Belangrijke informatie Bonaire

Open alle items

Algemeen

Officiële naam: Bonaire (Boneiru in Papiaments)
Oppervlakte: 288 km²
Ligging: Bonaire, een van de ABC-eilanden van de Kleine Antillen, ligt in het zuidelijke deel van de Caraïbische Zee, voor de kust van Venezuela
Hoofdstad: Kralendijk
Inwoners: ca. 16.000
Taal: Nederlands en Papiaments
Staatsvorm: openbaar lichaam, bijzondere gemeente van Nederland
Valuta: Amerikaanse dollar (USD)
Tijdverschil: - 5 uur (winter), - 6 uur (zomer)
Voltage: 110-120-127 Volt, soms in hotels 220 Volt (adapter!)

Grensdocumenten/visum

Voor Bonaire dient u in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort dat geldig dient te zijn tot na terugkomst.

Hotels in Bonaire kunnen ook vragen om uw paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen (indien gewenst kunt u uw Burgerservicenummer doorstrepen).


LET OP: bezit u niet de Nederlandse nationaliteit, dan dient u zélf te controleren welk(e) grensdocument(en) er voor uw reis naar Bonaire noodzakelijk is/zijn!

Noot: u bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten.

Vlucht

Een rechtstreekse vliegreis van Amsterdam naar Bonaire duurt ca. 10,5 uur. Indien er een tussenstop op bijvoorbeeld Curaçao of Aruba dan duurt de vliegreis ca. 13 uur.

Telefoon/internet

Voor het gebruik van uw mobiele telefoon tijdens uw verblijf, kunt u het beste bij uw provider informatie opvragen over de mogelijkheden en de kosten.
Vrijwel alle hotels beschikken over internetfaciliteiten (veelal tegen betaling).

Veiligheid

Net zoals in alle andere landen van de wereld, moet u ook op Bonaire op uw spullen letten, vooral op drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen e.d.). Pas op voor zakkenrollers, draag geen waardevolle objecten te opzichtig en maak gebruik van het kluisje (indien aanwezig) in uw hotel of appartement om waardevolle spullen op te bergen. Het is daarnaast beter om slecht verlichte straten te mijden en 's avonds niet alleen op stap te gaan.

Bevolking/cultuur

De bevolking van Aruba is een mix van meer dan 80 nationaliteiten en daardoor is er een verscheidenheid aan etnische achtergronden. De sfeer op Bonaire is relaxed.

Klimaat

Bonaire heeft het hele jaar door een warm en zonnig klimaat. De gemiddelde temperatuur is 27,5° C en er staat vrijwel altijd een verkoelend briesje. De meeste regen valt in oktober, november en december. Kijk voor de actuele temperatuur van uw bestemming op www.klimaatinfo.nl.

Eten en drinken

De Antilliaanse keuken is een samensmelting van verschillende culturen, met veel visrijke gerechten. Naast visgerechten vindt u er ook diverse lokale gerechten zoals gestoofd geitenvlees of leguanensoep. Op Bonaire ontbijt men meestal met koffie en brood en in de middag eet men warm. Naast het drinken van gezonde vruchtensappen kunt u hier natuurlijk ook genieten van een heerlijk likeurtje!

Gezondheid

Vaccinaties
Voor informatie met betrekking tot de gezondheid, vaccinaties en aanbevelingen voor reisbestemmingen, verwijzen wij naar Reisprik of uw eigen huisarts.
Reisprik is het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor advisering en vaccinatie. De praktijken leveren kwaliteit en service. Maak een afspraak via internet, wordt snel en vakkundig geadviseerd en krijg ondersteuning na thuiskomst. Reisprik is als erkend vaccinatiecentrum aangesloten bij het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).

Legionella
Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Medische voorzieningen

Via uw hotel kunt u een arts raadplegen. Tevens zijn er op het eiland diverse medische centra en de medische zorg staat op een hoog peil.

Water

Het water op Bonaire is drinkbaar. Mocht u de voorkeur geven aan mineraalwater: overal zijn flessen water verkrijgbaar.

Muggen
Bonaire is een Benedenwinds eiland en dat maakt het veel minder vochtig dan de meeste andere Caribische eilanden. Toch kunnen muggen een plaag zijn, vooral gedurende het regenseizoen, van oktober tot februari. De steken van de muggen zijn niet alleen onaangenaam, maar deze muggen kunnen ook ziektes overbrengen, zoals knokkelkoorts (Dengue), Chikungunya of het zikavirus. Reizigers wordt geadviseerd alle elementaire voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te nemen door bijvoorbeeld lichtgekleurde kleding (lange mouwen, lange broek en sokken) en een goed antimuggen middel met DEET (diethyltoluamide) te gebruiken. Slapen onder een (met muggenwerende vloeistof geïmpregneerd) muskietennet wordt aangeraden. Neem ruim op tijd contact op met uw huisarts voor de meest recente informatie of kijk op Reisprik.

Geldzaken

Voorafgaand aan uw vakantie kunt u bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. U kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. U vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet u zo zeker dat u een gunstige koers betaalt en dat u veilig wisselt. U betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

De munteenheid op Bonaire is de Amerikaanse dollar (USD). Er zijn op Bonaire voldoende mogelijkheden om geld te pinnen (met Europas of pinpas voorzien van Cirrus-logo). We raden u aan om bij aankomst op de luchthaven te pinnen, zodat u voor de eerste dagen voldoende geld heeft. U kunt ook euro's meenemen, deze kunnen bij alle banken gewisseld. Heeft uw bankpas tevens het maestro-vignet, dan kunt u deze bij veel bedrijven ook gebruiken als betaalmiddel. Creditcards (o.a. VISA, Mastercard, Maestro, Diners, American Express en Eurocard) worden vrijwel overal geaccepteerd als betaalmiddel. Met VISA en Mastercard kunt u tevens geld opnemen bij banken.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt steeds vaker voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. De meeste bankpassen staan tegenwoordig dan ook standaard ingesteld op gebruik BINNEN Europa. Gaat u naar Bonaire, dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Informeer ruim voor vertrek bij uw bank of uw bankpas geschikt is ('aan' staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.

Lokaal prijsniveau

- indicatieprijs lunch v.a. ca. EUR 7, diner v.a. c.a. EUR 20
- indicatieprijs kop koffie v.a. ca. EUR 2, glas bier v.a. ca. EUR 2,50, glas wijn v.a. ca. EUR 3

Duiken/Snorkelen

Iedereen die op Bonaire wil duiken en/of snorkelen is wettelijk verplicht om een Stinapa penning aan te schaffen en bij zich te hebben. Ga je duiken (ronde penning à USD 25 p.p., deze geeft automatisch gratis toegang tot het Washington Slagbaai Nationaal Park). Ga je alleen zwemmen/snorkelen (vierkante penning à USD 10 p.p.) en wil je het park bezoeken dan dien je nog extra USD 15 p.p. bij de entree van het park bijbetalen. De Stinapa penning is verkrijgbaar bij iedere duikschool en VVV (Tourism Corporation Bonaire).