Helaas kunt u op dit moment deze reis niet reserveren omdat deze volgeboekt of (tijdelijk) niet beschikbaar is.

U kunt via het voorboekingsformulier aangeven of u geïnteresseerd bent in deze reis. Wij nemen contact met u op zodra deze reis weer beschikbaar is of om u te informeren over een soortgelijke vakantie.

U kunt voor meer informatie ook bellen met: 0900-9697 (70 cpg.)

v

Transatlantische Cruise van Amerika naar Amsterdam

92a_liricadx_HRs
v
LG
.10
Transatlantische Cruise van Amerika naar Amsterdam
Klik op een prijs voor de totaalprijs
)
  • Prijzen
  • Dagprogramma
  • Uw schip
  • Extra info
  • Praktische Info

Prijzen

Prijzen en data

  • -
  • +
Boeken met meer dan 6 personen?
n
v
Aantal kinderen
n
Een ogenblik geduld.

De prijsinformatie wordt opgehaald.

Klik op een prijs voor een berekening van de totale reissom. De prijzen zijn per persoon en inclusief kortingen, exclusief reserveringskosten en het Calamiteitenfonds?

Inbegrepen

• Vliegreis Amsterdam–Miami per Lufthansa (met overstap)
• Luchthavenbelastingen à € 196
• Vliegbelasting € 45: door de Nederlandse overheid ingevoerd voor alle vertrekken vanaf 1 juli 2008
• Transfers op dag 1 en 2
• 1 overnachting in het Best Western Atlantic Beach Resort (of gelijkwaardig) in Miami South Beach op basis van logies
• 17 overnachtingen aan boord van het MSC Lirica in een hut naar keuze (zie `Prijsberekening` voor de reissommen per hutcategorie) zoals beschreven
• Verzorging aan boord op basis van volpension (beginnende met het diner op de tweede dag en eindigend met het ontbijt op de laatste dag)
• Het beschreven vaarprogramma

Niet inbegrepen

• Niet genoemde maaltijden
• Excursies en entreegelden
• Stadsgidsen
• Fooien
• Persoonlijke uitgaven
• Reis- en annuleringsverzekering
• Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van maximaal 9 personen

Extra informatie

bij boeking dient u uw volledige naam en paspoortgegevens door te geven. Uw paspoort moet minimaal tot 3 maanden geldig zijn na thuiskomst, identiteitsbewijs is niet voldoende! Kinderen moeten een eigen paspoort hebben en mogen dus niet op het paspoort van de ouder staan. BELANGRIJK: lees aandachtig de informatie onder het kopje 'Grensdocumenten' van de Verenigde Staten op het tabblad 'Reistips'.

volgens de Amerikaanse wet is het passagiers jonger dan 21 jaar niet toegestaan om in een 1-persoonshut te verblijven. Zij moeten te allen tijde verblijven bij een persoon van 21 jaar of ouder.

vaarprogramma en genoemde vertrek- en aankomsttijden onder voorbehoud van wijzigingen

u dient bij boeking door te geven hoe laat u wenst te dineren (19.00 of 20.45 uur)

het MSC Lirica is rolstoeltoegankelijk, mits de rolstoel opvouwbaar is en uw reisgenoot de gewenste bijstand kan verlenen. Houdt u er rekening mee dat ontschepen niet mogelijk is in havens waar het cruiseschip niet aan de kade ligt.

AFWIJKENDE ANNULERINGSVOORWAARDEN
De volgende afwijkende annuleringsvoorwaarden zijn van toepassing:
• Tot 43 dagen voor vertrek: 20% van reissom
• Van 42 tot 31 dagen voor vertrek: 35% van reissom
• Van 30 tot 16 dagen voor vertrek: 50% van reissom
• Van 15 tot 6 dagen voor vertrek: 75% van reissom
• Van 0 to 5 dagen voor vertrek: 100% van reissom
WIJZIGINGSKOSTEN
• Tot 90 dagen voor vertrek € 40 p.p.
• 89-60 dagen voor vertrek € 50 p.p.
• 59-29 dagen voor vertrek € 75 p.p.
• 28-0 dagen voor vertrek: annuleringsvoorwaarden MSC van toepassing

Vluchttijden (onder voorbehoud van wijzigingen)
Amsterdam - Frankfurt 07.15 - 08.25 uur
Frankfurt - Miami 09.55 - 13.40 uur

Groepsgrootte en annuleringstermijn

Minimum aantal deelnemers voor het definitief doorgaan van deze reis: 25
Uiterste termijn van annulering wegens onvoldoende deelname: 8 dagen voor vertrek.
Minimum aantal deelnemers en uiterste termijn van annulering is niet van toepassing op een reeds gegarandeerde vertrekdatum

Dagprogramma

Reisprogramma

Vaarprogramma

v

Dag 1: vliegreis Amsterdam-Miami (met tussenstop) / transfer naar hotel
Dag 2: transfer naar de haven / inscheping / Fort Lauderdale: vertrek 19.00 uur
Dag 3: op zee
Dag 4 & 5: San Juan (Puerto Rico): aankomst 07.00 uur / vertrek 17.00 uur
Dag 6: Fort-de-France (Martinique): aankomst 13.00 uur / vertrek 19.00 uur
Dag 7 t/m 11: op zee
Dag 12: Funchal (Madeira): aankomst 10.00 uur / vertrek 20.00 uur
Dag 13: op zee
Dag 14: Lissabon: aankomst 07.00 uur / vertrek 17.00 uur
Dag 15: Vigo: aankomst 10.30 uur / vertrek 16.00 uur
Dag 16: op zee
Dag 17: Le Havre (Frankrijk): aankomst 10.00 uur / vertrek 22.00 uur
Dag 18: Dover: aankomst 09.00 uur / vertrek 18.00 uur
Dag 19: Amsterdam: aankomst 09.00 uur
* vaarprogramma en -tijden onder voorbehoud van wijzigingen.

Dag 1 - Amsterdam - Miami

v
usa.miamis

We vliegen vanaf Amsterdam naar Miami (met overstap). Aansluitend volgt de transfer naar het Best Western Atlantic Resort in Miami South Beach (of gelijkwaardig). Dit hotel is gelegen op een absolute toplocatie, nabij het strand en alle attracties van Miami South Beach. Het hotel is o.a. voorzien restaurant, cocktaillounge, verwarmd buitenzwembad en fitnesscenter. Miami is Florida’s meest bruisende stad met een heerlijk strand en tal van levendige wijken, zoals het Cubaanse Little Havana, Coconut Grove, trefpunt voor kunstenaars en artiesten en vol gezellige terrasjes en boetiekjes, Coral Cables met haar Spaanse boulevards en de meest beroemde wijk South Beach, beter bekend als SoBe. De pastelkleurige Art Deco huizen geven dit stukje Miami een uniek karakter.

