...

Langs de Donau
Bovenaan mijn fietslijstje prijkt de Donau Radweg. Met zoveel lovende verhalen móet de route wel speciaal zijn. Ik besluit het stuk van Passau naar Wenen te fietsen. De paden zijn  vlak en zo nu en dan hop ik met een ferry van de linker- naar rechteroever.  De wijngaarden van de Wachau zorgen niet alleen voor een mooi landschap, maar ook voor een lekker wijntje bij het diner. Leuke stops onderweg zijn o.a. de abdij van Melk en het kleurige Dürnstein. 
 

Elfstedentocht Friesland
Op de schaats wil het al jaren niet lukken. Maar de Elfstedentocht blijft trekken. Op de fiets dan maar! Ik start in Leeuwarden. Eenmaal de stad achter me gelaten zijn de pure stiltes een verademing. Het is een beeld dat elke dag terugkomt, maar me telkens verrast. Hetzelfde kan ik zeggen van de stadjes. Grachten, trapgevels, terrasjes aan het water... het is overal genieten. Zeker met appeltaart en een trotse kastelein die verhalen van toen vertelt.
 

Rondje Bodensee
Voor mij verdient de Bodensee het predicaat 'meest afwisselende fietsbestemming'. Wat helemaal niet zo vreemd is als je bedenkt dat je door Duitsland, Oostenrijk én Zwitserland fietst. Hoewel de Alpen in het oog springen, is het langs het meer vrij licht fietsen. De mediterrane sfeer die hier hangt wordt verstrekt door promenades met palmbomen en strandjes waar het onderweg fijn pootjebaden is. Aanraders: Lindau en het bloemeneiland Mainau.
 

Langs de Moezel
De Moezel is een streek die in mijn hart zit. Die liefde heb ik van mijn vader, die elke mogelijkheid aangrijpt voor wat dagen in Cochem, Bernkastel of een ander wijnstadje. De fietsroutes zijn grotendeels vlak en volgen de rivier langs wijnbergen en beboste heuvels met hier en daar een burcht op de top. Zelf fiets ik graag naar Koblenz, om daar de kabelbaan naar boven te pakken. Het panorama is magnifiek met beneden de samenstroom van de Rijn en Moezel.
 

Door de Loirevallei
Het beeld dat mijn fietstocht door de Loirevallei oproept is er een van ultieme vrijheid. Smalle paadjes door wijngaarden waar wijnboeren druiven plukken leiden naar slaperige dorpjes. Hier strijk ik neer op een terrasje voor een lunch; lekker uitgebreid zoals de Fransen dat ook doen. Een weekje Loire staat overigens synoniem voor een weekje kastelen. Chambord en Chenonceau verdienen hierbij wat mij betreft een extra aanbeveling.