...

Evenveel elanden als inwoners
Vanaf Schiphol vliegen we naar Londen, waar we overstappen op het vliegtuig naar St. John's, gelegen op het Canadese eiland Newfoundland. Het is mooi weer: de zon straalt en het is 18 graden. Het tijdsverschil met Nederland is 4,5 uur. Bij aankomst horen we dat er hier evenveel elanden wonen als mensen. In mei worden de eenjarige mannetjes verjaagd, soms willen zij nogal eens de stad binnen lopen.  Er gebeuren dan ook veel ongelukken waarbij elanden betrokken zijn. Zodra het donker wordt, rijdt bewust niemand meer buiten de stad. Dit omdat het risico best groot is om een eland aan te rijden.
 

Papegaaiduikers en walvissen
Na een stevig ontbijt gaan we op een excursie om papegaaiduikers en walvissen te spotten. We varen met een boot de baai uit, terwijl vanuit een helikopter informatie wordt gegeven over de locatie van walvissen. De vrouwelijke schipper begint een Iers lied te zingen. "O whale, o whale, please show us your big tail....". Ondertussen zien we overal papegaaiduikers zwemmen en vliegen. Boven het water zien we de waterfontein van een walvis, we gaan er direct op af. Ook maken we een hoop herrie, want walvissen zijn nieuwsgierige dieren. En ja hoor: er zijn 2 walvissen! Een volwassene met een jong. 
 

Vogels, vogels en nog meer vogels!
We rijden naar Ferryland en daarna verder langs de kust. Het is een prachtige route: we rijden door mooie bossen met diverse soorten naaldbomen. Ook hebben we prachtige uitzichten over de kust. Bij open water stoppen we. Hier zien we een meeuw met een zwarte kop, 'the laughing gull' genoemd. In het hele jaar zijn er hiervan maar 3 eerder gezien! Ook zien we strandlopertjes, een stern, grutto en duikeend. Op weg naar St. Mary's ziet Sary een prachtige visarend. We besluiten terug te rijden. En ja hoor, aan de overkant van de rivier zat een grote visarend met een zalm in zijn klauwen. Zodra de visarend voldoende gegeten had en de zalm losliet kwam een raaf om de restanten op te eten.
 

Lichtgevende kwallen, dolfijnen en orka's 
Vandaag staat er een walvissafari vanuit Bay Bulls op het programma. We krijgen allemaal een rode jas aan om warm te blijven, alhoewel Jan die niet nodig heeft: het is prachtig weer. De boot waarop we varen is zelf gemaakt door de eigenaar. We kunnen ermee vlak langs de rotsenwanden varen. In het zeewater zien we diverse soorten kwallen, waarvan er af en toe een groen licht uitstraalt.  Als we op open water varen, zien we meteen dolfijnen uit het water springen die later met ons meezwemmen. Even verderop spotten we een orka. Een baby orka sluit zich bij haar aan en zij en zij zwemmen ze vlak langs onze boot. Later zien we nog een groep van maarliefst zes orka's!
 

Einde van een prachtige reis
Op onze laatste dag vakantie is het 25 graden, wat meer kun je je wensen om je vakantie af te sluiten? Nadat we onze koffer hebben ingepakt, stappen we in de taxi voor een bezoek aan Singal Hill. We lopen rond een meer met veel eenden en komen aan bij de Queens Batterie, een zestal kanonnen die St. John's hebben verdedigd. Vanaf hier hadden we een prachtig uitzicht op de stad, de Narrows en de Oceaan. Cape Spear was ook goed te zien. Voor de laatste keer zien we diverse walvisfonteinen uit zee opspuiten. Wat een geweldige reis!