...

Skitterend Zuid-Afrika
En dat was het zeker, skitterend! Mijn eerste reis alleen (nou ja, niet helemaal). Ik heb het namelijk getroffen met een heel leuke groep, reisleider Ben én buschauffeur Bonga! We hebben er allemaal een erg lange reis opzitten. Na een gezellig kennismaking diner gaan we lekker op tijd naar bed. De volgende dag gaan we een stadstoer door Pretoria maken. Van het Paul Kruger huis naar verschillende monumenten. Totdat we opeens stil stonden... De bus kapot. Midden op een kruispunt. Dan maar lopend de stad verkennen! Na een paar uur komt er een andere bus. Alles is top geregeld. ‘s Avonds is er een heerlijke Braai en worden de eerste vriendschappen gesloten.
 

Het Kruger park
Twee volle dagen lang! Wat heb ik hier naar uitgekeken. Om 6:00 uur vertrokken we, op zoek naar de leeuwen, die zijn ‘s ochtends het meest actief. Maar we hadden ook nog nooit Impala's gezien dus daar stopten we eerst voor (later niet meer hoor, je ziet er hier namelijk honderden). En we zagen ook echt leeuwen! En giraffen en olifanten die de weg overstaken en zebra's maar ook krokodillen! Waar ik thuis al bang ben voor een leguaan, was ik hier nergens bang voor... Reuasachtige lifanten en leeuwen op nog geen 3 meter van je neus, wauw. Wat heb ik mooie foto's kunnen maken hier! Eerlijk gezegd had ik nooit verwacht dat de natuur in Zuid Afrika zo mooi zou zijn.
 

Wauw!
In Swaziland bezoeken we een hele mooie show van een lokale zang en dansgroep, waar je uitgepikt wordt om mee te dansen. De volgende dag maken we een boottocht over het meer van St. Lucia om nijlpaarden en krokodillen te spotten. De gevaarlijkste dieren hier horen we achteraf. Daarna gaan we ook nog naar Hluhluwe wildreservaat. De rest van de groep (ik en nog een paar anderen niet ) maakt een walvis/dolfijnentour. Ik word zo snel zeeziek en dolfijnen zie ik thuis op Curaçao ook ;-) Maar niet getreurd Ben heeft een verassing voor ons. Samen in een auto van de café-eigenaresse gaan we een ander wildpark verkennen. Zo anders als de andere parken zijn hier veel bloemen. Hele andere foto's weer. Wauw is een woord dat ik wel 10 keer heb gezegd. Maar echt, je moet het gewoon meemaken. 
 

Durban en de Drakensbergen
In Durban neemt Ben ons mee waar geen andere groepsreizen komen. We mogen ook geen foto's maken. We gaan namelijk naar de lokale medicijnenmarkt. Ik kijk de hele tijd naar de grond je ziet zoveel vieze dingen om je heen, en mensen die je raar aankijken. Natuurlijk kijken ze ons raar aan, de enige blanken en denk ik ook de enige toeristen groep die daar komt. Maar wat een belevenis! Zo ga je echt lokaal. Ik dacht dat ik de hoogtepunten van mijn reis al had gehad. Maar nu dan toch letterlijk een hoogtepunt: we gaan naar Drakensbergen! Op onze vrije dag gaan we met een groepje paardrijden, langs de mooie rivieren en bergen. Later op de dag ook nog wandelen, echt waanzinnig mooi. En ik heb een bad! Er was van tevoren al verteld dat er veel verschil tussen de hotels zit. Maar ik heb gewoon een hele suite voor mij alleen!
 

Sani Pass
De volgende dag naar de Sani Pass. Dit is een bergtop waar je alleen met een jeep heen kan. Het is een zware tocht, eenmaal boven aangekomen gaan we een dorpje in. Deze mensen hebben niks hier. Ook geen bomen dus ze moeten helemaal naar beneden om hout te halen. Is al 2 uur rijden laat staan lopend! Maar ze zijn zo lief, als welkomstcadeau krijgen we zelf gebakken brood. Ooh heerlijk. Terwijl de mensen mooie muziek maken en dansen en wij met de kindjes spelen en mooie foto's maken denk ik nog niet aan het einde van de reis. Nee dit zal ik nooit vergeten. De terugreis is best lang, 11 uur in de bus. Maar het was het zeker waard. Ik ben alweer aan het sparen voor mijn volgende reis. Waarnaartoe? Weet ik nog niet. Het liefste weer Zuid-Afrika als je er eenmaal bent geweest wil je terug!