...

Valencia
Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje, ligt aan de Costa del Azahar aan de kust van de Middellandse Zee. Bij helder weer kun je Ibiza zien liggen! Aan de dubbele teksten op straatnaamborden, metrostations en menukaarten zie je dat het Valenciaans naast het gewone Spaans heel belangrijk is.
We beginnen onze verkenningstocht in de wijk El Pla del Remei met haar leuke boetiekjes. Aan het eind van de middag drinken we een wijntje en een echt Valenciaans biertje ‘Cervezas El Turia’ in een van de barretjes van de Mercado Colón. Deze overdekte markthal is ontworpen door architect Berenguer, die ooit les kreeg van de bekende Gaudí en je ziet hier dan ook dezelfde stijl (art nouveau) terug in de vormen en de mozaïeken. Tip: elke zondag wordt hier een (gratis) concert gegeven.
 

Bijzondere huizen
Thuis doe ik het eigenlijk zelden maar ben ik in een ‘vreemde’ stad dan heb ik ineens oog voor alle gebouwen. Op de Plaza de la Vega staat wel een heel bijzonder pandje: het smalste huis van Spanje is maar 107 centimeter breed en heeft vijf verdiepingen.
In Valencia staat ook nog een ander heel klein huis, in de Calle del Museo, maar vooral de bewoners maken het bijzonder. Het huisje met drie etages wordt bewoond door katten. Al sinds 1904 zorgen buurtbewoners voor de beestjes die hun eigen plekje hebben gekregen in de wijk.
 

Ciudad de las Artes y de las Ciencias
Het cultureel-wetenschappelijk complex Ciudad de les Arts i les Ciències (op z’n Valenciaans) is ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Het complex omvat onder andere een operagebouw en centrum voor podiumkunsten, een evenementenhal, het museum van de wetenschap en de Hemisfèric (IMAX-cinema en planetarium).
Wij zien de mooiste vissen in het L’Oceanogràfic, het grootste aquarium van Europa. Het is niet goedkoop, maar zeker de moeite waard!
 

Plaza de la Virgen
De Catedral de Santa María de Valencia dateert oorspronkelijk uit de 13de eeuw maar is het laatst verbouwd in de 18de eeuw, waardoor er een bijzondere mengeling van bouwstijlen is ontstaan. De toren El Miguelete (Micalet) kun je beklimmen (207 treden). De kerk is een grote trekpleister vanwege de heilige graal die zich hier bevindt. Daarnaast zijn er ook schilderijen te vinden van Francisco Goya. We zijn de kathedraal ook in geweest, erg mooi, maar aangezien ze nog in gebruik is (er was een jongenskoor aan het zingen en verschillende mensen waren aan  het bidden) hebben we binnen maar geen foto's gemaakt... 
 

Zoveel te zien
Valencia is echt een heerlijke stad, boordevol prachtige eeuwenoude én hele moderne architectuur. Ik vind het ook heerlijk om even de stadsdrukte te ontsnappen en lekker uit te waaien op het strand. Of een park op te zoeken om te picknicken, de hangmat aan een boom te knopen of te wandelen. Het bekendste park in Valencia is Jardines Reales, plaatselijk bekend als Los Viveros, een stadspark vergelijkbaar met het Vondelpark. Een ander beroemd park is de Jardin del Turia. Vroeger liep de rivier Turia dwars door de stad, maar na een ernstige overstroming werd de rivier verlegd. In de drooggelegde rivierbedding is het enorme park aangelegd met een wandelpromenade van wel 9 kilometer lang.