Dag 2 - Fort Lauderdale

Vandaag gaat onze cruise van start! Vanuit het hotel brengt de transferbus u naar de haven van Port Everglades, waar het MSC Lirica op ons ligt te wachten. Rond 19.00 uur gooien we de trossen los.

Dag 3 - Op zee

Een dag op zee. Ontdek alle faciliteiten van het MSC Lirica!

Dag 4 & 5 - Puerto Rico

v
strand.2mensjess

Het tropische paradijs Puerto Rico biedt u stranden, regenwoud en vele koloniale stadjes! In de historische stad San Juan, met veel Amerikaanse invloeden, kunt u de schitterende botanische tuinen van Rio Piedras bezoeken, of een van de vele galeries en musea, vooral gericht op de Indiaanse kunst. Het nationale monument, San Felipe del Morro, een voormalig fort dat diende als bescherming tegen onder andere de Nederlandse kolonisten, is ook zeker een bezoekje waard.

Dag 6 - Martinique

v

Welkom in een stukje Frankrijk in de tropen! Martinique is een overzees Frans departement en heeft u, naast prachtige stranden, veel te bieden dat een bezoek waard is. Wat dacht u van de hoofdstad Saint-Pierre, dat vroeger ‘Parijs van West-Indië’ werd genoemd, het park La Savane, de botanische tuin Les Ombrages gesitueerd op een locatie van een vroegere rumstokerij, of het Musée de la Pagerie, een museum dat een eerbetoon is aan het leven van keizerin Josephine, de vrouw van Napoleon.

Dag 7 t/m 11 - Op zee

Heerlijk ontspannen dagen aan boord. Geniet van de vele luxe faciliteiten!

Dag 12 - Funchal (Madeira)

v
Camara.de.lobos.madeiras

Het prachtige zonzekere en subtropische eiland Madeira, gelegen in de Atlantische Oceaan, is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in Europa. Het milde klimaat zorgt voor een weelderige natuur met de mooiste bloemen en planten. Niet voor niets wordt Madeira het bloemeneiland genoemd! Funchal is de levendige hoofdstad van dit prachtige eiland. In het gezellige centrum kunt u heerlijk slenteren door oude smalle straatjes, rondneuzen in talloze winkeltjes of op de bloemenmarkt en heen en weer slenteren over de boulevard. Aan knusse eettentjes en restaurants geen gebrek.

Dag 13 - Op zee

Op weg naar het Europese vasteland!

Dag 14 - Lissabon

v
Portugal.Belem.Lissabons

Het volgende hoogtepunt: Lissabon, gelegen aan de rivier de Taag. Van 7.00 uur tot 17.00 uur heeft u alle gelegenheid om de stad te verkennen. Deze hoofdstad van Portugal bestaat uit 5 stadswijken. Het gezellige centrum wordt gevormd door de 17e-eeuwse wijk rond de Rossio. Ten oosten van het monumentale plein Praça do Comércio liggen de middeleeuwse wijken Alfama en Mouraria. Deze worden gedomineerd door het imposante S. Jorge-kasteel, vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over Lissabon en de Taag. Het straatbeeld van deze wijken wordt gekenmerkt door kleine trammetjes en intieme restaurantjes. Naar het westen liggen de wijken Bairro Alto en Madragoa, met hun unieke straatjes. En in het uiterste westen vindt u het monumentale gebied van Belém met de Torre de Belém, het Jerónimos-klooster en het cultureel centrum van Belém. U kunt vandaag kiezen uit diverse facultatieve excursies, waaronder een combinatiebezoek Lissabon/Sintra en Cascais, een stadstour door Lissabon, een tour door de stad per tram en bus en een bezoek aan het middeleeuwse Obidos. Sintra is prachtig gelegen op de noordelijke hellingen van de Serra. In het centrum staat het indrukwekkende Palácio Nacional en nog vele andere paleizen en tuinen. Het centrum bestaat uit drie delen, die met elkaar zijn verbonden door een doolfhof van kronkelstraatjes. De mondaine badplaats Cascais is zeker een bezoekje waard. Deze vermaarde plaats heeft een belangrijke verzameling erfgoed. Daarnaast bezit het plaatsje ook nog vele kerken, kapellen en een citadel met een fort. Obidos tot slot staat bekend als één van de mooiste laat-middeleeuwse stadjes van Europa. Het plaatsje wordt geheel door kasteelmuren omringd en bezit on der meer 17e-eeuwse stadspoorten, kapellen en een kasteel.

Dag 15 - Vigo (Spanje)

v
4382692_SantiagoDe Compostellas

We bereiken de Spaanse stad Vigo, gelegen aan de grillige noordwestkust van het Iberische Schiereiland. De stad staat ook beschreven in onze geschiedenisboeken, want in 1702 veroverden wij hier samen met de Engelsen de Spaanse Zilvervloot. Het was weliswaar niet die van Piet Hein, maar de buit was nog altijd om over naar huis te schrijven. De rijke stad dankte veel van haar voorspoed aan de levendige handel met de Amerikaanse koloniën, die voornamelijk in Spaanse handen waren. Tegenwoordig vindt u in de handels- en voormalige oorlogshaven de grootste sardientjesvloot van Europa. De stad is tegen een heuvel gebouwd en naast kronkelige straatjes is de stad trotse bezitter van maar liefst 2 kastelen. Tot de facultatieve excursies behoren vandaag Vigo in combinatie met Bayonne tot de mogelijkheid of kiest u voor Santiago de Compostela? In de middeleeuwen was Santiago na Jeruzalem en Rome de belangrijkste christelijke pelgrimsplaats. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van deze stad behoren het majestueuze plein Praza do Obradoiro (het eerste doel van de pelgrims), de indrukwekkende kathedraal, de barokke kerk van het klooster Convento de San Martiño Pinario en het 9e-eeuwse klooster Convento de San Paio de Antealtares. In de middag varen we weer verder richting Frankrijk.

Dag 16 - Op zee

Heerlijk cruisen naar het Franse Normandië.

Dag 17 - Le Havre (Frankrijk)

v
Honfleur
Honfleur
Honfleur

We hebben de kapen van Bretagne en Normandië gerond en naderen Le Havre, daar waar de Seine de zee instroomt. De machtige hangbrug is reeds van verre te zien. Vanuit Le Havre kunt u facultatief naar het mooie Honfleur of naar Etretat. Honfleur is een werkelijk schilderachtig en sfeervol havenstadje met smalle steegjes, historische huizen en de St. Catherine Kerk, de grootste, geheel houten kerk in Frankrijk. Op een terrasje aan de haven is het bij mooi weer heerlijk vertoeven. De excursie naar Etretat brengt u naar de stoere rotskust, waar de imposante kliffen een verbluffend uitzicht opleveren. Beroemd is de Falaise d’Aval, de rots waarbij het lijkt alsof een olifant z’n slurf in het water steekt. Bij beide excursies maakt u eerst een korte rondrit door Le Havre zelf.

