...

Zoektocht naar het andere Amsterdam
Wat heeft San Francisco met Amsterdam te maken? Is daar een ander Amsterdam te vinden? Het thema 'Ander Amsterdam' stond centraal in een prijsvraag in de krant. Als prijs worden er reizen naar negen verschillende bestemmingen verloot, die allen iets met Amsterdam te maken hebben. De vraag kreeg enig gewicht toen mijn vrouw Gina de gelukkige winnares bleek te zijn van een reis naar San Francisco! De prijs bestaat uit een fly-drive voor twee personen, die start in Los Angeles en ons via San Francisco, Yosemite Park, Las Vegas en San Diego weer naar Los Angeles brengt. 
 

Meest beroemde route #1
Onze reis begint met de meest beroemde route #1 langs de kust van Californië, die ons in drie dagen van Los Angeles naar San Francisco brengt. Deze route kennen wij al van 25 jaar geleden, maar het weerzien is na zo'n lange tijd vreugdevol. De natuur is nog steeds adembenemend! San Francisco zelf is ook prachtig, vooral als je met de auto bent. We blijven een hele dag in de stad. We besluiten om het Museum of Modern Art te bezoeken. Er worden prachtige werken van de Amsterdamse kunstenares Rineke Dijkstra tentoongesteld. Is dit dan het stukje Amsterdam in San Francisco dat wij moeten ontdekken?
 

Op ontdekkingstocht!
Meteen na het winnen van de reis vroegen wij ons af wat dan precies de band is tussen Amsterdam en San Francisco die wij tijdens deze reis moeten proberen te ontdekken. Voor vertrek bleek uit onze routeverkenning via Google Earth dat er tuseen San Francisco en Yosemite Park een plaatsje Amsterdam ligt. Zou dat dan de band zijn tussen San Francisco en Amsterdam? Wij vinden het niet waarschijnlijk, maar op weg naar Yosemite Park vanuit San Francisco kunnen wij de verleiding niet weerstaan om dit Amsterdam te gaan bezoeken. Met behulp van de Garmin (Amerikaanse TomTom), gaan wij op weg. 
 

Amsterdam in 'The middle of nowhere'
We zijn nu zo dichtbij dat we besluiten om de weg te vragen. Een winkelier gebaart ons naar een eenzame weg. Na een tijdje rijden en omringd te zijn door leegte besluiten we om even te stoppen. Enige tijd later verschijnt er een automobilist, wiens vriendin ons waarschijnlijk de weg kan wijzen. En inderdaad weet zij de weg: vroeger lag er op de eerstvolgende splitsing een winkel  met grote letters op de vooruit: AMSTERDAM. Deze letters waren verdwenen, de winkel was geloten, maar het gebouw stond er nog. Het verdwenen Amsterdam in 'The middle of nowhere', zoals Amerikanen dat zeggen. We hadden ons reisdoel bereikt!
 

Een nieuw stukje Amsterdam
Na de ontdekking van het verdwenen Amsterdam vervolgen wij onze reis. We maken een prachtige tocht naar de watervallen van het Yosemite Park, gaan mee met een helikoptervlucht over de Grand Canyon en doorkruisen de Mojavewoestijn. Ook bezoeken we de dierentuin van San Diego.  Wat hebben de ijsberen hier veel leefruimte! Ze spelen ronddartelend rond in ruime zwembaden. Hopelijk wordt de nieuwe leefruimte van de olifanten in Artis in Amsterdam net zo ruim en komt er, na onze speurtocht naar het Amsterdam in San Francisco, ook een nieuw klein stukje Amsterdam in Amsterdam zelf.