...

Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Al van kleins af aan kom ik graag in dit enorme natuurpark dat middenin Gelderland ligt. Het echtpaar Kröller en Müller kocht de grond aan in de jaren 20 van de vorige eeuw voor hun jachtpartijen. 15 jaar later nam een stichting het landgoed van 5.400 hectare over en onderhoud het nu nog steeds met behulp van entreegelden.  In het park met uitgestrekte zandverstuivingen en een groot bos gaan we natuurlijk op zoek naar de ‘big four’: de moeflon, het edelhert, de ree en het wild zwijn. Je mag met de auto het park in want het is best groot, maar ik vind het leuker om een witte leenfiets te pakken. Halverwege de dag zien we een wild zwijn met jongen. We blijven ze maar even op een afstandje bewonderen.
 

Kröller-Müller Museum
Het leuke van het Kröller-Müller Museum is dat het midden in het park De Hoge Veluwe ligt. De weg er naartoe is dus al een belevenis. En daarnaast hebben ze zelf ook een fantastische tuin, met meer dan160 sculpturen van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe. Sommige beeldwerken zijn enorm en mag je zelfs beklimmen! Echt een aanrader voor een mooie droge dag dus. In het museum vind je de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld: bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. Daarnaast zie je er topstukken van 'moderne' meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.
 

Nationaal park Veluwezoom
Een stukje verderop ligt nog een bijna net zo groot natuurpark maar iets minder bekend: Nationaal Park Veluwezoom. Ook hier kun je bijzondere dieren spotten zoals de Schotse hooglanders, hermelijnen en ijsvogels. Op loopafstand van de parkeerplaats staat al een observatiehut. Schemer is dan een goed moment. Op de heuvelachtige Posbank kun je goed oefenen als je van klimmen op de fiets houdt. Ik hou het zelf liever op wandelen en de hond mag mee! Als ik wat meer tijd heb volg ik een van de cultuurroutes waarbij je langs landgoederen, schaapskooien en wildgraven uit vervlogen tijden wandelt.
 

Kasteel Rosendael
Net buiten Arnhem staat kasteel Rosendael dat werd gebouwd in de late middeleeuwen. De statige woontoren (de donjon) is al die jaren bewaard gebleven en je mag er ook even rondlopen om te zien hoe de graven en jonkvrouwen er vroeger in alle weelde leefden. Maar misschien maken de tuinen nog wel meer indruk... Hier is het wel oppassen geblazen want af en toe begint er ineens een fonteintje uit de grond te spuiten die je niet gezien had! Daarom worden de waterpartijen in dit park ook wel de ‘Bedriegertjes’ genoemd.
 

Openluchtmuseum
Arnhem herbergt de best bewaarde schatten van onze vaderlandse geschiedenis: van rijke herenboerderijen tot arme arbeiderswoninkjes en van wasserij, smederij of bierbrouwerij tot een nostalgisch snoepwinkeltje. Ook nu ik volwassen ben vind ik het nog steeds leuk om een paar haltes mee te rijden in de oude tram en een kijkje te nemen in de remise. Leuk is dat er regelmatig oude ambachtslieden aan het werk zijn en dat je zelf mee mag helpen met bijvoorbeeld brood bakken of papier scheppen.