Dag 18 - Dover (Engeland)

v
Londen.BigBens

Vanuit Dover kunt u kiezen voor een facultatieve tour naar Londen. Een stadstour per bus laat u kennismaken met highlights als The House of Parliament, Trafalgar Square, Buckingham Palace en St. Paul’s (inclusief lunchbox). U kunt ook een combinatiebezoek brengen aan Sandwich en Canterbury. Het historische Sandwich, gelegen nabij Dover, behoorde vroeger tot de ‘Cinq-Ports’, de vijf beroemdste havens. Bezienswaardig zijn onder meer de Guildhall, de Barbican en de Fisher-Gate. Vervolgens gaat deze facultatieve tour door naar Canterbury, met een prachtig oud centrum . Hier vindt u de beroemde kathedraal, de voornaamste kerk van Engeland. Wist u dat een deel van de stad op de UNESCO wereldlijst van erfgoederen staat? Niet verwonderlijk, want de bijzonder fraaie stad is een aangename mix van architectuur, geschiedenis, kunst en cultuur, musea, allerhande winkels en goede pubs en restaurants.

Dag 19 - Amsterdam

Aankomst in Amsterdam. Ontscheping na ontbijt.

Noot

Informatie omtrent de excursies onder voorbehoud van wijzigingen. Meer informatie en prijzen zijn aan boord te verkrijgen. Boekingen kunnen alleen aan boord worden gemaakt. U kunt geen excursies voor de cruise via Kras reserveren.

Uw schip

MSC Cruises

v

MSC is een Italiaanse rederij met veel vaste en vooral tevreden gasten. De schepen van MSC zijn milieuvriendelijk, kindvriendelijk, comfortabel en elegant. Stap aan boord van een willekeurig schip en u voelt direct de Italiaanse sfeer. Ontdek de beste cappuccino en geniet van overheerlijk Italiaans ijs. De rederij is trots op haar Italiaanse afkomst! Uitstekende keuken, vriendelijk personeel, spectaculair entertainment (bijv. Formule 1 simulator, 4D bioscoop of tienerdiscotheek), wellness en ontspanning… beleef het zelf! Voor de kinderen en de jeugd is het vermaak altijd veelzijdig, want voor MSC horen zij erbij en gezinnen zijn graag geziene gasten aan boord. De schepen bieden al het comfort van een groot luxe hotel, echter met één verschil… uw MSC cruiseschip brengt u elke dag naar een andere interessante bestemming! Aan boord van alle schepen van MSC leeft en ademt de romantische geest. Elke variatie op het thema is een kunstwerk op zich, waar u exclusief van kunt genieten. Speciaal voor de Nederlandse gasten is er op alle afvaarten vanuit Nederland, Nederlandstalig personeel aanwezig. Gemak dient de mens!

MSC steunt UNICEF

Op dit moment is MSC de marktleider op het gebied van cruisereizen in Brazilië. Daarom gaat MSC de lokale bevolking steunen door een samenwerking aan te gaan met UNICEF. MSC steunt een programma om kinderen uit kwetsbare leefgemeenschappen in Rio de Janeiro en São Paulo te helpen een gelijkwaardige kans te krijgen om een kwalitatief goede opleiding te volgen. Voor elke cruisepassagier ligt een informatiebrochure klaar in de hut. Er wordt ook om een kleine donatie gevraagd (vanzelfsprekend bent u tot niets verplicht).

Uw schip: MSC Lirica****

v
+5
+4

Aan boord van het prachtige schip MSC Lirica vindt u de typische Italiaanse gastvrijheid terug die zo kenmerkend is voor MSC Cruises. De warmte en elegantie die dit comfortabele schip uitstraalt roept direct het beeld op van een zonnige vakantie. Naast de vele, luxe faciliteiten, zoals zwembaden, sauna en whirlpools, mag natuurlijk de mediterrane, Italiaanse keuken niet ontbreken. Begin november 2015 is het MSC Lirica van de werf gekomen na een grootscheepse renovatie waarbij alle hutten en faciliteiten een facelift hebben gekregen. De vernieuwde MSC Lirica tilt comfort naar een nieuw niveau. De restyling geeft een boost aan het entertainment aan boord, biedt technologische vooruitgang en betekent een uitbreiding van bijna 200 nieuwe hutten. De MSC Lirica biedt nu meer balkonhutten, ruimere publieke ruimtes en flexibele dinermogelijkheden zoals een buffet dat 20 uur per dag geopend is. Daarnaast is ze voorzien van een Spray Park – een dekgedeelte met interactieve glijbanen en waterspeelmogelijkheden voor alle leeftijden. De kinderruimtes zijn opnieuw ontworpen, ook is er voor alle leeftijden een kinderclub. Om nog meer mogelijkheden tot ontspanning te bieden is de MSC Aurea Spa uitgebreid met meer ruimte voor massages. Ook is elke hut opnieuw ontworpen, gerenoveerd en gestoffeerd. Kortom, het hele schip voelt gloednieuw en biedt een compleet verzorgde en super-de-luxe cruise met aan boord alles om uw vakantie tot een succes te maken!

Specificaties

bouwjaar: 2003 • renovatie: november 2015• lengte: 275 m • breedte: 28,8 m • tonnage: 59.058 • snelheid: 21 knopen • aantal passagiers: 2680 • bemanningsleden: 850 • nationaliteit bemanning: internationaal • passagiersdekken: 9 • liften: 9 • stabilisatoren: 2 • voltage: 110/220 volt • land van registratie: Panama.

Faciliteiten

v
+3
+2

Bars & restaurants: aan boord van het MSC Lirica**** zijn 4 verschillende restaurants te vinden, waar een bijzonder gastronomische selectie van hoogwaardige producten wordt geserveerd. Per restaurant is het variërend van buffet of een à la carte menu, of, voor meer flexibiliteit, is het verbeterde buffet 20 uur per dag geopend. Op het schip zijn maar liefst 10 bars aanwezig, o.a. een pianobar en een Engelse pub, waar u gezellig wat kunt drinken.

Entertainment: kinderclub • een gamehal • discotheek • theater • casino • bibliotheek • card room • fotogalerij • winkels • tax free winkels • een juwelier • internetpunt

Sporten: zwembaden • Spray Park – een dekgedeelte met interactieve glijbanen en waterspeelmogelijkheden voor alle leeftijden • shuffleboard • minigolf • Power Walking Track • fitnesscentrum

Spa & ontspanning: • 2 whirlpools • zonnebank • schoonheidssalon • MSC Aurea Spa • kapsalon

Overig: doktersdienst • 24 uur per dag roomservice • WiFi-GSM internetverbinding • kids-free zone • excursiebureau
• u heeft aan boord de mogelijkheid om WiFi internet te kopen. De kosten hiervan zijn ongeveer:
- 1 uur = €10
- 100 minuten = € 15
- 500 minuten = € 50
- 24 uur = € 120
*de prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Hutten

Het MSC Lirica beschikt over 974 hutten waarvan: • 346 binnenhutten • 400 buitenhutten met zeezicht • 2 familiehutten • 226 balkonsuites. Hiervan zijn 5 hutten toegankelijk voor mindervalide passagiers.

