Praktische informatie over China

Open alle items

Grensdocumenten

Voor China heeft u een visum nodig. Daarnaast moet uw paspoort na de reis nog 6 maanden geldig zijn. Een toeristenvisum voor China is 90 dagen geldig.

Hotels in China hebben volgens de Chinese wet de plicht om uw paspoort in te nemen bij de receptie.

Visumplicht
Regel uw visum ruim vóór vertrek. Houd er rekening mee dat u vanwege een visumaanvraag mogelijk tijdelijk niet kunt beschikken over uw paspoort. Het paspoort dat wordt gebruikt voor uw visumaanvraag, dient hetzelfde te zijn als het paspoort dat u meeneemt op reis. Tip: neem een paar kopieën van uw paspoort en visumaanvraag mee op reis.

Let op:
Check of een visum wel of niet inbegrepen is bij uw reis (tabblad Inbegrepen). Bij sommige rondreizen en cruises wordt uw visum voor u geregeld door de rederij of lokale agent.

Hoe kunt u uw visum voor China aanvragen?

U heeft verschillende mogelijkheden om een visum voor China aan te vragen:
  • Wij kunnen uw visum (tegen betaling) voor u regelen. U kunt deze service tijdens uw boeking gelijk aanvragen of later via onze medewerkers.
  • U kunt uw visum (tegenbetaling) ook direct aanvragen bij onze partner VisumCentrale. Bij VisumCentrale kunt u met credit card en iDEAL betalen.

Let op:

- Wij raden het aanschaffen van een e-visum naar China af.


Bezoekt u tijdens uw reis meerdere landen?
Voor ieder land gelden er andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten. Leest u de informatie van alle landen door, zodat u precies weet welke reisdocumenten u nodig heeft.

Bezit u niet de Nederlandse nationaliteit?
Als u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor u noodzakelijk zijn.

Gezondheid & veiligheid

Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij u naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. U kunt natuurlijk ook uw eigen huisarts raadplegen.

Tip: Zorg altijd voor een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Hoogteziekte
Tijdens de rondreis China & Tibet bezoeken we plaatsen die hoger zijn gelegen dan 2.000 meter. Vanaf deze hoogte kunt u geconfronteerd worden met 'hoogteziekte': misselijkheid, slapeloosheid, gebrek aan eetlust of hoofdpijn. Dit kan de reis fysiek extra zwaar kan maken.

Het muggenonderzoek van UMC en RIVM. Helpt u mee?
Het UMC Utrecht en het RIVM doet onderzoek naar tropische muggen, zoals de tijgermug, die infecties kunnen overdragen. Wij geven de hoogste prioriteit aan de gezondheid en veiligheid van onze reizigers en daarom steunen wij dit onderzoek. Met de ZIeKa monitor wordt de verspreiding van de muggen-overdraagbare infecties in kaart gebracht en kunnen ze de tijgermug, die steeds vaker in Nederland voorkomt, tijdig opsporen en bestrijden.

U gaat op reis naar een gebied waar tropische muggen voorkomen en u kunt de onderzoekers daarom van interessante informatie voorzien. Wilt u (uiteraard geheel vrijwillig) meewerken aan dit onderzoek? Ga dan naar de website www.muggenwijsopreis.nl en meld u aan. De website geeft naast uitleg over het onderzoek ook tips over hoe u zich het beste kunt beschermen tegen muggenbeten.

Legionella
Laat voordat u water gebruik in uw accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Drinkwater
De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor uw gezondheid. In dat geval kunt u beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op uw bestemming, verwijzen wij u door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.

