...

Indiana Jones-achtige vlucht
Na een Indiana Jones-achtige vlucht vanuit Panama stad, bereiken we het kleine vliegveld middenin de wonderbaarlijke natuur van de provincie Darién, tegen de grens van Colombia. Hier vandaan varen we in een houten kano met motor in 1,5 uur over de rivier Chunga naar Sambu.  Het gevoel van rust en stilte in de jungle, waar af en toe de geluiden van vogels of apen in de verte te horen zijn, is onbeschrijfelijk mooi.
                            

De Emberá kinderen
Bij aankomst worden we ontvangen door het stamhoofd van de Indiaanse Emberá gemeenschap van La Chunga. Een prachtige kleurrijke en gastvrije stam. Als we het dorp in lopen komen er honderden kinderen ons tegemoet, die ons aan de hand meenemen om ons hun huisjes en de omgeving te tonen. De gastvrijheid straalt van hun gezichtjes. Fantastisch om te zien dat de kinderen met de kleinste geschenken, die we hebben meegenomen, dolgelukkig zijn.
 

La Chunga 
Het dorp bestaat uit ongeveer 70 hutten. Enkele zijn nog volgens de oude tradities gebouwd: op palen met een dak van palmbladeren. Op palen want dat biedt bescherming tegen wilde dieren zoals de jaguar maar ook tegen overstromingen. Een boomstam met enkele uitgehakte treden vormden de entree tot onze hut. Vier nachten slapen wij in de open lucht op een matras, zonder elektriciteit en water... 's ochtends opfrissen doe je in de rivier.
 

Jagua tatoeage
De Emberá-indianen hebben de meest prachtige geometrische patronen op hun lichaam geschilderd. Elk patroon heeft zijn eigen betekenis en voor elke leeftijdsgroep zijn er specifieke ontwerpen. De paars-zwarte verf is afkomstig van een fruitsoort genaamd Jagua en wordt met een scherpgepunt bamboestokje aangebracht. Ook wij krijgen zo'n tatoeage die ongeveer tien dagen zichtbaar blijft.
 

Traditionele kleding
De Emberás kleden zich volgens de aloude tradities vrij summier omdat dat handig is in de vochtige, warme jungle. Zo dragen de mannen een lendendoek met een korte band van kralen aan de achterkant. Vrouwen dragen alleen een rok (paloma) en veel lange kettingen van bonte kralen of van zilveren muntjes afkomstig van de voormalige Spaanse bezetter. Zowel mannen als vrouwen lopen op blote voeten.