Alle hutten beschikken over twee eenpersoonsbedden die kunnen worden omgevormd tot een tweepersoonsbed, airconditioning, kastruimte, badkamer met douche, toilet en föhn, TV, radio, telefoon, internetmogelijkheden voor eigen laptop (tegen betaling) minibar en een kluisje.

Binnenhut

v
binnenhut-1s

De binnenhutten hebben een vloeroppervlak van ca. 13m².

Categorie 1: gelegen op dek 7
Categorie 2: gelegen op dek 7
Categorie 3: gelegen op dek 8
Categorie 4: gelegen op dek 9
Categorie 5: gelegen op dek 10

Buitenhut

v
buitenhut-1s
Buitenhut-2s
buitenhut-1s
Buitenhut-2s

De buitenhutten hebben een vloeroppervlakte van ca. 13m2 en beschikken over een raam.

Categorie 6: gelegen op dek 7, 8, 9 en 10 (mogelijk belemmerd zicht)
Categorie 7: gelegen op dek 7
Categorie 8: gelegen op dek 8
Categorie 9: gelegen op dek 9
Categorie 10: gelegen op dek 9 en 10

Balkonsuite

v
SUITEs

De suites hebben een vloeroppervlak van ca. 27m² en beschikken naast de standaard faciliteiten over een balkon en een badkamer met bad.

Categorie 11: gelegen op dek 10 en 12

Noot

• Hutten voor mindervaliden en hutten met 3e en 4e bed zijn op aanvraag te boeken.

Extra info

MSC Cruises Algemene Informatie

Airconditioning

Alle schepen zijn voorzien van airconditioning, zowel in de publieke ruimtes als in uw hut. In uw hut kunt u de tempera­tuur zelf regelen.

Amusement

v
Eén van de belangrijkste voordelen van een cruise is dat er aan boord de hele dag veel te beleven valt en dat dit u niets extra kost. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van de sportfaciliteiten, de hightech attracties of u kunt lekker gaan shoppen aan boord.

Er wordt veel georganiseerd om het u naar de zin te maken. Ook ’s avonds na het diner. U kunt een show bijwonen die voor Broadway niet onder doet, u kunt een gokje wagen in het casino of u kunt zich vermaken in de discotheek.

Bagage

Wij raden alle passagiers aan geneesmiddelen, belangrijke documenten en dergelijke persoonlijke bezittingen in hun handbagage te houden. Er staat geen beperking op het gewicht van de bagage op de schepen, dit is wél het geval voor de vliegreis. U dient zich hierbij te houden aan de instructies van de luchtvaartmaatschappij. Meestal is het gewicht beperkt tot 20 kilo per passagier en 1 stuk handbagage van maximum 8 kilo. Echter bevelen wij alle gasten wél aan hun bagage te beperken tot één ingecheckte koffer per persoon die niet groter is dan 75x50x29cm, en één stuk handbagage die niet groter is dan 55x35x25cm. Bagage dient in de hut te worden gehouden. Vergeet niet uw bagagelabels, die benodigd zijn voor inscheping, mee te nemen in uw handbagage en ze te bevestigen wanneer u bij de inschepingshaven arriveert.

MSC Cruises is niet aansprakelijk voor eventueel verlies van of schade aan uw eigendommen. Er zijn ook kluisjes aan boord. Het is verboden om aan boord goederen of artikelen van gevaarlijke aard, en dieren mee te brengen. Indien u hiermee in strijd handelt, kan deelname aan de cruise worden geweigerd.

Bedieningstoeslag/service bijdrage

Tijdens uw cruise biedt het personeel van MSC u overal op het schip een uitstekende service. Zij worden achter de schermen ondersteund door evenzoveel medewerkers en bemanningsleden, die hun uiterste best doen om uw verblijf aan boord zo aangenaam mogelijk te maken. Voor uw gemak zal MSC Cruises automatisch een dagelijkse hotelservicebijdrage aan uw cruiserekening toevoegen, afhankelijk van uw route en het aantal dagen waarop de diensten daadwerkelijk zijn geleverd. De hotelservicebijdrage is bedoeld om de MSC gasten te garanderen dat de diensten aan de hoogste kwaliteitsstandaarden voldoen. De hieronder aangegeven dagelijkse bedragen zijn met inachtneming hiervan berekend en kunnen niet gewijzigd worden. Mocht u echter, in het onwaarschijnlijke geval dat u niet tevreden bent over de service, bezwaar willen maken tegen een of meerdere bedragen van de hotelservicebijdrage, dan kunt u zich wenden tot de Guest Relations Manager aan boord.

MSC adviseert om geen fooien te geven aan individuele medewerkers

Cruises op de Middellandse Zee, Noord-Europa, Franse Antillen, Verenigde Arabische Emiraten en Rode Zee:
- met een duur van 9 dagen / 8 nachten of korter: 7 euro (€)/ per nacht per volwassene
- met een duur van 10 dagen / 9 nachten of langer: 6 euro (€)/nacht per volwassene
Kinderen jonger dan 14 jaar betalen geen service bijdrage // kinderen 14 tot en met 17 jaar betalen 50%.

Cruises Caribbean:
- cruises in de Caribbean en Noord-Amerika: 12 dollar ($)/nacht per volwassene
- Kinderen jonger dan 3 jaar betalen geen service bijdrage / kinderen 3 jaar tot en met 17 jaar betalen 50%
- Oceaan cruises vanuit de Caribbean en/of Noord-Amerika: 12 dollar ($)/nacht per volwassene
Kinderen jonger dan 3 jaar betalen geen service bijdrage / kinderen 3 jaar tot en met 17 jaar betalen 50%
- Oceaan cruises naar de Caribbean en/of Noord-Amerika: 6 euro (€)/ nacht per volwassene
Kinderen jonger dan 14 jaar betalen geen service bijdrage // kinderen 14 tot en met 17 jaar betalen 50%

Cruises in Zuid-Amerika:

- cruises in Zuid-Amerika: 9 dollar ($)/nacht per volwassene
- Kinderen jonger dan 3 jaar betalen geen service bijdrage // Kinderen 3 t/m 17 jaar betalen 50% *
- Oceaan cruises vanuit Zuid-Amerika: 9 dollar ($)/nacht per volwassene
Kinderen jonger dan 3 jaar betalen geen service bijdrage // Kinderen 3 t/m 17 jaar betalen 50% *
- Oceaan cruises naar Zuid-Amerika: 6 euro (€)/ nacht per volwassene
Kinderen jonger dan 14 jaar betalen geen service bijdrage // kinderen 14 tot en met 17 jaar betalen 50%.

* Vanaf 1 november 2013 geldt dat alle kinderen jonger dan 18 jaar 50% service bijdrage betalen.

