...

Wandelen door pittoreske plaatsjes
Slechts één bezoek aan het eiland is genoeg om ervan overtuigd te zijn dat Sicilië een paradijsje is. De Sicilianen zijn dan ook onwijs trots en gastvrij. Wandelend door de steden voelt het soms alsof je in een filmset beland bent. In het binnenland zijn veel dorpen tegen schuine bergtoppen gebouwd, waardoor de steile straatjes ontstaan die de dorpjes zo bijzonder maken. Zo is er het schattige dorpje Castelmola met fenomenaal uitzicht vanaf het kasteel of het vissersplaatsje Cefalù met schilderachtige haven. Syracuse veroverde mijn hart tijdens een avondwandeling door Ortygia, het oude centrum met haar sfeervolle steegjes en prachtige kerken. Straatmuzikanten brengen hun talenten ten gehore en gezellige terrasjes lonken om een lekker wijntje te drinken. Wanneer mag ik terug?
 

Limoncello & overheerlijk eten
Ook wat betreft de keuken is Sicilië enig in haar soort. Nergens anders is de limoncello zo stroperig met perfecte verhouding tussen zoet en bitter, om van te smullen! De Siciliaanse keuken is minstens even smaakvol als dit drankje. Er is overal heerlijke, verse vis te verkrijgen, maar zonder een traditionele pasta te hebben geproefd kun je het eiland natuurlijk niet verlaten. Een aanrader is de Pasta alla Norma met onder andere aubergine, ricotta en tomatensaus. 
 

Vulkaanpracht
Het eiland herbergt niet alleen prachtige amfitheaters en fascinerende steden, maar ook de indrukwekkende Etna vulkaan die vanaf veel plekken op het eiland boven het landschap uittorent. Zo zie je vanuit het halfronde amfitheater in Taormina bij helder weer de Etna prachtig liggen. Hoewel de vulkaan vanuit de verte al een bezienswaardigheid is, mag een ritje de vulkaan op toch niet ontbreken. Pas als je boven de kraters staat, besef je pas hoe groot deze zijn. Afhankelijk van de weersomstandigheden kun je met een kabelbaan omhoog tot 2500 meter en hier wandelend of per jeep verder. Heel bijzonder om dit ruige stukje van Sicilië te ontdekken!
 

Het eiland in bloei
Sicilië kent warme zomers en zachte winters maar op de Etna is zelfs in de zomer soms sneeuw te vinden. Voor zon en strandaanbidders is vooral juni een aangename maand voor een bezoek aan het eiland. Het is nog niet te warm, maar wel heerlijk weer om aan het strand te vertoeven en je bent nog nét de vele toeristen voor. Mijn favoriete periode om een bezoek te brengen aan Sicilië is toch wel eind april of mei. De temperaturen zijn aangenaam, maar vooral de natuur is op zijn mooist. Het eiland is enorm groen en met bloemen bezaaid. De Dorische zuilentempel in Agrigento ligt er toch nog nét iets mooier bij, te midden van dit gele bloemenveld. En het is ook nog eens heerlijk rustig... genieten geblazen!