...

Tenerife
Al jaren gaan mijn beste vriendin en ik 'lekker opwarmen' in de winter op een van de Canarische eilanden voor de kust van Marokko. Tenerife is onze favoriet.

De eilanden zijn eigenlijk de toppen van vulkanen en al miljoenen jaren oud. De grootste en bekendste vulkaan is op Tenerife: El Teide. De berg is maar liefst 3718 meter hoog en daarmee de hoogste berg van Spanje.  Gelukkig gaat er een kabelbaan (Teleférico) naar boven. In onze jonge jaren zijn we nog wel eens helemaal naar de top geklommen, echt bijzonder overal die zwarte stenen en de doordringende zwavellucht. Maar het uitzicht maakt het meer dan de moeite waard!
 

Gran Canaria
Dit eiland is het meest bekend en er is dan ook wat meer te beleven dan op de andere eilanden. Naast het uitgaansleven kun je hier ook leuke culturele uitstapjes maken. Vorig jaar zijn wij naar het Casa de Colón, het huis van Columbus geweest in Las Palmas. Het prachtige interieur alleen al is een bezoekje waard. In het centrum van de meeste dorpjes op dit eiland, zie je de indrukwekkende overblijfselen van het koloniale tijdperk terug in de oude huizen. Vooral die grappige balkonnetjes zie je steeds weer als je er op let.
 

Fuerteventura
Op de meeste Canarische eilanden kom je door de lava veel zwarte stranden tegen. Op Fuerteventura vind je echter ook prachtige fijnzandstranden van het zand dat overgewaaid is uit de Sahara én een heldere zee. Dit eiland is dan ook geliefd bij watersporters. Je kunt er ook goed duiken of snorkelen en er wordt veel aan wind- en kitesurfing gedaan. Dat vinden wij altijd leuk om te zien vanaf onze strandstoelen. 
 

Lanzarote
Dit eiland heeft een prachtige ruige natuur waar je heerlijke wandelingen kunt maken. De architect en kunstenaar César Manrique heeft veel kunstwerken, gebouwen en tuinen ontworpen op Lanzarote. Zijn liefde voor het eiland zie je overal in terug, hij probeerde  zoveel mogelijk oorspronkelijke aspecten van het landschap in tact te laten. Zijn woonhuis bouwde hij rond een lavagrot en kun je tegenwoordig ook van binnen bewonderen. Ook heel mooi vinden we de Jardín del Cactus en het park Timanfaya.
 

La Gomera en la Palma
Het regent hier niet vaak maar wel iets vaker dan op de andere eilanden, daarom is de natuur hier wel mooi groen. Het subtropiscche regenwoud op deze eilanden bestaat voornamelijk uit oeroude laurierbomen. Het Nationaal park Caldera de Taburiente op La Palma vind ik wat natuurschoon betreft een absolute aanrader. In de diepe kraters, door erosie ontstaan in het vulkanisch gesteente, zie je de meest prachtige kleuren.