...

Ciao Venezia! 
Medio januari vertrekken wij vanaf Eindhoven Airport naar Venetië, waar we rond half 8 's avonds landen. Helaas is het best koud: slechts 3 graden! Daardoor is het wel lekker rustig. Nadat we onze koffers hebben, vervolgen we onze weg naar Piazza La Roma. Verder dan hier kom je niet met de auto, dus we moeten per vaporetto verder naar de stad. De vaporetto's brengen iedereen over het water van halte naar halte. Wij nemen lijn 1 over de Grand Canal, zodat we veel van Venetië kunnen zien. De stad is prachtig 's avonds! We stappen uit bij Piazza San Marco, in de buurt van ons hotel.
 

Piazza San Marco
De volgende dag worden we wakker in onze kitscherige, typische Veneziaanse hotelkamer. Na een lekker ontbijt met prosecco maken we plannen over wat we gaan doen. Piazza San Marco ligt om de hoek, we besluiten dus om hier als eerste naar toe te gaan. Op dit grote plein zien we overal duiven! Hier liggen de meest bekende bezienswaardigheden van Venetië. Wij bezoeken de San Marco Basilitiek, het Dogepaleis, het Archeologisch Museum en Museo Correr. Voor die laatste drie kun je een combinatieticket voor maar €19 kopen en het kaartje voor de basiliek kostte €5. Dat valt ons mee voor een toeristenstad als Venetië!
 

Op een gondelboot door de kanalen
Het hoogtepunt van ons verblijf in Venetië was toch wel de tocht met de gondelboot. Dit is redelijk prijzig, maar wanneer onze tourgids vertelt dat een gondelboot op maat wordt gemaakt en €40.000 tot €50.000 kost, kunnen we hiervoor meer begrip opbrengen. Daarnaast moet een gondelier enkele jaren oefenen voordat deze door de kanalen van Venetië mag varen. Gondelvaren is een hele kunst! Tip: zoek een beleefde gondelier die je niet zijn gondel in probeert te lokken. Deze besteedt meer aandacht aan je. Laat je ook niet oplichten wat betreft de prijs: sinds 3 jaar zijn de tarieven wettelijk vastgesteld.
 

Culinair genieten
In Venetië kun je eindeloos door de liefelijke straatjes ronddwalen. Overal liggen er restaurants en trattoria's, er is volop keus! Wel kiezen wij heel bewust uit waar we gaan eten: in Venetië betaal je op veel plaatsen 12% servicio bovenop je rekening.  Ook moet je in sommige cafeetjes een toeslag betalen als je gaat zitten. Wij hebben dus gezocht naar restaurants waar dit niet verplicht is. In Venetië hebben we genoten van de heerlijke wijnen uit de regio, echte Italiaanse parmaham én de chicetti: een soort Italiaanse tapas. Dit zijn vaak broodjes bijvoorbeeld worden belegd met vlees, groenten of vis. 
 

Bruggen overbruggen
Tijdens ons verblijf in Venetië steken we heel wat bruggen over: onze tourgids vertelt ons dat de stad er maar liefst 484 heeft! De bekendste bruggen zijn de Ponte dell'Accademia en de Rialto brug. Vanaf de Ponte dell'Accademia heb je het meest bekende uitzicht over het Grand Canal van Venetië. De Rialto brug is de alleroudste brug van Venetië. Tot 1854 was dit het enige oversteekpunt van de stad. Tegenwoordig is de witmarmeren brug omgeven door terrasjes en souvenirwinkels. Na hier onze allerlaatste inkopen te hebben gedaan, gaan wij naar ons hotel en het vliegveld. Arrivederci Venezia!