...

Gezellig stelletje ongeregeld
Op het vliegveld ontdekken we wie er bij ons gezelschap hoort, een gevarieerd gezelschap, 7 mannen en 11 vrouwen, van dansdocente tot jurist. Het duurt even maar dan heeft onze reisleidster de goede bus gevonden en worden we naar ons hotel gebracht. Het hotel ligt even buiten Rome maar elke dag worden we met de bus naar het centrum van Rome of het strand gebracht. Het belooft een te gek weekje te worden met een gezellig stelletje ongeregeld. ;-)
 

Highlights van de stad
De eerste echte warme zomerdag worden we meteen in het diepe gegooid: het  Colosseum, het Forum Romanum, het Capitool, de Trevifontein, het Pantheon en de Spaanse trappen. Onze gids voor die dag was Loes. Zij had een zendertje met microfoon en wij een oortje in, zodat we niet steeds bij haar in de buurt hoefden te blijven om haar te horen, een fantastische uitvinding!
 

Vaticaansstad
Voor het Vaticaan trekken we een hele dag uit, wat gigantisch groot is dat plein. Na bezichtiging van de Sint-Pieterskerk, armen en benen bedekt, gaan we naar boven de koepel in. Intussen had het geregend, zodat de vloer van de Sint-Pieter nat is en ik natuurlijk languit op de grond beland. Ik heb nu gekscherend de titel ‘gevallen vrouw in de Sint-Pieter’...  Eerst een stukje met de lift en dan 321 treden naar boven. Eenmaal boven wordt het traplopen beloond met een prachtig uitzicht over Vaticaanstad en Rome, schitterend! Veel foto's genomen en dan weer naar beneden. Dat ging een stuk vlugger en makkelijker.
 

Lido di Ostia & Ostia Antica
Met de bus naar Ostia Antica, het oude Rome-aan-Zee, met tal van ruïnes van woonhuizen, tempels, pleinen en markten. De ruïnes liggen nu aan de rivier de Tiber, zo’n 30 km ten westen van Rome. Vroeger lag de stad aan zee, maar door verzanding ligt ze nu enkele kilometers van de Tyrreense Zee verwijderd. De stad is in de 4e eeuw v. Chr. opgericht als militair bolwerk om Rome te verdedigen tegen indringers vanaf zee. Later werd het een havenstad met als voornaamste handelswaar graan (bestemd voor Rome).  In de middag gaan we naar Lido di Ostia (Strand van Ostia), dé badplaats van Rome met levendige terrasjes en drukke winkeltjes.
 

Joodse wijk & Trastevere
Met een klein groepje gaan we naar Santa Mariakerk in de oude volkswijk Trastevere, begin 3e eeuw gesticht door Paus Calixtis. Deze kerk is een van de eerste christelijke kerken. Hierna door naar de Joodse wijk vol met Joodse winkeltjes. Bij een Joodse bakker kopen we wat broodjes. Overal in Rome staan kraantjes waar je water kan drinken of je flesje met water kan vullen, en in elke koffiebar kun je plassen ongeacht of je iets besteld hebt, en het is gratis. Deze dag weer veel cultuur gesnoven, op naar ons hotel. Einde van een fantastische reis met de meest uiteenlopende figuren!