Belangrijke informatie Armenië

Open alle items

Algemeen

Officiële naam: republiek Armenië
Oppervlakte: 29.700 km²
Ligging: grenzend aan Georgië, Turkije, Iran en Azerbeidzjan
Hoofdstad: Jerevan
Inwoners: ca. 3 miljoen
Taal: Armeens
Staatsvorm: Presidentiële rupubliek
Valuta: Armeense Dram (AMD)
Tijdverschil: zomer +2 uur, winter +3 uur
Voltage: 220 Volt

Grensdocumenten/visum

Voor een reis naar Armenië heeft u een Nederlands paspoort nodig dat na terugkeer nog minimaal 6 maanden geldig is. Een visum is niet vereist. Hotels in Armenië kunnen ook vragen om uw paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw identiteitsbewijs mee te nemen (indien gewenst kunt u uw Burgerservicenummer doorstrepen).

Hotels in Armenië kunnen ook vragen om uw paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw identiteitsbewijs/paspoort mee te nemen (indien gewenst kunt u uw Burgerservicenummer doorstrepen).


LET OP: bezit u niet de Nederlandse nationaliteit, dan dient u zélf te controleren welk(e) grensdocument(en) er voor uw reis naar Armenië noodzakelijk is/zijn! Visumaanvragen voor niet-Nederlanders kunnen door Kras niet geregeld worden. Ook hiervoor dient u, indien nodig voor uw reis, zélf te zorgen.

Noot: u bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten.

Vlucht

Een vlucht van Amsterdam naar Armenië (Jerevan) duurt ongeveer 6 uur, over het algemeen is dit inclusief 1 tussenstop. Er wordt geen vertrekbelasting geheven.

Telefoon

In Armenië zijn telefoonkaarten te koop. De verbinding is echter vaak slecht. Mobiel bellen is afhankelijk van uw provider.

Veiligheid

Net als in andere landen, moet u ook in Armenië goed op uw spullen letten om geen slachtoffer van beroving te worden. Wij adviseren u niet teveel contant geld bij u te hebben, waardevolle spullen op te bergen in een kluisje in het hotel en geen opvallende sieraden te dragen. Bewaar uw daggeld in een moneybelt die u op uw lichaam draagt. Op drukke plaatsen (zoals een luchthaven en een bus/treinstation) moet u extra op uw hoede zijn voor zakkenrollers.

Bevolking/cultuur

In Armenië wonen ruim 3 miljoen mensen. Het overgrote deel van de bevolking ca. 98,1% bestaat uit etnische Armeniërs, gevolgd door Koerden 1,2%, Russen 0,4% en 0,3% overig. Ruim 94% van de bevolking is Armeens-orthodox. Naast de officiële taal Armeens, spreken veel mensen ook Russisch en Engels.

Klimaat

Armenië ligt beschermd door hoge bergen, waardoor er diverse klimaatzones zijn. In de hoofdstad Jerevan is het in de winter -5 °C en in de zomer 30 °C. In de bergen is het koeler.

Eten en drinken

Men ontbijt met brood, vleeswaren, geitenkaas, tomaten, jam en soms ei. In Armenië zijn de lunches en diners meestal warm. Men begint met een koud voorgerecht (salades, olijven, kaas) gevolgd door soep en gegrild vlees of vis. Als bijgerecht neemt men vers brood of 'lavash'. Het nagerecht bestaat meestal uit fruit en koffie of thee. Het is NIET mogelijk een zoutarm of zoutloos dieet door te geven wanneer u een reis maakt door Armenië! In Armenië is het drinkwater zoutig van smaak. In Yerevan en in de bergen is het kraanwater meestal goed drinkbaar.

