...

Intrigerende grotwoningen
Eeuwen geleden hakten mensen al tunnels en gangen in gebergten als toevluchtsoord of voor de handel. Er werden zelfs huizen en hele dorpen gebouwd die beschermden tegen vijanden en barre weersomstandigheden. Over de hele wereld vind je bijzondere grotten waar mensen in woonden of werkten. Dichtbij huis, zoals de rotswoningen in Geulhem (Limburg) bijvoorbeeld of de grotten van Goyet in België - tot  ver weg, zoals grottempels in Azië en prehistorische grotten Amerika.

Kasteel Predjama bij Postojna (Slovenië)
Reisaanbod Slovenië

Rotswoningen in Zuid-Europa
In het zuiden van Europa - in Frankrijk en Spanje - zie je veel rotswoningen maar ook in Italië. Sassi is een wijk in de Italiaanse stad Matera waarvan de huizen grotendeels zijn uitgehakt in de bergen. Al in de prehistorie woonde men daar in grotwoningen. Op het hoogste punt staat een kathedraal uit 1230 en daarnaast telt Sassi nog 155 kleinere kerkjes en kapelletjes.

Sommige oude grotwoninen zijn omgebouwd tot winkeltjes of restaurants. Zelf een keer in een grot slapen? Er zijn ook vaak hotels en appartementen in de rotsen te vinden. 

Casa Cueva op Gran Canaria

De grotten van Cappadocië
Het lijkt wel alsof je op een andere planeet terecht komt...  het futuristische landschap van Cappadocië (Turkije) herbergt in haar grillige rotsen heel veel grotwoningen en christelijke grotkerken. Samen vormen ze een soort ondergrondse dorpen van soms wel elf verdiepingen. In sommige grotten mag je binnen kijken om de eeuwenoude fresco's te bewonderen. Een aantal grotwoningen wordt nog bewoond en je kunt er zelfs overnachten in een pension of hotel. Tip: Fantastisch om een keer van boven te bekijken per hete luchtballon!

Reisaanbod Cappadocië

Batu grotten
In Oost-Azië zie je vooral tempels en grote beelden in de grotten verborgen. In de Batugrotten in Maleisië wordt jaarlijks een groot festival gehouden. Er  komen dan meer dan een miljoen hindoes naar het Thaipusamfestival  dat is gewijd aan Lord Murugan, of Subramaniam, de jongste zoon van de god Shiva. De lokale bevolking (Orang asli) kent de grotten al eeuwenlang, maar door reizigers zijn ze pas in de 19e eeuw ontdekt. Het zijn een boel traptreden (272) en er is geen lift, maar het is de klim zeker waard!

Reisaanbod Maleisië

La Cueva de los Manos
In het zuiden van de Verenigde Staten staan de beroemde pueblo's - woningen tegen de rotswand aangebouwd - van de Anasazi stam. Het waren jagers die zich rond 700 v. Chr. onder de beschermende richels van de bergen vestigden. De stam verdween ruim een eeuw later, maar hun huizen en rotstekeningen bleven bewaard.

Ook een bekende grot van jagers is de Cueva de las Manos in Argentinië. Naast de afbeeldingen van de mensenhanden - van zo'n 9.000 tot 13.000 jaar oud - zijn er ook veel jachttaferelen te zien.  En schilderingen van dieren zoals de guanaco, een wilde lamasoort die nog steeds veel voorkomt in deze streek.

Reisaanbod Argentinië

Petra
Misschien wel de bekendste rotshuizen staan in de oude stad Petra in Jordanië. Dit werelderfgoed werd gebouwd door de Nabateeërs die ongeveer 300 jaar v. Christus leefden. De stad floreerde doordat het op belangrijke karavaanroutes lag, onder andere op die van handelaren in wierook. Archeologen vermoeden dat rond het jaar nul er ongeveer 25.000 mensen wwonden in Petra. In 1812 werd de stad 'herontdekt' door de eerste westerling de Zwitser Burckhardt. 
Wil, de gids en fotograaf: "Fantastisch om te zien, met al die kleurschakeringen in de zandstenen rotsen!"

Reisaanbod Jordanië