Cruises in Zuid-Afrika:
- cruises in Zuid-Afrika: 6 dollar ($)/nacht per volwassene
Kinderen jonger dan 18 jaar betalen 50%
- Oceaan cruises vanuit Zuid-Afrika: 6 dollar ($)/nacht per volwassene
Kinderen jonger dan 18 jaar betalen 50%
- Oceaan cruises naar Zuid-Afrika: 6 euro (€)/nacht per volwassene
Kinderen jonger dan 14 jaar betalen geen service bijdrage // kinderen 14 tot en met 17 jaar betalen 50%.

Betalingen aan boord

Aan boord kan men contant of met credit card (Visa, Mastercard en American Express) betalen. Pinnen is niet mogelijk. Start de cruise vanuit Noord-Europa, de Middellandse Zee of het Midden-Oosten, dan betaalt men aan boord met de Euro. Start de cruise in de Caraïben, Zuid-Amerika of Zuid-Afrika dan betaalt men met de Amerikaanse Dollar. Tijdens de cruise ontvangt u een persoonlijke boordpas waarmee uw naam automatisch op de inschepingslijst kan worden gevonden en die u tijdens de cruise gebruikt om te betalen, veelal dient het ook als sleutel voor uw hut. U dient uw boordpas te activeren, u kunt uw creditcard linken aan de boordpas of door contant een borg te betalen van € 250 per hut of € 150 p.p. Indien u geen van beide doet, dan wordt uw kaart automatisch geblokkeerd. Aan het einde van de cruise kunt u de boordrekening betalen met de creditcard of contant.

Casino

v
De schepen van MSC Cruises beschikken over een casino met populaire spelen zoals roulette, Black Jack en fruitautomaten. De openingstijden vindt u in het dagelijkse programma. Het casino is altijd gesloten als het schip in een haven ligt. Gasten mogen gokken tot een maximum bedrag van €2000 per dag als zij hun cruisecard hebben geactiveerd door hun creditcard te registreren. Deze limiet kan verhoogd worden na toestemming van de bedrijfsafdeling van het casino. Gasten die hun cruisecard hebben geactiveerd net een waarborgsom mogen gokken tot het bedrag beschikbaar is op de cruisecard. Cruise­passagiers jonger dan 18 jaar worden niet in het casino toegelaten.

Dagprogramma

Elke avond ontvangt u in de hut het dagprogramma van de volgende dag. Hierin staan de openingstijden van o.a. winkels, wellness-centre etc., evenals de vertrektijden van de excursies en de openingstijden van de diverse restaurants.

Dekstoelen

Op de buitendekken vindt u comfortabele zit- en ligstoelen voor algemeen gebruik. Deze worden, inclusief heerlijk zachte badlakens, gratis ter beschikking gesteld. De stoelen kunnen niet gereserveerd worden en gasten worden vriendelijk verzocht tijdens lange afwezigheden geen ligstoelen met persoonlijke voorwerpen bezet te houden. Rond de zwembaden zijn badhanddoeken beschikbaar, die na gebruik weer moeten worden ingeleverd.

Dieet

Indien u een speciaal dieet volgt, dan dient u dit bij boeking kenbaar te maken. Wij geven uw wensen dan door aan MSC Cruises.

Drankenpakketten

Bij de meeste cruises kunt u bijboeken voor een drankenpakket. Deze zogenaamde drankenpakketten zijn alleen boekbaar op cruises naar de Middellandse Zee, Noord-Europa, Franse Antillen, Rode Zee, Oceaancruises vanaf de Rode Zee en van de Franse Antillen naar Europa.

ALLEGRO WIJNPAKKET (€ 69 per pakket)
4 flessen wijn (1 wit + 2 rood + 1 rosé)
7 flessen mineraalwater
Indien gewenst kunt u aan boord de flessen wisselen voor een andere 'kleur'. Dranken inbegrepen in dit pakket kunnen worden genuttigd in de à la carte restaurants en buffetrestaurants (m.u.v. de specialiteitenrestaurants). Geopende flessen die u aan uw eettafel in het à la carte restaurant heeft besteld worden zorgvuldig bewaard en de volgende dag weer geserveerd. Wijnflessen die u heeft besteld bij buffetrestaurants worden niet in bewaring genomen.

ALLEGRO BIERPAKKET (€ 69 per pakket)
14 biertjes van de tap (40cl) + 7 flessen mineraalwater

ALLEGRO FRISPAKKET (€ 34 per pakket)
14 frisdranken of vruchtensappen

noot: de Allegro drankenpakketten mogen onbeperkt worden bijgeboekt.

ALLEGRISSIMO PAKKET VOLWASSENEN v.a. 18 jaar (€ 23 per nacht)
onbeperkt wijn per glas, keuze uit witte wijn (2 soorten) + rode (2 soorten) + mousserende wijnen (droge en zoete wijn) en rosé + tapbier + frisdrank + mineraalwater + warme dranken + ruime keuze aan drankjes en cocktails in de bar en ijs om mee te nemen.

ALLEGRISSIMO PAKKET KIND 3 t/m 17 jaar (€ 12 per nacht)
onbeperkt frisdank + mineraalwater + vruchtensappen + warme dranken + virgin cocktails + smoothies + milkshakes en ijs om mee te nemen.

Mbt de Allegrissimo pakketten: de volgende zaken zijn niet meegenomen in dit aanbod: drankjes in de specialiteitenrestaurants en La Piazette aan boord van de MSC Fantasia, MSC Splendida, MSC Divina en MSC Preziosa. Deze aanbieding is geldig op geselecteerde afvaarten vanuit Nederland en Duitsland. Het Allegrissimo pakket is geldig voor elke dag van de cruise m.u.v. de dag van ontscheping, maar kan niet worden gekocht voor een dag. Het pakket moet worden geboekt door alle gasten uit dezelfde hut óf gasten die samen reizen en met elkaar willen eten aan dezelfde tafel. Allegrissimo en Allegro drankenpakketten kunnen niet met elkaar gecombineerd worden als gasten in dezelfde hut verblijven of met elkaar willen dineren aan dezelfde tafel (bijv. 2 personen Allegrissimo-pakket en 2 kindjes Allegro-pakket is niet mogelijk). Minderjarigen kunnen het kinderpakket bijboeken. Het pakket is niet verplicht voor kinderen 0 tot 3 jaar. De prijs van het pakket is van toepassing op elke dag van de cruise, behalve op de dag van de ontscheping. De pakketten zijn vooraf tot een week voor vertrek bij te boeken.

U ontvangt voor alle pakketten een voucher bij uw reispapieren. Vouchers kunnen alleen worden ingewisseld in hoofd- en buffetrestaurant. Specialiteitenrestaurants uitgesloten.