Gezondheid

Vaccinaties
Voor informatie met betrekking tot de gezondheid, vaccinaties en aanbevelingen voor reisbestemmingen, verwijzen wij naar Reisprik of uw eigen huisarts.
Reisprik is het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor advisering en vaccinatie. De praktijken leveren kwaliteit en service. Maak een afspraak via internet, wordt snel en vakkundig geadviseerd en krijg ondersteuning na thuiskomst. Reisprik is als erkend vaccinatiecentrum aangesloten bij het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).

Legionella
Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van ca. 25°-50°C. kan zich n.l. de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden.

Mobiliteit
Wilt u een (groeps)rondreis Armenië boeken, dan wijzen we u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van uw medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze (groeps)rondreizen zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfelt u of de rondreis van uw keuze geschikt voor u is of wilt u uw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Voorzorgsmaatregels eten en drinken
Op reis in het buitenland is het van groot belang voorzichtig te zijn met eten en drinken, aangezien voedsel en water vaak verontreinigd zijn. Met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunt u het risico aanmerkelijk beperken.
• Eet geen sla en ongeschild fruit, tenzij u er zeker van bent dat ze zijn gewassen met water uit een fles.
• Wees voorzichtig met vlees dat niet door en door gaar is, schaal- en schelpdieren, ongepasteuriseerde melk en kaas. Al deze levensmiddelen brengen een verhoogd risico met zich mee.
• Eet geen ijs.
• Eet geen voedsel dat opnieuw is opgewarmd, dat al een tijdje staat of niet goed is afgedekt.
• Zoek een restaurant dat drukbezocht is en waar het voedsel dus nooit lang blijft liggen. Kies een restaurant dat populair is bij de plaatselijke bevolking, want die weet waar voedsel van goede kwaliteit geserveerd wordt.
• Was altijd grondig uw handen voordat u gaat eten of voedsel aanraakt, en nadat u naar het toilet bent geweest of een dier heeft geaaid.
• Koop geen eten bij stalletjes op straat.
• Als het leidingwater niet wordt gezuiverd, kunnen – behalve water - ook ijsblokjes verontreinigd zijn.
• Wees voorzichtig met wat u drinkt. Gebruik gekookt water of drank uit blikjes en flessen. Let erop dat deze schoon zijn en pas worden opengemaakt in uw bijzijn. Koop bekende merken. Thee en koffie gezet met kokend water zijn veilig.
• Gebruik geen kraanwater, maar “flessenwater” voor het tanden poetsen, het wassen van fruit en sla, het reinigen van contactlenzen en het schoonmaken van een snee of wondjes.

Ook al bent u nog zo voorzichtig, u kunt toch nog last krijgen van maag- en darmstoornissen. Dat kan komen door
verontreinigd voedsel of water, maar ook doordat u andere dingen eet en drinkt dan u gewend bent. Het is vrij normaal om op reis, met name in ontwikkelingslanden, te kampen te krijgen met enige vorm van diarree, braken of misselijkheid. Vaak is dit van korte duur en gaat het vanzelf over.

Geldzaken

De Armeense munteenheid is de dram (AMD). Er zijn bankbiljetten van 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 1.000, 500, 200, 100, 50, 25 en 10 dram in omloop. Bankbiljetten onder de 500 dram zullen vervangen gaan worden door munten, wat deels reeds gedaan is. In de hoofdstad Jerevan zijn een aantal geldautomaten waar u met een creditcard of eurocard kunt pinnen. Neem contact op met uw bank of uw bankpas/creditcard ook geaccepteerd wordt. U kunt hier ook volop euro's wisselen, echter de banken zijn slechts beperkt open en op zaterdag en zondag gesloten! Op de luchthaven kunt u niet pinnen en beperkt geld wisselen. Let u er op dat u niet teveel geld wisselt, daar het moeilijk is om uw overtollige dram terug te wisselen in Armenië.

Lokaal prijsniveau

- indicatieprijs lunch € 10, diner € 10-15
- indicatieprijs kop koffie € 2-5, glas fris € 1, glas bier € 2-4, glas wijn € 2-8