...

WereldstadRotterdam staat vijfde in top-10 'Topsteden van de wereld' in de nieuwe Lonely Planet… dat vraagt om een stedentripje in eigen land. Vrijdagmorgen pakken we de trein en beginnen het weekend goed met een heerlijke brunch in het all-day-brekafast-café Lilith. In wereldstad Rotterdam kijken ze niet vreemd op als je graag biologisch en/of vegetarisch en/of volgens een bepaald dieet wilt eten, heel fijn!  We wanen ons in het Midden Oosten als we vervolgens inchecken bij hotel Bazar. Wij krijgen twee 'connecting rooms' in Afrikaanse stijl, gaaf!
 

MarkthalNa een middagje shoppen (tip: bij Dille en Kamille kun je gratis lekkere thee proeven) gaan we naar de beroemde Markthal.  Bij binnenkomst vergapen we ons aan het enorm hoge plafond beplakt met allerlei etenswaren.  Omdat het net voor Sinterklaas is staat er een stalletje met alléén maar pepernoten in alle kleuren en smaken die kunt bedenken. Overal kun je de lekkerste etenswaren proeven en kopen. Voor onze vrijdagmiddagborrel schuiven we aan in een wijnbar met allerlei heerlijke wijntjes en fantastische borrelhapjes.
 

Aan de MaasNatuurlijk gluren we even naar binnen bij de Kubuswoningen om daarna bij de Oude haven een leuk restaurantje te zoeken. De volgende dag ontbijten we lekker op z'n Afrikaans en met goede Hollandse koffie. Langs de Euromast lopen we naar Delfshaven vanwaar we een tour maken in de haven met de bus. Jawel ín de haven; de bus rijdt namelijk zo het water in! Onze Splashtourgids is een echte Rotterdammer vol woordgrapjes. Als je méér van de havens wilt zien kun je de Spido havenrondvaart doen, dan zie je ook de indrukwekkende dokken en de duizenden containers.
 

Kop van ZuidWe waaien bijna van de Erasmusbrug af op weg naar de Kop van Zuid. Hier staat o.a. het megagrote gebouw De Rotterdam, genoemd naar het vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. Architect Rem Koolhaas noemt het de 'Verticale stad' waar je onder één dak kunt wonen, werken, winkelen én recreëren. Lokalen noemen het de 'Blokkendoos'... 's Middags genieten we lekker van een Afternoon Tea bij het prachtige Hotel New York (wel even reserveren!).  Nadat we ons nog even opwarmen bij het kampvuur bij de Fenix Food Factory pakken we een watertaxi terug naar het 'vasteland'.
 

Zondag museumdagOp onze laatste regenachtige dag besluiten we een museumpje te pakken. De keuze is lastig: het Maritiem museum? Boijmans Van Beuningen? Het Fotomuseum? De Kunsthal?  Wij kiezen voor het Wereldmuseum gelegen aan de knusse Veerhaven. Een prachtig museum over het  leven, de kunst en tradities van verschillende culturen. Uitgeblust na alle indrukken gebruiken we de lunch in het museum, en die is boven verwachting. Eigenlijk was het hele weekend boven verwachting.  Rotterdam is zijn plaats in die top-10 meer dan waard, we gaan zeker nog een keer terug!