Excursies

Het volledige programma van de excursies aan land is aan boord te verkrijgen. De excursies die tijdens de cruise zijn gepland, zijn facultatief en tegen betaling. De excursies worden aangerekend op uw lopende cruiserekening en de uiteindelijke betaling moet contant of met creditcard worden voldaan. De route en prijs van de excursie kan zonder voorafgaande kennisgeving door MSC Cruises worden gewijzigd in het geval van prijsveranderingen en onvoorziene gebeurtenissen.

- De volgorde waarin de route van de excursie wordt afgelegd, kan worden gewijzigd.
- De excursies kunnen doorgaan als het minimum aantal deelnemers wordt bereikt. Mocht het minimumaantal deelnemers niet worden bereikt, de excursie worden geannuleerd en krijgt u uw geld terug. Sommige excursies hebben een beperkt aantal deelnemers.
- De prijs is inclusief vervoer, bezoeken aan locaties en/of musea, maaltijden en dranken.(indien aangegeven op het programma ).
- MSC Cruises is niet aansprakelijk voor veranderingen in het programma door plaatselijke vakantiedagen, dagen dat de locaties zijn gesloten en/of andere plaatselijke gebeurtenissen waardoor de oorspronkelijke route geheel of gedeeltelijk niet kan worden gevolgd. Het excursieprogramma en de tijden (vertrek/terugkeer) worden tijdens de cruise aan boord bevestigd.
- Tenzij anders aangegeven, worden de excursies aan land per bus gemaakt.
- De passagiers wordt verzocht gepaste kleding te dragen tijdens de bezoeken aan kerken, moskeeën of andere heiligdommen .
- Excursies waarbij bezoeken worden gebracht aan archeologische plaatsen, of waar lang moet worden gewandeld of bergop/af moet worden gelopen, zijn mogelijk niet geschikt voor passagiers met handicaps of die slecht ter been zijn. Deze passagiers moeten mogelijk meer betalen voor het reserveren van speciale vervoermiddelen. Het verdient aanbeveling te controleren of de excursies haalbaar voor u zijn voordat u de reservering maakt.
- Voor de strandexcursies wordt aangeraden badhanddoeken en zwemkleding mee te nemen.
- Sommige archeologische plaatsen rekenen een toeslag voor het gebruik van video- en fotocamera’s. Deze toeslagen zijn niet in de prijs van de excursie inbegrepen; u krijgt nadere informatie aan boord.
Voor een compleet overzicht van de te boeken excursies aan boord zie www.msccruises.nl .

Let op: Kras klanten kunnen vooraf (online) geen excursies boeken via de rederij. Deze zijn aan boord van het schip te boeken.

Fotograaf

Op alle schepen legt de scheepsfotograaf de belangrijkste gebeurtenissen vast zowel aan boord als aan land, op verjaardagen en andere speciale gelegenheden. De­ze foto’s wor­den tentoongesteld in de fotogalerij en kunnen worden gekocht. U bent uiteraard tot niets verplicht.

Gezondheid

Alle schepen zijn voorzien van een medisch centrum, dat onder toezicht staat van een arts en medisch personeel. De scheepsarts is geen specialist en het medisch centrum van het schip is niet hetzelfde ingericht als een hospitaal aan land. De uitrusting en geneesmiddelen aan boord zijn erop gericht eerste zorg te verstrekken, in overeenstemming met de regelgeving van het land onder wiens vlag het schip vaart. De cruisemaatschappij, noch de arts, zijn verantwoordelijk ten opzichte van de passagier indien er eventueel niets gedaan kan worden aan een medisch probleem. De kosten voor de medische zorgen worden aan boord verrekend. Wij adviseren u bij het betrekken van uw hut elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. U kunt het beste de handdouche op de vloer leggen en op de heetste stand openzetten. In stilstaand water van ca. 25-50 graden Celsius kan zich nl. de legionella bacterie ontwikkelen.

Voor passagiers met lichamelijke of geestelijke beperkingen dient Clausule 6 en 7 van de boekingsvoorwaarden te worden geraadpleegd. De passagier garandeert dat hij/zij in staat is om op een schip en in een vliegtuig te reizen en dat zijn/haar gedrag of toestand niet de veiligheid of het gerief van het schip, vliegtuig en/of andere passagiers in gevaar brengt. Passagiers met een aandoening die hun geschiktheid om te reizen kan beinvloeden moeten vóór het boeken een medische verklaring overleggen. Zonder deze verklaring kan de passagier het inschepen worden ontzegd.

In- en ontscheping

De inscheping start ongeveer 3 uur voor het tijdstip van vertrek en sluit anderhalf uur voor vertrek, bij Amerikaanse havens sluit de check-in twee uur voor vertrek. Bij inscheping krijgt u uw kofferlabels, die u dient te plakken. Deze bagage wordt dan afgegeven en wordt vervolgens rechtstreeks naar uw hut gebracht. Nadat u hebt ingecheckt bij de Check-in en uw bagage gecontroleerd is mag u aan boord.

Online Inchecken

Het is ook mogelijk om thuis online in te checken. Online check-in is mogelijk tot 48 uur voor afvaart. Wanneer u thuis heeft ingecheckt en de instructies gevolgd heeft, kunt u in enkele havens (te weten: Amsterdam, Barcelona, Bari, Civitavecchia, Kopenhagen, Genua, Kiel, Marseille, Napels, Palermo, Valencia, en Venetië) gebruik maken van een aparte balie waarbij u veel tijd bespaart. Kijk voor meer informatie op www.msccruises.nl en klik op 'cruise geboekt' bovenin de menubalk en daarna 'online inchecken'. Hier kunt u inchecken met uw reserveringsnummer van MSC Cruises dat op de papieren welke zij per post versturen staat vermeldt.
De instructies en de uurregeling voor de ontscheping worden op de dag zelf meegedeeld.

Kinderen & baby's

v
111_bimba_HR_s
32_piscine_HR_s
33_piscine_HR_s
111_bimba_HR_s
32_piscine_HR_s
33_piscine_HR_s
De schepen van MSC Cruises lenen zich uitste­kend voor gezinnen. Er zijn speciale kinderspeelruimtes en vele specifieke kin­der­activiteiten. Ook is er een kinderprogramma:
• Mini Club voor kinderen van 3 tot 6 jaar, deze is ook beschikbaar tijdens de excursies.
• Junior Club voor kinderen van 7 tot 11 jaar.
• Young Club voor kinderen van 12 tot 14 jaar.
• Teenagers Club voor kinderen van 15 tot 17 jaar.

Alle entertainmentactiviteiten, zowel voor jonge gasten als volwassenen, worden in alle aan boord gesproken talen aangeboden. De miniclub blijft in alle aanleghavens open om activiteiten en vermaak onder toezicht te bieden voor kinderen van 3 jaar en ouder wier ouders of voogden op een MSC-excursie gaan.

Baby's zijn toegestaan aan boord, echter de rederij raadt een minimum leeftijd aan van 6 maanden. Dit ivm voorzieningen aan boord. Babybedjes zijn altijd op aanvraag.

