...

Waarom Iran?
Door mijn omgeving is mij vaak gevraagd: 'Waarom naar Iran?'. Iran is een land dat veel mensen tot de verbeelding spreekt, maar het land kent ook veel vooroordelen. In het vliegtuig ontmoet ik mensen die in hun omgeving dezelfde vraag hoorden: 'Waarom Iran?'. Ik hoop hier de komende  twee weken achter te komen. Na een  rechtstreekse vlucht van 5 uur komen we aan in de hectiek van Imam Khomeini International Airport, de luchthaven van Teheran. 
 

Een land met geschiedenis
Iran is een land met een lange en rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 6e eeuw voor Christus. Deze geschiedenis kan gerust de bakermat van de beschaving genoemd kan worden. In de eerste dagen komen we al in aanraking met de rijke historie van Iran, als we in Nain een van de oudste moskeeën van het land bezoeken. Het absolute (archeologische) hoogtepunt is ons bezoek aan Persepolis. Deze stad was de ceremoniële hoofdstad van het Perzische rijk. De muurtekeningen geven een beeld hoe het leven er toendertijd uitzag. Tegenwoordig staan de ruïnes van Persepolis op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 

Moskeeën, paleizen… en kerken
In iedere stad zijn prachtige moskeeën en paleizen te vinden. Bijvoorbeeld de Nasir al Molkmoskee in Shariz met zijn prachtige glas-in-lood ramen, of de Masjed-e Emam moskee in Ishafan met zijn mozaïken, vervaardigd door Armeense vaklieden. In Ishafan staat ook de Bedkhem kerk. Van buiten eenvoudig, maar aan de binnenkant indrukwekkende muurschilderingen die bijbelse verhalen uitbeelden. Het Golestan paleis in Teheran was vroeger het paleis van de Kadjaren-dynastie en de voormalige residentie van de Shah. Nu  kun je binnen een kijkje nemen. Het interieur doet me denken aan de Hermitage in St. Petersburg.
 

De echte schatten van Iran
Overal waar een TV aanstaat, wordt voetbal er gekeken. De sport is erg populair in Iran. Toen ik vertelde dat ik uit Nederland kom,  verscheen er een glimlach op het gezicht van de Iraniërs, gingen de duimen omhoog en werd de naam van ‘Arjan Robben’ gescandeerd. Iraniërs zijn hele vriendelijke en gastvrije mensen. Ze zijn oprecht in je geïnteresseerd; ze willen weten waar je vandaan komt en wat je van Iran vindt. Ze vragen: "What do you think of Iran?". De echte schatten van Iran zijn haar inwoners.
 

Big Bazar!
Elke stad in Iran heeft wel een bazaar. De ene nog groter dan de ander. De bazaar is de ideale plek om indrukken op te doen, cultuur te snuiven en in contact te komen met de lokale bevolking. Er is van alles te krijgen: van verse groente en fruit, kleurijke kruiden en specerijen tot aan kleding, huishoudelijke artikelen en de beroemde perzische tapijten. Neem de Valkilbazaar in Shiraz, waar je uren kunt (ver-)dwalen. De ideale plek om een leuk souvenir voor thuis te vinden!