transatlantique in Casablanca, een stad met een duidelijk andere uitstraling dan Marrakech… Hier verbleef ooit de beroemde Edith Piaf!
We bezoeken de Hassan II-moskee met een minaret van 210 meter hoog. Het is een van de weinige moskeeën in Marokko die óók betreden mag worden door niet-Moslims.

Rabat
Er heerst een chaotische drukte in de hoofdstad van Marokko. We wandelen door de Kasbah, het vroeger verdedigingsfort. Katten hebben in Marokko een bijna ‘heilige’ status: ze mogen niet gedood, noch gecastreerd worden. Dus zwerven ze overal.
Het Koninklijk Paleis is niet van binnen te bezichtigen maar met een beetje geluk krijgen we wel toegang tot het terrein. En ja we mogen het terrein (44 hectare groot) op met de bus. De oproep tot gebed weerklinkt. Ooit was dit de romeinse stad Sala. De Meriniden bouwden er een Moskee en enkele koningsgraven.
We bezoeken ook het Mausoleum van Mohammed V, de eerste koning van het sinds 1956 weer onafhankelijke Marokko, en de 44 meter hoge Hassan-toren uit ca. 1195.

Rabat, Meknès en Fès.
We doen drie van de vier ‘Koningssteden’ in één dag aan: Rabat, Meknès en Fès. Ochtenspits in Rabat: druk-druk-druk. En niet één stadsbus rijdt zonder schade rond. Tijdens het stadsbezoek aan Meknès probeert gids Youssef volhardend onze kennis van planten bij te spijkeren. We bezoeken in de Oudromeinse stad Volubilis het huis van Orpheus.
Fès is best een bruisende stad. We bekijken de kleurrijke verfbaden waar stoere mannen met de hand het gelooide leer in verven. Na het bezoek aan het mausoleum van Idris II, een van de stichters van Fès, zien we nóg een oude Marokkaanse ambacht. Keramiek uit Fès is wereldberoemd, ze gebruikten het zelfs voor de Taj Mahal!

Hoge bergtoppen en diepe kloven
We rijden naar Erfoud via de Hoge atlas, de 'Grand Canyon' van Marokko. Tegen de avond gaan we de woestijn in om de prachtige zonsondergang daar te beleven.
De volgende dag bezoeken we naar de Todrakloof, die spectaculair is! Youssef vertelt over de irrigatiesystemen die vanuit grote diepte het water oppompen in de woestijn. Bij de waterput komen de dromedarissen om te drinken.
Vanuit de oasestad Tinerhir rijden we naar woestijnstad Quarzazate via de groene Dadeskloof (vallei van de 100 kasba’s). De stad is heel modern en licht een soort ‘Almere in the desert’.
In een 4WD gaan we op excursie naar de Oase van Fint. Bij een boer die daar in oase woont krijgen we échte Marokkaanse thee, met een uitgebreide ceremonie.

Terug naar Marrakech
Overal in Marokko wordt er hard gewerkt voor de argan-olieproductie, honderden vrouwen vermalen de argan-noten met de hand. Terug in Marrakech kiezen we voor een extra uitje: een ‘traditioneel’ berberfestijn bij Chez Ali… uitsluitend voor toeristen. Verschillende Berberstammen presenteren hier hun traditionele dans en muziek. Na een maaltijd in een grote tent krijgen we buiten nog een heel spektakel met paarden.
De volgende dag rijden we naar de Atlantische oceaan en maken een strandwandeling in Essaouira. Als laatste verkennen we nog kort de stad Agadir - met de Vallee des Oiseaux, met naast vogels ook heel veel andere diersoorten - voor we weer naar huis vliegen.