Kleding

Overdag kunt u het best gewone, comfor­ta­bele kleding dragen. Voor één of twee avon­den wordt feestelijke kleding aanbevolen. Voor de dames een avondjurk en een donker pak of smoking voor de heren. Het kleding­voorschrift voor de andere avonden vari­eert van colbert met das tot infor­mele kleding. Tijdens het diner zijn korte broeken niet toegestaan. Voor excursies waarbij een bezoek wordt gebracht aan religieuze plaatsen, raden we ‘geschikte’ kleding aan (geen broeken, bermuda’s, shirts zonder mouwen, enz. )

Maaltijden

v
Tijdens de cruise verblijft u op basis van volpension. Dit houdt in: ontbijtbuffet (van 7.00-10.00 uur), middagmaal (in buffetvorm van 12.00-14.30 uur), 4-uurtje, avondmaal en het buffet om middernacht.

U dient bij boeking op te geven of u gebruik wilt maken van dinerzitting 1 (aanvang ca.18.00/19.00 uur) of dinerzitting 2 (aanvang ca. 20.00/20.45 uur). Echter, deze voorkeur is geen garantie! Per cruise/vaargebied kunnen de tijden van de dinerzittingen verschillen. Over de exacte tijden wordt u aan boord geïnformeerd. De rederij probeert zoveel mogelijk aan uw wens tegemoet te komen.

Paspoortinformatie

U heeft voor alle cruises een geldig paspoort of ID nodig die tenminste 6 maanden na thuiskomst geldig is (algemene voorwaarden MSC Cruises). Bepaalde landen eisen machinaal leesbare en digitale paspoorten, waaronder Rusland en de VS. Kijk op het tabblad 'Data & Prijzen' onder het kopje 'Extra informatie' welke reisdocumenten u voor deze cruise nodig heeft. Het is niet mogelijk in te checken met een, in Nederland uitgegeven, verblijfsvergunning. Te allen tijde dient het paspoort te worden getoond en het paspoort geldt, voor houders van een verblijfsvergunning, als enige geldig reisdocument. Let op: u bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor de benodigde reisdocumenten!
Voor de Verenigde Staten geldt dat iedereen persoonlijk in het bezit dient te zijn van een digitaal leesbaar paspoort. Ook kinderen en baby’s hebben voor de V.S. een eigen paspoort nodig en mogen niet bij hun ouders in het paspoort bijge­schreven staan.

Daarnaast dient u zich ervan te verzekeren dat de juiste benodigde visa zijn verkregen, horende bij uw nationaliteit en de geboekte route. Indien u niet beschikt over de juiste documenten zal toegang aan boord worden geweigerd, zonder terugbetaling van de kosten van de reis. Voor paspoort- en visa-informatie: www.visumdienst.nl of via de visumafdeling van Kras (tel. 0900-9697, € 0,15 pm).

Receptie

De receptie is 24 uur per dag open. Het personeel kan u alle beschikbare en nodige informatie verstrekken. Voertalen zijn Italiaans, Engels, Frans, Portugees of Duits.

Reisleiding

Omdat er op deze reizen geen eigen Kras-reis­leiding aanwezig is, willen we u erop wijzen dat u in noodsituaties, indien het personeel van de rederij of het hotel u niet behulpzaam kan zijn, altijd contact kunt opnemen met het noodnummer van Kras: 0031 – (0)73 5 999 777

Rolstoeltoegankelijkheid

De schepen van MSC Cruises zijn rolstoeltoegankelijk, mits de rolstoel opvouwbaar is en uw reisgenoot de nodige bijstand kan verlenen. Houd er rekening mee dat ontschepen niet mogelijk is in de havens waar het cruiseschip niet direct aan de kade ligt. Niet iedere hut is rolstoeltoegankelijk, indien u voornemens bent een rolstoel tijdens de cruise te gebruiken, dient u een rolstoeltoegankelijke hut te boeken.

Roken

Aan boord van de schepen van MSC Cruises vindt u rokers- en niet-rokers gedeelten. Het is verboden te roken in het medisch centrum, kinderopvangruimtes, hallen, liftfoyers, openbare toiletten, de filmzaal, in de liften, buffeten en in het restaurant. Roken is alleen mogelijk in de speciale, daartoe aangewezen, rookgebieden/ locaties.

Door het bewezen risico op brand, is roken (met inbegrip van elektronische sigaretten) te allen tijde niet toegestaan in de hutten of op de balkons van de hutten. Als er bewijs van roken wordt gevonden, worden er speciale schoonmaakkosten van € 70 in rekening gebracht aan de passagier en kan er additioneel een boete worden opgelegd. Het is ten strengste verboden om sigaretten/rookgerei overboord te gooien.

Telefoon / Fax / Internet

Telefoneren en faxen is mogelijk op de schepen. Houdt u rekening met slechte bereikbaarheid (i.v.m. beperkte capaciteit communicatiesatellieten) en hoge kosten. De cruiseschepen Fantasia, Splendida, Magnifica, Poesia, Orchestra, Musica, Armonia, Lirica, Opera en Sinfonia beschik­ken over een internetcafé.

Taal aan boord

De aankondigingen aan boord worden meestal in het Engels gedaan en vaak nog in drie an­de­re internationale talen herhaald. Ook door het bedienende personeel zult u veelal in het Engels te woord worden gestaan. Na Engels zijn de meest gebruikte talen aan boord Italiaans, Spaans, Portugees, Duits en Frans. Het treffen van Nederlands per­soneel is een toevalligheid en zeker geen van­zelfspre­kend­heid.

Uw hut

Alle hutten op de schepen van MSC Cruises zijn voorzien van een badkamer met douche en wc, airconditioning, telefoon en een interactieve tv. In alle schepen beschikken de hutten over een kluisje en minibar.

In enkele gevallen kan het zijn dat u in een garantiehut verblijft (indien van toepassing wordt dit duidelijk bij de betreffende reis vermeld). Een garantiehut houdt in dat de rederij garandeert dat u verblijft in een hut van de categorie vermeld op uw boekingsbevestiging, dan wel een hogere categorie zonder bijbetaling. Een hutwisseling kan plaatsvinden tijdens de cruise.

Belangrijk!
Indeling van de hutten geschiedt altijd door de rederij. Er kan een voorkeur worden aangegeven, dit is echter nooit een garantie. Het kan voorkomen dat een buitenhut of buitenhut met balkon een belemmerd zicht heeft.

Vaccinatie

Wij adviseren u de volgende instanties te raadplegen: uw huisarts, de plaatselijke GGD of www.reisprik.nl/kras.html.

Valuta aan boord

Voor de cruises in de Middellandse Zee en Noord-Europa, evenals Oceaancruises, Franse Antillen vertrekkend vanuit Europa, is de valuta de euro (€). Voor de cruises in het Caribisch gebied, Noord-Amerika en Zuid-Afrika is de valuta de Amerikaanse dollar ($).

