...

De noordelijke meren
De keuze is reuze als het gaat om de meren in Italië. Lastig hé, om dan een keuze te maken? Kiest u voor rust, cultuur, mooie stranden, leuk voor de kinderen…. Ik zet graag de verschillende meren op een rijtje, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken op basis van mijn ervaringen. Dit overzicht geeft een indruk van de noordelijke meren van Italië. Bellissimo!
 

Niet voor niets zo geliefd: het Gardameer
Waarschijnlijk kent u het wel: het Gardameer. Zeer geliefd onder ons Nederlanders en dat is niet voor niets. Het is een van de grootste rijkdommen waarover Italië beschikt. De verschillende landschappen zijn een lust voor het oog. Ook winkelsteden zijn er in overvloed: Desenzano del Garda en Garda zijn hier mooie voorbeelden van. Wijnliefhebber? Ga naar Bardolino! De bekende wijnen van deze stad zijn tongstrelend. Samen met de blauwe kleur van het water en de kleurrijke citroenbomen zijn voorgenoemde zaken toch wel waar het Gardameer zo trots op kan zijn.
 

Klein maar fijn: het Iseomeer
Het Iseomeer is wat minder bekend maar zéker niet minder mooi. Pittoreske plaatsjes zoals Sarncio, Parzanica en Rivo di Salto zorgen voor een leuke afwisseling van vissersdorpjes en historische bezienswaardigheden.  Ook het eilandje Monte Isola is een bezoek meer dan waard: de olijventeelt en visrestaurants geven een goede kijk op het leven van de lokale bewoners in deze regio. Natuurfan? Natuurreservaat Torbiere del Sebino is thuis voor beschermde diersoorten en kleurrijke bloemen. En dat allemaal rondom het Iseomeer!
 

Tuinen, kleuren en cultuur: het Comomeer
Het Comomeer is wat sjieker. Imposante villa's, oude kloosters en prachtige tuinen bepalen hier het decor. Eén van de villa's is zelfs wereldberoemd: Villa La Gaete is bekend van de Bond film Casino Royale. Zeker bezoeken dus! Langs de oevers van het Comomeer maak je prachtige wandelingen. Stop in één van de stadjes om lekker te dineren in de zon op een terras aan het meer. Of waarom geen duik nemen in het heldere water?
 

Subtropische sferen: Lago Maggiore
Het Lago Maggiore is het op één na grootste meer van Italië. Rondom dit prachtige meer bevindt zich een afwisselend landschap van bergen en stranden. Van de glooiende oevers van het meer, met gezellige en drukke stadjes als Stresa en Luino bent u in enkele kilometers in natuurgebieden met prachtige groene dalen en bergtoppen die tot een hoogte van 3.000 meter reiken.  De Europese adel bouwde hier prachtige villa's met een botanische tuin, vandaar de exotische beplanting en palmsoorten.