Praktische informatie over Bonaire

Open alle items

Grensdocumenten

Voor uw vakantie naar Bonaire heeft u een geldig Nederlands paspoort nodig dat geldig moet zijn tot na terugkomst.

Om de incheck in uw hotel vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw identiteitsbewijs mee te nemen.

Bezoek je tijdens je reis meerdere landen?
Voor ieder land gelden er andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten. Lees de informatie van alle landen door, zodat je precies weet welke reisdocumenten je nodig hebt.

Bezit je niet de Nederlandse nationaliteit?
Als je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij je om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor jou noodzakelijk zijn.

Gezondheid & veiligheid

Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij u naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. U kunt natuurlijk ook uw eigen huisarts raadplegen.

Tip: Zorg altijd voor een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Muggen
Omdat u naar een tropisch land gaat waar steekmuggen zich bevinden, willen wij u adviseren om alle elementaire voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te nemen. De steken van muggen kunnen namelijk allerlei ziektes overbrengen, zoals knokkelkoorts (Dengue). U kunt 's avonds het beste lichtgekleurde kleding dragen (lange mouwen, lange broek en sokken) en een goed antimuggen middel met DEET gebruiken.

Legionella
Laat voordat u water gebruik in uw accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Drinkwater
De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor uw gezondheid. In dat geval kunt u beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op uw bestemming, verwijzen wij u door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.

Geldzaken

De munteenheid op Bonaire is de Amerikaanse dollar (USD). Er zijn op Bonaire voldoende mogelijkheden om geld te pinnen (met Europas of pinpas voorzien van Cirrus-logo). We raden u aan om bij aankomst op de luchthaven te pinnen, zodat u voor de eerste dagen voldoende geld heeft. U kunt ook euro's meenemen, deze kunnen bij alle banken gewisseld. Heeft uw bankpas tevens het maestro-vignet, dan kunt u deze bij veel bedrijven ook gebruiken als betaalmiddel. Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd als betaalmiddel. Met VISA en Mastercard kunt u tevens geld opnemen bij banken. Het prijsniveau op Bonaire is vergelijkbaar met die van Nederland.

Telefoon & internet

Aan het gebruik van uw mobiele telefoon buiten Europa zijn doorgaans extra kosten verbonden. U kunt bij uw telefoonprovider de tarieven op vragen die gelden op uw bestemming.

Tijdverschil

Gedurende de wintertijd is het 5 uur vroeger op Bonaire dan in Nederland. Tijdens de zomertijd is het 6 uur vroeger op Bonaire.

Voltage

De netspanning in Bonaire is 110-127 volt en soms gewoon 220 volt. De stopcontacten kunnen dus ook afwijken van de onze. Neem voor de zekerheid een wereldstekker mee.

Goed om te weten

Iedereen die op Bonaire wil duiken en/of snorkelen is wettelijk verplicht om een Stinapa penning aan te schaffen en bij zich te hebben. Ga je duiken (ronde penning à USD 45 p.p., deze geeft automatisch gratis toegang tot het Washington Slagbaai Nationaal Park). Ga je alleen zwemmen/snorkelen (vierkante penning à USD 25 p.p.) en wil je het park bezoeken dan dien je nog ca. USD 15 p.p. extra bij de entree van het park bij te betalen. De Stinapa penning is verkrijgbaar bij iedere duikschool en VVV (Tourism Corporation Bonaire).

Feestdagen
Op uw bestemming kunnen bekende en minder bekende feestdagen gevierd worden, die deel uitmaken van de traditionele cultuur van de bevolking. Houd er rekening mee dat op zulke dagen de openbare voorzieningen (zoals winkels, banken, musea, restaurants) aangepaste openingstijden hebben of gesloten zijn. Bij groepsreizen wordt het dagprogramma eventueel aangepast en misschien krijgt u dan de kans om zélf een feestelijk vleugje cultuur mee te pikken.

Klimaat

Bonaire heeft het hele jaar door een warm en zonnig klimaat. De gemiddelde temperatuur is 27,5° C en er staat vrijwel altijd een verkoelend briesje. De meeste regen valt in oktober, november en december.