Geldzaken

De lokale munteenheid in China is de Renminbi Yuan . Bij grotere banken, wisselkantoren en in de meeste hotels kunt u euro’s wisselen (alleen vlek- en kreukvrije biljetten). Betalen met euro’s is bijna nergens mogelijk. Wisselen met particulieren, hoe aanlokkelijk het aanbod ook, wordt sterk afgeraden. Vaak proberen ze u Taiwanees geld te geven. Contant geld opnemen met creditcard is moeilijk en kan nooit bij de hotels. U kunt wel met creditcard betalen in de hotels en grotere winkels. Op veel plaatsen zijn pinautomaten waar u met uw pinpas contant geld op kunt nemen. Let er wel op dat het logo op uw pasje hetzelfde is als op de automaat vermeld staat. Meestal kan slechts 2500 yuan per keer opgenomen worden. Ook kan het voorkomen dat pinautomaten leeg of kapot zijn. Het is dan ook verstandig om voor de zekerheid contante euro’s mee te nemen, zodat u altijd iets achter de hand hebt. Het gemiddelde prijsniveau in China ligt lager dan bij ons, zeker buiten de toeristische gebieden. Koffie is wel vaak duurder dan bij ons. En in Westerse hotels worden meestal ook westerse prijzen gehanteerd.

Geld wisselen via het GWK
Voorafgaand aan uw vakantie kunt u bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. U kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. U vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet u zo zeker dat u een gunstige koers betaalt en dat u veilig wisselt. U betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt regelmatig voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. Daarom staan de meeste bankpassen dan ook standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Gaat u naar een land buiten Europa? Dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Wij adviseren u om ruim voor vertrek bij uw bank te informeren of uw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.

Telefoon & internet

Telefoneren kunt u vanuit elk hotel. Mobiel bellen is vrijwel overal mogelijk. Aan het gebruik van uw mobiele telefoon buiten Europa zijn extra kosten verbonden. Wij adviseren u om bij uw telefoonprovider informatie op te vragen over de tarieven die voor u gelden op uw bestemming.

Social media
China controleert het internetverkeer in het land. Sociale media als Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube en Twitter zijn geblokkeerd. Ook sommige websites en e-maildiensten, bijvoorbeeld Google en Gmail, zijn geblokkeerd. Het inloggen met een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) kan een oplossing bieden. Sommige websites werken onder een VPN-verbinding, andere weer niet. China controleert ook dit.

Tijdverschil

In de winter is het 7 uur later en in de zomer is het 6 uur later dan in Nederland.

Voltage

Het is handig om een wereldreisstekker mee te nemen, want ze hebben in China stopcontacten (220V/50Hz) waar onze Nederlandse stekkers niet op passen.

Klimaat

China is een groot land en kent daarom klimatologisch gezien grote verschillen, met over het algemeen warme zomers en koude winters.

Goed om te weten

Chinees eten
Op uw reis door China kunt u Chinese maaltijden verwachten, die aan een tafel van 8 à 10 personen, met vaak een draaischijf in het midden, genuttigd worden. De kwaliteit van het eten in China is over het algemeen goed, zelfs in de kleinste restaurants. Doordat de ingrediënten in hete olie in een wok worden bereid, geldt het eten als veilig. U moet er wel voldoende rijst of mie bij eten, zodat uw maag en darmen de wat vettere maaltijden zonder problemen kunnen verwerken. Over het algemeen wordt rijst, mie of brood pas tegen het eind van de maaltijd geserveerd. Om de gaatjes aan het einde van de maaltijd te vullen, wordt er soep geserveerd. De gerechten die op tafel komen worden gedeeld. Er is voor elk wat wils, dus zowel varkensvlees als rundvlees als ook kip/eend, meer of minder pikante gerechten, zoetzure gerechten, groenten, eventueel vis etc. Lunches en diners die we tijdens rondreizen ter plaatse gebruiken (die inclusief zijn bij uw reis of die u optioneel kunt boeken) bestaan over het algemeen uit lokale gerechten. Diëten zijn lang niet altijd te verwezenlijken. Houdt u hier rekening mee.

Feestdagen
Op uw bestemming kunnen bekende en minder bekende feestdagen gevierd worden, die deel uitmaken van de traditionele cultuur van de bevolking. Houd er rekening mee dat op zulke dagen de openbare voorzieningen (zoals winkels, banken, musea, restaurants) aangepaste openingstijden hebben of gesloten zijn. Bij groepsreizen wordt het dagprogramma eventueel aangepast en misschien krijgt u dan de kans om zélf een feestelijk vleugje cultuur mee te pikken.