Belangrijke informatie Ecuador

Open alle items

Algemeen

Officiële naam: Republiek Ecuador
Oppervlakte: 256.654 km² (ca. 6,6 x Nederland)
Ligging: Ecuador is het kleinste land van
Zuid-Amerika en grenst aan Peru en Colombia
Hoofdstad: Quito
Inwoners: ca. 12,5 miljoen
Taal: Spaans en Indiaanse talen
Staatsvorm: Democratische Republiek
Valuta: Amerikaanse Dollar (USD)
Tijdverschil: - 6 uur (wintertijd), - 7 uur (zomertijd)
Voltage: 110 Volt

Grensdocumenten/visum

Voor Ecuador dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort dat tot minstens 6 maanden na terugkomst geldig is. Er is geen visumplicht. In verband met de op Ecuador bestaande identificatieplicht is het raadzaam altijd een fotokopie van uw paspoort bij u te hebben.

Hotels in Ecuador kunnen ook vragen om uw paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen (indien gewenst kunt u uw Burgerservicenummer doorstrepen).

LET OP: bezit u niet de Nederlandse nationaliteit, dan dient u zélf te controleren welk(e) grensdocument(en) er voor uw reis naar Ecuador noodzakelijk is/zijn! Visumaanvragen voor niet-Nederlanders kunnen door Kras niet geregeld worden. Ook hiervoor dient u, indien nodig voor uw reis, zélf te zorgen.

BELANGRIJK! Reizigers naar Ecuador dienen een geldige reisverzekering met medische dekking te hebben afgesloten. Deze dient te worden getoond bij aankomst op de luchthaven. Mocht u onverhoopt naar een arts of ziekenhuis moeten, dan dient u uw verzekeringspapieren/-pasje en alarmcentralenummers ook aan te kunnen tonen.

Noot: u bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten.

Vlucht

Een rechtstreekse vlucht naar Quito duurt ca. 11,5 uur.

Telefoon/internet

Telefoneren kunt u vanuit elk hotel. Mobiel bellen is vrijwel overal mogelijk. Voor het gebruik van uw mobiele telefoon tijdens uw verblijf, kunt u het beste bij uw provider informatie opvragen over de mogelijkheden en de kosten.
In Ecuador zijn zeker in de steden voldoende internetcafés te vinden. Veel hotels bieden eveneens de mogelijkheid om tegen betaling te internetten.

Veiligheid

Net als in ieder ander arm land, is er in Ecuador veel kleine criminaliteit, al is Ecuador een van de veiligste landen van Latijns-Amerika. Als u op een paar eenvoudige dingen let, zult u niet snel slachtoffer zijn van een overval (toeristen zijn in alle landen een geliefd doelwit). Draagt u niet teveel contant geld op zak, bewaart u waardevolle documenten in een (hotel)kluis, maak een kopie van uw paspoort en draagt u niet al te opzichtige en dure sieraden. Draag uw tas of rugzak bij voorkeur op uw buik en draag tassen/fotocamera's kruislings.
U wordt aangeraden zodra u het hotel wilt verlaten, al is het maar voor een 'ommetje', een visitekaartje van het hotel mee te nemen. Mocht u de weg niet meer terugvinden, kunt u dit altijd aan een taxichauffeur laten lezen.

Bevolking/cultuur

Ecuador kent diverse bevolkingsgroepen. In Quito en het omringende Andesgebergte wonen de Serranos, een bevolkingsgroep die zich kenmerkt door een formele en conservatieve houding. De Costeños daarentegen zijn opener en liberaler. Zij zijn te vinden in de kustgebieden. In de Amazone leven de oorspronkelijke bewoners, de Indianen, en zij proberen hun eeuwenoude cultuur te behouden en tegen te veel westerse invloeden te beschermen.

Klimaat

Ecuador mag dan voor Zuid-Amerikaanse begrippen een klein land zijn, er zijn diverse klimaattypen. Verschil tussen winter en zomer is er amper, aangezien het land op de evenaar ligt. Aan de kust is het voornamelijk warm en vochtig, met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 26 graden. De regentijd duurt van december tot mei, buiten deze maanden is de vochtigheidsgraad een stuk minder. In de hoofdstad Quito, gelegen midden in het Andesgebergte op zo'n 2800 meter hoogte, is het gemiddeld zo'n 15 graden. Overdag kan dit oplopen tot 26 graden, terwijl het 's nachts sterk afkoelt naar zo'n 7 graden. In het gehele Andesgebergte geldt natuurlijk wel: hoe hoger hoe kouder. Het Amazonegebied heeft een warm, vochtig en regenachtig klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt ongeveer tussen de 23 en 26 graden, maar het kan er ook flink warmer zijn. De zo'n 600 kilometer uit de kust gelegen Galapagoseilanden kennen een warm en droog weertype, met een gemiddelde temperatuur van 28 graden. Kijk voor de actuele temperatuur van uw reisbestemming op www.klimaatinfo.nl.

Eten en drinken

Soepen, geroosterd varken en stoofgerechten zijn erg populair in de gevarieerde keuken van Ecuador. U kunt er proeven van originele gerechten met een mix van Latijns-Amerikaanse en Europese invloeden. Bekende lokale gerechten zijn onder meer tameles (gestoomd deeg gevuld met vlees of kip, in een bald gewikkend) en empanadas de morocho (pasteitjes met varkensvlees en een krachtige saus).

Gezondheid

Vaccinaties
Voor informatie met betrekking tot de gezondheid, vaccinaties en aanbevelingen voor reisbestemmingen, verwijzen wij naar Reisprik of uw eigen huisarts. Reisprik is het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor advisering en vaccinatie. De praktijken leveren kwaliteit en service. Maak een afspraak via internet, wordt snel en vakkundig geadviseerd en krijg ondersteuning na thuiskomst. Reisprik is als erkend vaccinatiecentrum aangesloten bij het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).

