...

Sigaren
Wie Cuba zegt, zegt ongetwijfeld direct… sigaren! In de heuvels rondom Viñales bevinden zich diepgroene tabaksvelden en talloze tabaksschuren, waar volgens kenners de beste en lekkerste sigaren ter wereld vandaan komen. Professionele tabaqueros rollen hier jaarlijks meer dan 108 miljoen sigaren. Een langdurig en secuur proces. Er zijn meer dan 30 merken Cubaanse sigaren. Voor een Reloba sigaar betaal je op Cuba nog geen vijf eurocent, voor toppers als Cohiba of Robaina betaal je al snel 500 keer zoveel.
 

Oldtimers
Typerend voor Cuba zijn de oude Amerikaanse auto's in de meest bijzondere kleuren. Voor veel Cubanen is het hun grootste bezit en ze zijn dan ook erg trots op hun wagen. Ze worden dan ook zo goed mogelijk onderhouden. Al is dat onderhoud wel lastig, want onderdelen zijn vaak moeilijk te krijgen. Niet zelden zie je dus een creatieve oplossing. Links en rechts totaal verschillende handgrepen of de bestuurder heeft een heel andere stoel dan de bijrijder. Veel oldtimers worden gebruikt als taxi om toeristen te vervoeren. Vaak geldt hoe mooier de auto, hoe duurder het ritje… maar het is zonder meer de moeite waard om je een keer in een echte oldtimer door de straten van Havana te laten rijden.
 

Peso of peso?
Cuba heeft twee soorten geld. De Cuban Peso Convertible (CUC) speciaal voor buitenlanders. In waarde gelijk aan de Amerikaanse dollar en daarom door de locals ook wel ‘dollar’ genoemd. Let op aan echte Amerikaanse dollars heb je hier niks, je kunt beter Euro’s meenemen om hier te wisselen. Pinautomaten zijn hier namelijk nog schaars. De inwoners krijgenhun salaris in Cuban Peso (CUP). Ze kunnen dat geld alleen in lokale winkels besteden en niet in de luxere winkels met geïmporteerde producten, zoals buitenlandse cosmetica en kleding of bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten. CUC's zijn gewild, dus altijd handig om wat kleingeld achter de hand te hebben voor fooi of extraatje voor de inwoners.
 

Rum
Nóg zo’n typisch Cubaans product is rum, naast sigaren het voornaamste exportproduct. Bacardi en Havana Club zijn wereldberoemde Cubaanse rummerken! Het verhaal gaat dat er tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog een Amerikaanse kapitein een kroeg in Havana binnenstapte. Hij vraagt een drankje met rum, cola en limoen. De soldaten die  zijn voorbeeld volgen, roepen tijdens het drinken Cuba Libre! omdat ze Cuba hebben bevrijd van de Spaanse overheersing. De Cuba Libre is geboren. De échte Cuba Libre is dus eigenlijk een mix van Cubaanse rum en Amerikaanse cola. Coca Cola of Pepsi zijn op Cuba nog steeds bijna niet verkrijgbaar, maar de Cubaanse variant smaakt ook zeker zo goed.
 

Salsa!
En natuurlijk mogen we de opzwepende Cubaanse muziek niet vergeten! Niet weg te denken uit het dagelijks leven van de Cubanen, die dansend en zingend door het leven lijken te gaan. Salsa vindt haar oorsprong op dit eiland maar ook de rumba, mambo en chachacha worden hier veel gedanst. De Rueda is in sommige plaatsen nog steeds een populaire manier om samen te dansen. Mannen en vrouwen dansen zij-aan-zij in een cirkel. Op aangeven van de leider wordt er een bijzondere dansmanoeuvre uitgevoerd door de groep en wisselen ze van danspartner. Spectaculair om te zien. Tip: luister naar de legendarische Buena Vista Social Club en waan je het hele jaar door op swingend Cuba.