Praktische informatie over Cuba

Open alle items

Grensdocumenten/visum

Voor uw vakantie op Cuba heeft u een geldig Nederlands paspoort nodig dat tot minstens zes maanden na terugkomst geldig dient te zijn. Daarnaast heeft u een toeristenkaart (visum van 30 dagen) nodig. In verband met de identificatieplicht op Cuba is het raadzaam altijd een kopie van uw paspoort en toeristenkaart bij u te hebben.

Hotels op Cuba kunnen ook vragen om uw paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen.

Let op: reizigers naar Cuba dienen een reisverzekering met medische dekking te hebben afgesloten. Zie Gezondheid & veiligheid.

Hoe kunt u uw visum voor Cuba aanvragen?

Als touroperator kunnen we voor u een visum (Tarjeta del Turista) regelen (tegen betaling). U kunt deze service tijdens uw boeking gelijk aanvragen of later via onze medewerkers. U ontvangt uw visum dan tegelijk met uw reispapieren. Het visum is alleen beschikbaar voor personen met een Nederlands, Belgisch of Duits postadres.

Bezit u niet de Nederlandse nationaliteit?
Als u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor u noodzakelijk zijn.

Bezoekt u tijdens uw reis meerdere landen?
Voor ieder land gelden er andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten. Leest u de informatie van alle landen door, zodat u precies weet welke reisdocumenten u nodig heeft.

Gezondheid & veiligheid

Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij u naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. U kunt natuurlijk ook uw eigen huisarts raadplegen.

Tip: Zorg altijd voor een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Let op: Reizigers naar Cuba dienen een geldige reisverzekering met medische dekking af te sluiten. Mocht u onverhoopt naar een arts of ziekenhuis moeten, dan moet u uw verzekeringspapieren of verzekeringspasje met alarmcentralenummer kunnen tonen. De Cubaanse autoriteiten kunnen u expliciet vragen om een schriftelijke verklaring in de Engelse taal welke is afgegeven door uw Nederlandse ziektekostenverzekeraar. Wij adviseren u daarom om deze zogenoemde Cubaverklaring op te vragen bij uw verzekeraar voor u op vakantie naar Cuba gaat.

Deze verklaring toont dat u daadwerkelijk bent verzekerd voor eventuele ziektekosten in het buitenland. Indien u uw reisverzekering via Kras heeft afgesloten, dan kan Kras de Cubaverklaring voor u regelen; stuurt u dan een e-mail naar visum@kras.nl. Voor meer informatie over verzekeringen, zie www.kras.nl/verzekeringen.

Vaccinaties
Voor een vakantie naar Cuba zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden er enkele vaccinaties aanbevolen. Raadpleeg uw huisarts of Reisprik voor meer informatie.

Legionella
Laat voordat u water gebruik in uw accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Drinkwater
De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor uw gezondheid. In dat geval kunt u beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op uw bestemming, verwijzen wij u door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.

Het muggenonderzoek van UMC en RIVM. Helpt u mee?
Het UMC Utrecht en het RIVM doet onderzoek naar tropische muggen, zoals de tijgermug, die infecties kunnen overdragen. Wij geven de hoogste prioriteit aan de gezondheid en veiligheid van onze reizigers en daarom steunen wij dit onderzoek. Met de ZIeKa monitor wordt de verspreiding van de muggen-overdraagbare infecties in kaart gebracht en kunnen ze de tijgermug, die steeds vaker in Nederland voorkomt, tijdig opsporen en bestrijden.

U gaat op reis naar een gebied waar tropische muggen voorkomen en u kunt de onderzoekers daarom van interessante informatie voorzien. Wilt u (uiteraard geheel vrijwillig) meewerken aan dit onderzoek? Ga dan naar de website www.muggenwijsopreis.nl en meld u aan. De website geeft naast uitleg over het onderzoek ook tips over hoe u zich het beste kunt beschermen tegen muggenbeten.

Geldzaken

De munteenheid in Cuba is de peso convertible (CUC) die alleen op Cuba aan te schaffen en terug te wisselen is. Lokale bewoners gebruiken de peso cubano (CUP), maar deze is veel minder waard. Op de luchthaven kunt u uw Euro’s gelijk omwisselen voor CUC. Ook kunt u wisselen bij de bank en soms in de grotere hotels, maar deze vragen vaak ook meer commissie.

Gebruik bankpas niet mogelijk
Nederlandse bankpassen kunnen niet worden gebruikt op Cuba, Cubaans geld pinnen is dus niet mogelijk. Wel is het beperkt mogelijk om geld op te nemen met de creditcards van Visa en Mastercard die uitgegeven zijn door een Europese bank. Houd hierbij wel rekening met uw bestedingslimiet. Wij raden u aan om contact geld in euro’s mee te nemen en uw creditcard (Visa/Mastercard) achter de hand te houden voor noodgevallen.

Geld wisselen via het GWK
Voorafgaand aan uw vakantie kunt u bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. U kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. U vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet u zo zeker dat u een gunstige koers betaalt en dat u veilig wisselt. U betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

Telefoon & internet

Aan het gebruik van uw mobiele telefoon buiten Europa zijn doorgaans extra kosten verbonden. U kunt bij uw telefoonprovider de tarieven op vragen die gelden op uw bestemming.

Hinder in mobiel telefoonverkeer
Het kan voorkomen dat het mobiele telefoonverkeer van en naar Cuba verhinderd is. Houd er rekening mee dat u wellicht slecht bereik heeft en dat verzonden berichtjes niet (meteen) aankomen.

Wifi in Cuba
In Cuba is een internetverbinding niet vanzelfsprekend, er zijn daarmee ook weinig wifi-mogelijkheden. Houd rekening met het feit dat u, in tegenstelling tot binnen Europa, niet zomaar even online kunt gaan en dat de wifi-hotspots (deze vindt u veelal op centrale pleinen in de grotere steden) vaak geld kosten.

Tijdverschil

Op Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Omdat de zomer- en wintertijd op een ander moment ingaan, is het tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag van oktober en de eerste zondag van november 5 uur vroeger.

Voltage

Tijdens uw vakantie op Cuba heeft u een wereldstekker nodig. De netspanning in Cuba ligt tussen de 110V/220V en stopcontacten zijn anders dan in Nederland.

Goed om te weten

Kwaliteitsstandaarden accommodaties op Cuba
Graag willen we u erop attenderen dat de tijd in Cuba stil heeft gestaan, waardoor de standaarden van de hotels lager liggen dan op andere (Caribische) bestemmingen. Houd er rekening mee dat de hotels eenvoudig zijn en vaak kampen met elektriciteitsproblemen (waardoor er geen warm water is of het licht kan uitvallen) en achterstallig onderhoud. Tevens kunnen bepaalde faciliteiten door diverse omstandigheden niet beschikbaar of geopend zijn (zoals zwembaden).

GPS-systeem meenemen
Het meenemen van een eigen GPS-systeem naar Cuba is verboden, deze kan zelfs in beslag worden genomen. Ook dient u uw GPS-functie op uw mobiel uit te zetten.