...

Regio uitgelicht: Seeland
Welk gevoel roept de naam Seeland bij u op? Denkt u gelijk aan de provincie Zeeland in ons platte kikkerlandje? Of komt Kopenhagen als eerste in u op? Dat klopt! Deze hoofdstad ligt namelijk op Seeland, het grootse eiland van Denemarken. Maar plat is het in ieder geval niet. De regio is overgoten met een glooiend, bosrijk landschap. Groene bossen en sprankelende meren wisselen elkaar af. Daartussen historische steden en kleurrijke vissersdorpen zoals Gilleleje, Roskilde en Rødovre. En dan natuurlijk Kopenhagen… Verken - naast een bezoek aan de wereldberoemde Kleine Zeemeermin - de tuin van Royal Library. Of fiets naar Dragør en lunch onderweg met smørrebrød en een lekkere flødebol.

(foto Niclas Jessen)

Kunstmuseum Sorø
Kunst ouderwets? Niet in het Sorø Kunstmuseum! Terwijl je over de hoofdstraat wandelt van de marktstad Sorø verschijnt er een fraai gebouw op de achtergrond. Een mix van oude en nieuwe bouwstijlen komt je tegemoet. Het museum heeft haar deuren ‘en public’ geopend in 1943. In het kunstmuseum weten ze moderne architectuur feilloos te combineren met bouwstijlen en kunststukken uit het historische tijdperk. Respect voor de Deense cultuur staat hierin centraal. Maar er is nog iets bijzonders voor een Deens museum: het brede scala aan Russische Iconen: schilderijen met heiligen die gebruikt werden voor Russische Orthodoxe tradities tussen 1500 en 1900. 

Sorø Kunstmuseum (foto Lea Nielsen)

Een culinaire stop
Bij een vakantie hoort een etentje, vind ik, waarbij je de keuken van de bestemming leert kennen. Culinair genieten met een goed glas wijn of lokaal biertje. In Sorø maken ze het nog net even iets spannender. Hier staat namelijk een ‘culinaire vuurtoren’ die een gastronomisch licht schijnt op de regio. Het restaurant ligt aan het Sorø-meer en verschijnt steeds vaker op de radar van de ‘food enthusiasts’. Kwalitatief goed eten, hoogstaande wijnen en smaakvolle bieren worden hier op een hoger level gepresenteerd. De eigenaresse is niet bang om nieuwe smaakexplosies te creëren. De keuken maakt gebruik van seizoensgebonden én lokale producten.

Restaurant Støvlet Katrines Hus

De ronde van Røsnæs
Naast culinair genieten en hier en daar een snufje cultuur wil je tijdens je vakantie natuurlijk ook iets van het eiland zien. Denemarken wordt vaak vergeleken met Nederland, maar is dat wel terecht? Maak kennis met Røsnæs in het meest westelijke stukje van Seeland en oordeel zelf. De magnifieke natuur maakt vrijwel zeker indruk. De avontuurlijke route 'Røsnæs Runde’ voert je mee op ontdekkingsreis. De route begint bij het geliefde bezoekerscentrum Naturrummet. Vanaf hier kun je je wandeling plannen langs de stenige stranden van de Noordkust of via het heuvelachtige platteland aan de Zuidkust. Inzet wordt beloond: op de top van de Zuidkust staat een prachtige vuurtoren!
 

Lekkers uit de tuin
Even bijkomen op een toplocatie met een uitstekende keuken? In het hart van het prachtige landschap van Seeland met vergezichten op de bossen en meren ligt Hotel Comwell Sorø. Het is een knus maar modern hotel met een huiselijke sfeer. Proef de lekkere gerechten die gemaakt worden met lokale biologische producten. Verse ingrediënten uit eigen tuin worden omgetoverd tot een heerlijke maaltijd of snack. Ze hebben zelfs hun eigen wijnvelden! Er is ook een streekwinkel met wijn, chutney en jam zodat je ook wat lekkers mee naar huis kan nemen.