...

Cognac of Jenever?
Er is een oud verhaal over mijn buurland Sint Maarten, dat gaat over de verdeling van het bezette land tussen Frankrijk en Nederland in de 17e eeuw. De onderhandelingen verliepen moeizaam en uiteindelijk werd besloten een wandeling te maken om het hele eiland. De grens zouden ze trekken tussen het beginpunt en de plek waar ze elkaar zouden ontmoeten. De Fransman ging op weg met een fles cognac en de Nederlander met een fles jenever. Frankrijk bemachtigde een gebied van 54 km2 en Nederland moest het doen met slechts 34 km2. Of het aan de drank lag zullen we nooit zeker weten. De meest gesproken taal hier is overigens Engels.
 

Culinary capital of the carribean
De Antilliaanse keuken op Sint Maarten is een mix van Spaanse, Caribische, Afrikaanse en Aziatische gerechten. Ingrediënten die je hier veel ziet zijn bananen (pisangs) en yams, een soort wortel die als aardappel verwerkt wordt. Zoals op de meeste eilanden kun je hier heerlijk verse vis en schaaldieren eten. Een bekend lokaal gerecht is Callaloo, een stoofgerecht van callaloobladeren en verschillende groentes en vlees. Meestal geserveerd met de bekende (gebakken) banaan en dumplings (een soort gefrituurde knoedels). Verkrijgbaar op elk moment van de dag, zelfs bij het ontbijt!
 

Adembenemende onderwaterwereld
De watersport is erg belangrijk voor Sint Maarten. Je ziet hier dan ook honderden duikscholen annex watersportverhuurders. De riffen zijn dicht langs de kust,  dus je kan zo de zee in. Mijn vrienden en ik nemen vaak een snorkel en duikbril mee als we naar het strand gaan. Op de eerste meters onder water zie je al de mooiste dingen en je hebt nog veel kleuren!
In de Great Bay, kun je duiken naar een oud scheepswrak uit 1801. Er zijn ook duiksafari's waarbij je haaien mag voeren en je kunt zelfs onder water trouwen op dit eiland!
 

Kristalhelder water
Niet alleen onder water is het fantastisch maar ook óp het water. Kitesurfers en windsurfers kunnen hier hun hart ophalen. De lagunes, bijvoorbeeld bij Oyster Pond,  bieden heerlijke beschutte havens voor zeilers die eiland hoppen in de Caribbean. Je kunt hier makkelijk een zeilboot huren met of zonder bemanning. Bijna elk jaar gaan we kijken naar de Heineken regatta, de bekendste van de vele zeilwestrijden. Vanaf de wal genieten wij mee... tijdens de regatta zijn hier de leukste feesten, met grote barbecues op het strand en live bands.
 

Dierenwereld
Zo divers als de dieren- en plantenwereld onder water is zo weinig zie je eigenlijk  bovengronds, tot je goed kijkt... Net als op Curaçao kom je natuurlijk op elke straathoek de meest uiteenlopende leguanen en hagedissen tegen.  Maar ook zijn er veel vogels op het eiland en de mooiste vlinders. Een aanrader vind ik de vlindertuin 'La Ferme des Papillons'  in het Quartier d'Orleans. Tip: zoete parfum en fel gekleurde kleding trekken de fraaiste exemplaren aan!