Praktische informatie over Bhutan

Open alle items

Grensdocumenten

Voor Bhutan heeft u een visum nodig. Deze is inbegrepen bij de reissom van onze Rondreis Fascinerend India & Bhutan. Daarnaast moet uw paspoort na afloop van de reis nog 6 maanden geldig zijn. Om de incheck in uw hotel vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen.

Bezoekt u tijdens uw reis meerdere landen?
Voor ieder land gelden er andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten. Leest u de informatie van alle landen door, zodat u precies weet welke reisdocumenten u nodig heeft.

Bezit u niet de Nederlandse nationaliteit?
Als u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor u noodzakelijk zijn.

Gezondheid & veiligheid

Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij u naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. U kunt natuurlijk ook uw eigen huisarts raadplegen.

Tip: Zorg altijd voor een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Als u uit een gebied komt waar gele koorts heerst, is vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Verder wordt aangeraden u in te enten tegen DTP, hepatitis A en buiktyfus (bij reizen langer dan 2 weken). Ook is het belangrijk u te beschermen tegen malaria, aangezien dit ook in Bhutan voorkomt. We adviseren u dringend voor de meest actuele informatie tijdig Reisprik of de GG & GD te raadplegen. Wanneer u medicijnen en/of pillen meeneemt, is het aan te raden ze in de originele verpakking te laten en ze te bewaren in uw handbagage.

Legionella
Laat voordat u water gebruik in uw accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Drinkwater
De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor uw gezondheid. In dat geval kunt u beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op uw bestemming, verwijzen wij u door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.

Het muggenonderzoek van UMC en RIVM. Helpt u mee?
Het UMC Utrecht en het RIVM doet onderzoek naar tropische muggen, zoals de tijgermug, die infecties kunnen overdragen. Wij geven de hoogste prioriteit aan de gezondheid en veiligheid van onze reizigers en daarom steunen wij dit onderzoek. Met de ZIeKa monitor wordt de verspreiding van de muggen-overdraagbare infecties in kaart gebracht en kunnen ze de tijgermug, die steeds vaker in Nederland voorkomt, tijdig opsporen en bestrijden.

U gaat op reis naar een gebied waar tropische muggen voorkomen en u kunt de onderzoekers daarom van interessante informatie voorzien. Wilt u (uiteraard geheel vrijwillig) meewerken aan dit onderzoek? Ga dan naar de website www.muggenwijsopreis.nl en meld u aan. De website geeft naast uitleg over het onderzoek ook tips over hoe u zich het beste kunt beschermen tegen muggenbeten.

Geldzaken

In Bhutan betaalt men met de ngultrum. Er zijn biljetten van 500, 100, 50, 20, 10, 5 en 1 ngultrum. Er is ook een munt van 1 ngultrum. De ngultrum is onderverdeeld in 100 chetrums. Er zijn munten van 1, 5, 10, 25, 50 en 100 chetrum. U mag de ngultrum niet uitvoeren! U kunt geld wisselen op het vliegveld of in de grote hotels in de hoofdstad. De Indiase rupee wordt in Bhutan echter ook geaccepteerd, de ngultrum is er 1 op 1 aan gekoppeld. Over het algemeen heeft u contact geld nodig voor drankjes, fooien en souvenirs. Er zijn geen geldautomaten en het is vaak niet mogelijk om met uw creditcard te betalen.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt regelmatig voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. Daarom staan de meeste bankpassen dan ook standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Gaat u naar een land buiten Europa? Dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Wij adviseren u om ruim voor vertrek bij uw bank te informeren of uw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.

Telefoon & internet

Het internationale telefoonverkeer loopt via India, omdat het Bhutaanse telefoonnetwerk erg ouderwets en niet zo betrouwbaar is.

Aan het gebruik van uw mobiele telefoon buiten Europa zijn doorgaans extra kosten verbonden. U kunt bij uw telefoonprovider de tarieven op vragen die gelden op uw bestemming.

Tijdverschil

Tijdens de wintertijd is het in Bhutan 5 uur later dan in Nederland, tijdens de zomertijd 4 uur.

Voltage

In Bhutan worden verschillende stopcontacten gebuikt. Op niet alle stopcontacten passen de Nederlandse stekkers, daarom is het slim om een wereldstekker mee te nemen. Het voltage is net als bij ons 230V.

Goed om te weten

Feestdagen
Op uw bestemming kunnen bekende en minder bekende feestdagen gevierd worden, die deel uitmaken van de traditionele cultuur van de bevolking. Houd er rekening mee dat op zulke dagen de openbare voorzieningen (zoals winkels, banken, musea, restaurants) aangepaste openingstijden hebben of gesloten zijn. Bij groepsreizen wordt het dagprogramma eventueel aangepast en misschien krijgt u dan de kans om zélf een feestelijk vleugje cultuur mee te pikken.