Steekmuggen
In tropische landen, waaronder ook Ecuador, kunnen zich steekmuggen bevinden. De steken van de muggen zijn niet alleen onaangenaam, maar deze muggen kunnen ook ziektes overbrengen, zoals knokkelkoorts (Dengue) of het zikavirus. Reizigers wordt geadviseerd alle elementaire voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te nemen door bijvoorbeeld lichtgekleurde kleding (lange mouwen, lange broek en sokken) en een goed antimuggen middel met DEET (diethyltoluamide) te gebruiken. Neem ruim op tijd contact op met uw huisarts voor de meest recente informatie of kijk op Reisprik.

Hoogteziekte
Graag willen we u erop attenderen dat de hoge ligging van de gebieden waar we doorheen zullen reizen tijdens de rondreis (tussen de 2.000 en 3.000 meter!), deze reis fysiek redelijk zwaar maakt. Om optimaal van deze reis te genieten, dient u, naast een grote mate van flexibiliteit dan ook te beschikken over een goede gezondheid. Mocht u tijdens uw individuele reis naar gebieden reizen boven de 3000 meter kan het voorkomen dat er soms reizigers worden geconfronteerd met het verschijnsel 'hoogteziekte'. Deze ziekte kan zich uiten in misselijkheid, slapeloosheid, gebrek aan eetlust of hoofdpijn. Om hoogteziekte zoveel mogelijk te voorkomen of de verschijnselen te doen verminderen is het in ieder geval zeer belangrijk dat u voldoende vocht tot u neemt. Indien u gedurende de reis één van deze verschijnselen van hoogteziekte krijgt, kan in de regel worden volstaan met inname van Paracetamol 500 mg (maximaal 4 - 6 maal per dag). Bij ernstigere klachten of als de klachten aanhouden moet men afreizen naar een lager gelegen gebied. In de Nederlandse apotheken zijn middelen te koop die soms adequaat blijken tegen de verschijnselen van hoogteziekte, bijvoorbeeld acetazolamide (diamox). Deze zijn alleen verkrijgbaar op recept. Desondanks kunnen bij gebruik van deze middelen nog steeds klachten ontstaan. Om lichamelijke klachten als gevolg van deze fysiek redelijke zware reis zoveel mogelijk te vermijden, is het dus belangrijk dat u ook tijdens de reis goed eet, veel drinkt en steeds voldoende rust neemt.

Legionella

Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Eten en drinken
In minder hygiënische en warme landen kunt u beter voorzichtig zijn met eten en drinken omdat voedsel en water daar soms verontreinigd zijn. Met onderstaande voorzorgsmaatregelen beperkt u het risico:
- eet geen sla en ongeschild fruit en eet alleen voedsel dat goed heet en gaar is
- pas op met schaal- en schelpdieren en ongepasteuriseerde melk en kaas
- kies een restaurant dat drukbezocht is en waar eten dus nooit lang blijft liggen
- was voor het eten goed uw handen
- wees voorzichtig met het kopen van voedsel bij stalletjes langs de weg
- gebruik gekookt water of water uit flessen (ook voor het tandenpoetsen en het schoonmaken van wondjes!)

Mobiliteit
Wilt u een (groeps)rondreis Ecuador boeken, dan wijzen we u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van uw medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze rondreizenzijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfelt u of de rondreis van uw keuze geschikt voor u is of wilt u uw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Het muggenonderzoek van UMC en RIVM. Help jij mee?
Het UMC Utrecht en het RIVM doet onderzoek naar tropische muggen, zoals de tijgermug, die infecties kunnen overdragen. Wij geven de hoogste prioriteit aan de gezondheid en veiligheid van onze reizigers en daarom steunen wij dit onderzoek. Met de ZIeKa monitor wordt de verspreiding van de muggen-overdraagbare infecties in kaart gebracht en kunnen ze de tijgermug, die steeds vaker in Nederland voorkomt, tijdig opsporen en bestrijden.

Jij gaat op reis naar een gebied waar tropische muggen voorkomen en jij kunt de onderzoekers daarom van interessante informatie voorzien. Wil je (uiteraard geheel vrijwillig) meewerken aan dit onderzoek? Ga dan naar de website www.muggenwijsopreis.nl en meld je aan. De website geeft naast uitleg over het onderzoek ook tips over hoe je je het beste kunt beschermen tegen muggenbeten.

Geldzaken

Voorafgaand aan uw vakantie kunt u bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. U kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. U vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet u zo zeker dat u een gunstige koers betaalt en dat u veilig wisselt. U betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.


Sinds maart 2000 is de officiële munteenheid in Ecuador de Amerikaanse Dollar. In grote steden en op toeristische plaatsen bevinden zich pinautomaten. Daarnaast is het verstandig om Travellers Cheques in US Dollars en een bedrag aan cash in US Dollars mee te nemen, Zorgt u voor kleine coupures. De algemeen gangbare creditcards (EuroCard/MasterCard) worden steeds meer geaccepteerd in met name de grote toeristengebieden. Vaak wordt echter wel een meerbedrag gerekend om de transactiekosten te dekken.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt steeds vaker voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. De meeste bankpassen staan tegenwoordig dan ook standaard ingesteld op gebruik BINNEN Europa. Gaat u naar een land BUITEN Europa, dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Informeer ruim voor vertrek bij uw bank of uw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.

Lokaal prijsniveau

- indicatieprijs lunch ca. USD 5, diner ca. USD 15
- indicatieprijs kop koffie en frisdranken USD 1 tot 2, flesje bier ca. USD 2 tot 3