...

Ponta Delgada
Gisteravond laat aangekomen Sao Miguel, het grootste eiland van de Azoren. Ons hotel in Ponta Delgada is vlakbij het vliegveld. Binnen een kwartier waren we er met onze huurauto. Deze ochtend staat er een kleine introductie op het programma waar we kunnen aangeven welke wandelingen en walvisspottochten we willen gaan doen. Daarna maken we verder kennis met de hoofdstad. Onderaan het water is het lekker rustig en kun je langs de havens lopen. We zien dat we hier vanmiddag ook heen moeten om op te stappen. De boot waarmee we zullen gaan zien we ook liggen. Dat ziet er spannend uit, zo’n zodiac boot. 
 

Op de zodiac
‘s Middags gaan we dan naar de opstapplaats van Futurismo, onze eerste ‘whale watching’ tocht maken. Bij aankomst krijgen we uitleg over hoe we de walvissen gaan benaderen. Ze worden nooit van voren benaderd en de boot blijft ook op zo’n 100 meter afstand. Als de walvis zelf besluit dichterbij te komen dan zal de boot niet wegvaren en hebben we veel geluk. Met reddingsvest en regenjack in de hand gaan we de boot op. Het weer op het water ziet er mooi uit, dus nog snel even insmeren en we gaan. Op deze zodiac boot gaan we supersnel en moeten we ons goed vasthouden. 
 

De staart in beeld
We beuken hard in op de golven. Met resultaat. We zien al snel de eerste walvis, een potvis. Dit is een walvis die vaker gespot wordt. Hij heeft zelfs een naam: Mr. Liable. Dit omdat hij zich vaak laat zien voor de kust van Sao Miguel. Al snel volgt de duik naar beneden. Ook al kondigt de walvis zijn duik aan, moet je nog wel snel zijn met het maken van foto’s. Maar we zijn blij, we hebben de eerste staart al gezien en we zijn nog maar net bezig. 
 

Spelende dolfijnen
We varen verder en al snel komen we dolfijnen tegen. Dolfijnen zwemmen graag rond de boot. Ze maken er zelfs een mooi showtje van. Ze springen meters uit het water. Er wordt besloten om nog een keer een walvis te gaan zoeken. Als we weer terug varen naar Ponta Delgada komen we onderweg nog springende tonijnen tegen. Als we terug aan wal zijn, besluiten we om aan de boulevard te gaan eten. Het eten is hier echt heel goedkoop. Voor € 7,- krijgen we een vol bord met groenten, aardappelen en kibbeling. Deze dag was een mooi begin van de vakantie.
 

Jong
Op de tussenliggende dagen hebben we veel gewandeld maar op onze laatste dag gaan we nog een walvisspottocht maken.  De kapitein vaart steeds verder de ruige zee op. In de verte zien we een walvis dobberen. Het is weer een potvis en weer zien we een staart. Was het dat dan? Nee er blijkt nog een jong te zwemmen! Het is duidelijk te zien: de rug en de staart zijn een stuk kleiner dan die van de moeder. Het jong dobbert nog wat rond, spuit wat en gaat daarna ook onder. Dat was het dan. En onze tijd op het water zit er ook alweer op. Terug in Ponta Delgada komt er een flauw zonnetje door. Het weer is op dit eiland ook totaal onvoorspelbaar. ‘s Avonds eten we aan de boulevard en sluiten we onze vakantie af met een heerlijke cocktail.