...

Fraaie route door de bossen
Om 05.30 uur roept de wekker ons, we hebben goed geslapen in het Nobis hotel bij het opstappunt. Er zijn wandelaars en langlaufers, de bus zit echt vol. We hebben Berno als chauffeur en Trudie als reisleidster. Op tijd gaan we op weg en in de vroege avond arriveren we in ons hotel. De volgende dag gaan we naar het hoger gelegen Lohberg op 1134 m. hoogte. Er ligt nog sneeuw. We krijgen eerst wat instructie van Berno en daarna worden we los gelaten. We starten met de gele loipe. Vlak maar het glijdt wel. Hij is 2,5 km dus goed te doen. Terug is het tijd voor de broodjes. Samen met andere Krasreizigers warmen we op in een huisje waar de kachel lekker brandt.
 

Zwieselerwaldhaus
Vandaag gaan we naar Zwieselerwaldhaus. Het heeft vannacht geregend dus we hopen er het beste van. In het bos liggen allemaal dennennaalden op de loipe en we zien veel waterplassen. Het loipt niet! Berno is met de starters bezig om het remmen onder de knie te krijgen. Het regent ook nog eens. Hij heeft ons in de gaten en merkt dat het niet gaat. Doet als voorstel om na de lunch ergens anders naar toe te gaan. Opgewarmd met een Heiße Zitrone en een Strammer Max gaan we aan het begin van de middag terug naar Lohberg. We doen de blauwe loipe van 7 km en dan begint het te sneeuwen en niet zo’n beetje ook. Nat en een beetje kouwig komen we bij de bus aan, maar wel heel voldaan omdat we de tocht afgemaakt hebben.
 

Bretterschachten
Vandaag, na de ochtendrituelen, naar Bretterschachten. De dag begint goed met zonneschijn en het heeft vannacht gesneeuwd. De loipe is goed gespoord en goed te doen. De bomen staan er mooi besneeuwd bij. Hier komen we voor. Het is dalen en klimmen. Met ook een mooi uitzichtpunt, je ziet beneden Bodenmais liggen. Na terugkomst drinken we thee en frissen ons op voor de avond. Rond 19.00 uur gaan we aan tafel, elke keer met een ander stel. We praten gezellig het eten rond. Vooraf krijgen we meestal soep en saladebuffet, daarna echte Duitse gerechten van grote karbonaden en schnitzels, Rostbraten, Grillfleisch tot vleesknoedels en het toetje varieert van yoghurt, pudding tot allerlei soorten ijs. Nog koffie na de maaltijd en dan naar de kamer een stukje lezen. Om 21.30 tijd voor een Obstler. Daarna lekker onder de dekens.
 

Tierfreigelände national
Het is voor ons vandaag wandeldag, even de andere spieren gebruiken. Om 09.15 op weg naar Lusen, het Tier-freigelände in het Beierse woud. Na de koffie met Apfelstrudel in het Hans Eisenmannhaus gaat ieder zijns weg. Al gauw bemerken we dat we hem tegengesteld doen. De groep is via een andere kant gestart. Het is lekker rustig. We bezoeken alle dingen van het nationaal park, maar niet alles is even goed zichtbaar. De beren zijn wel beide actief als we daar langskomen (de groep is later jaloers.) Bij de wolven hebben we weer geluk, want ze worden net gevoederd. Een wolf stond al te wachten en is er als de kippen bij. De andere wolven zien we op grote afstand blijven, de kat uit de boom kijken.
 

Habischried
De laatste dag doen we mee met de wandeling via een bospad naar Habischried. Het is wel klimmen. De zon staat aan de hemel. Het is een club van 22 man/vrouw. Ieder op zijn eigen tempo. Mooi door het bos. Na Habischried naar Unterbreitenau. Hier kopen we kaartjes voor de bergbaan. We hebben nu goed zicht en gaan naar boven, het is best nog wel een hele rit voor 3 euro. Bovenop de Geißkopf gaan we eerst aan de koffie. Daarna zakken we af naar het Landshutterhaus om de loipes te bekijken en het uitzicht.
Het weer werkt goed mee, het is helder, de zon verdwijnt zo af en toe. We hebben weer genoten van de natuur en het gezelschap deze wintervakantie!