...

Zonder verwachtingen op pad
Slovenië. Een land waarvan ik  - voordat ik erheen ging - me geen goed beeld kon vormen. Zonder verwachting stapte ik dan ook in het vliegtuig naar Slovenië, buurland van Kroatië en Italië. Ik ging op bezoek bij een vriendin die in Slovenië woont. Toen wist ik nog niet hoe positief Slovenië me zou verrassen! Eindeloze bossen, mystieke meren en imposante grotten... Buitenom de prachtige natuur heeft het land ook enkele charmante steden, die nog niet door de massa's toeristen zijn ontdekt. Graag vertel ik jullie meer over dit bijzondere land! 
 

Cultuurverschillen
Tijdens mijn vakantie in Slovenië verbleef ik bij een vriendin en haar familie in Terbovlje. Deze stad heeft een bevolking van bijna 15.000 inwoners. Voor Sloveense standaarden is dit best een grote stad! Terbovlje lag midden in het dal tussen de groene bergen. De huizen in Slovenië zijn best wel groot, vooral in de kleinere steden. Het is namelijk gebruikelijk dat de hele familie in één huis woont. Grootouders, ouders en kleinkinderen wonen dus samen in één huis.  Grappig om te zien! In Slovenië wordt er 's middags warm gegeten en ook is men erg beleefd: overal doet men  hun schoenen uit en er wordt niet getoeterd in het verkeer. 
 

Intieme sfeer in een hoofdstad
Vanuit Terbovlje was het maar 2 uur rijden naar Ljubljana. Slovenië is een klein land, met de auto ben je overal relatief snel. Een (huur)auto tijdens je vakantie in Slovenië is dan ook een aanrader. Wanneer je in Ljubljana rondloopt, voelt het niet alsof je in een hoofdstad bent. Er hangt een intieme en gezellige sfeer in de oude binnenstad. Iedere vrijdag is er op het marktplein is een foodmarkt, waar veel restaurants van de stad aan mee doen. Overal vanuit de stad zie je Ljubljanski Grad liggen. Als je de burcht beklimkt, dan heb je een prachtig uitzicht over Ljubljana! De kathedraal is ook het bezoeken waard.

Celje & Hell Cave
Celje is de tweede stad van Slovenië en  ligt op ongeveer 80 kilometer van Ljubljana. Deze middeleeuwse en antieke stad is zeker het bezoeken waard.  In Slovenië liggen een aantal grotten en op een uurtje rijden van Celje ligt de grot Hell Cave (Jama Pekel).  Wij deden mee aan een rondleiding en de gids liet ons de hele grot zien. Binnen in de grot is het koud en stroomt water, dus trek goede schoenen en kleding aan als je mee wilt doen aan een rondleiding door een van de grotten van Slovenië. In Hell Cave zijn de meest prachtige figuren in de rotsen te ontdekken.  Ook leven er enkele dieren, waaronder schorpioenen en vleermuizen.
 

Meer van Bled 
Een van de hoogtepunten van Slovenië (en tevens de grootste toeristische trekpleister) was voor mij toch wel het Meer van Bled. Dit grote meer ligt bij de plaats Bled en is meer dan 2000 meter lang en 1000 meter breed! Het water is kraakhelder en de omliggende bergen zijn mooi groen. In het midden van meer ligt een eiland met een aantal traptreden die leiden naar een kerk. Voor 10€ kun je je met een bootje naar dit eilandje laten varen. Als bruidsparen er willen trouwen, dan moet de man -volgens de legende- zijn vrouw de trap op dragen.  Ook kun je bergen en heuvels rondom het meer beklimmen, van waar je een mooi uitzicht hebt!