Vervroegd- of vertraagd vertrekken/wijzigen route

In verband met weersomstandigheden of an­de­re door overmacht ontstane omstan­digheden, kan de rederij i.v.m. de veilig­heid van de passagiers en bemanning be­sluiten de route kort voor vertrek of tijdens de reis te wijzigen.

Voltage

Het voltage aan boord van alle schepen is 110/220 V. U kunt bij het informatiekantoor om adapters vragen. Let op: warmtegenerende apparaten (zoals waterkokers, flessenwarmers voor baby's, elektrische dekens etc.) zijn niet toegestaan aan boord.

Zwangere vrouwen

Het wordt zwangere vrouwen aangeraden een arts te raadplegen voor zij een reis ondernemen, dit ongeacht het stadium waarin de zwangerschap zich bevindt. Vrouwen die op de einddatum van de cruise 24 weken of langer zwanger zijn worden niet geaccepteerd door de cruiserederij. Vrouwen die tot 23 weken zwanger zijn op het moment van inscheping moeten een medische verklaring overhandigen waaruit blijkt dat zij in staat zijn om te reizen. Zwangere vrouwen worden aanbevolen om bij elk stadium van hun zwangerschap medisch advies te zoeken voordat men gaat reizen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van derden. Kras is niet aansprakelijk voor eventuele fouten en/of wijzigingen.

Praktische Info

Belangrijke informatie Verenigde Staten

Algemeen

Officiële naam: Verenigde Staten van Amerika
Oppervlakte: 9,3 miljoen km² (ca. 225 x Nederland)
Ligging: Noord-Amerika, grenzend aan Canada en Mexico
Hoofdstad: Washington DC
Inwoners: 310 miljoen
Taal: Engels
Staatsvorm: Federale republiek
Valuta: Amerikaanse dollar
Tijdverschil: -9 (San Francisco/LA), -7 ( Chicago ), -6 ( Washington / New York )
Voltage: 110-120 V

Grensdocumenten/visum

Voor de Verenigde Staten heeft u een Nederlands paspoort nodig dat geldig dient te zijn tot na uw verblijf. Eventueel meereizende kinderen die in het paspoort van één van de ouders zijn bijgeschreven, moeten een eigen paspoort hebben. Het is zinloos om op Schiphol een noodpaspoort aan te vragen als u uw paspoort vergeten bent, aangezien deze niet over de elektronische leesbare strook beschikt.

U dient tevens vóór vertrek elektronisch toestemming (ESTA autorisatie) voor visum-vrij reizen te vragen. De ESTA is verplicht voor alle passagiers die per vliegtuig of cruise naar de Verenigde Staten willen reizen (wanneer u per ferry of overland de grens overgaat, is een ESTA niet nodig). Voor alle informatie hierover klik hier.

Aanscherping toegangsregels Verenigde Staten
Reizigers met de Nederlandse nationaliteit reizen normaal gesproken zonder visum naar de Verenigde Staten reizen, men hoeft alleen online toestemming tot reizen te vragen aan de Amerikaanse overheid via het zogenaamde ESTA formulier. De Amerikaanse autoriteiten hebben echter besloten om de toegangsregels voor de Verenigde Staten te verscherpen voor bepaalde groepen reizigers. Deze verscherping geldt onder andere voor reizigers die na 1 maart 2011 hebben gereisd naar Iran, Irak, Soedan, of Syrië.
Dit bekent dat u wanneer u, nadat u in één van de genoemde landen ben geweest, wilt afreizen naar de Verenigde Staten een visum dient aan te vragen via de consulaire vertegenwoordiging van de VS en enkel het aanvragen van toestemming tot reizen via het ESTA formulier niet meer volstaat.

Noot: bezit u niet de Nederlandse nationaliteit, dan dient u zélf te controleren welk(e) grensdocument(en) er voor uw reis naar de Verenigde Staten noodzakelijk is/zijn • bezoekt u tijdens uw reis meerdere landen, dan wijzen wij u erop dat voor elk land andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten van toepassing zijn. Leest u derhalve de informatie van álle landen door • u bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten.

Vlucht

EXTRA CONTROLE HANDBAGAGE
Reizigers met een rechtstreekse vlucht naar de Verenigde Staten moeten rekening houden met een extra controle van de elektronische apparatuur in hun handbagage. Reizigers kunnen worden verzocht hun apparatuur uit de beschermingshoes te halen en aan te zetten. Hierna mag de reiziger de elektronische apparatuur meenemen aan boord. De maatregel geldt alleen voor handbagage en geldt voor alle elektronica met batterijen (telefoons, laptops, tablets, camera’s, e-readers, kleine spelcomputers, MP3-spelers e.d.). Als de apparatuur op verzoek niet aangezet kan worden of niet uit de beschermhoes gehaald kan worden, mag de apparatuur niet mee het vliegtuig in. De extra controle vindt plaats aan de gate, voor het boarden en geldt alleen voor rechtstreekse vluchten naar de Verenigde Staten.

De reisduur naar de Verenigde Staten is afhankelijk van uw bestemming. Gemiddeld duurt de vlucht naar de oostkust ongeveer 8 uur, naar de westkust doet u er gemiddeld 11 uur over. Als u een koffer meeneemt met een slot erop, moet deze door de Amerikaanse overheid (TSA) herkend en geopend kunnen worden. Is dit niet het geval, dan worden deze tijdens de controle in de VS opengebroken. U kunt dan dus beter uw koffer niet op slot doen, maar bijvoorbeeld gebruik maken van een bagageband. De TSA is namelijk niet verantwoordelijk voor schade aan uw koffer en/of bagage.

Bij vluchten met een overstap wordt uw bagage doorgelabeld, maar dient u wél uw bagage van de band te halen, door de douane te gaan en uw bagage opnieuw in te checken.

Vertrekbelasting

In de Verenigde Staten wordt geen vertrekbelasting geheven.

Telefoon/internet

Vanuit uw hotelkamer is het mogelijk om internationaal te telefoneren. Over het algemeen wordt bij aankomst in uw hotel een kopie van uw creditcard gemaakt, of u moet een waarborgsom van (meestal) 20 – 50 USD betalen. Dit wordt later bij het uitchecken met u verrekend. Met een triple-band telefoon kunt u mobiel bellen, maar dit is vaak vrij prijzig. Voor het gebruik van uw mobiele telefoon tijdens uw verblijf, kunt u het beste bij uw provider informatie opvragen over de mogelijkheden en de kosten.
In internetcafés kunt u, tegen betaling, gebruik maken van het internet. Daarnaast zijn er in de meeste accommodaties internetmogelijkheden (kabel/wifi, eventueel tegen betaling).

Veiligheid

Zoals in elk ander land ter wereld, moet u ook in de Verenigde Staten goed op uw spullen letten. Dit geldt zeker wanneer u in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations loopt! U kunt uw paspoort en geld het beste in een kluisje in het hotel opbergen. Waardevolle sieraden kunt u beter thuislaten.

Bevolking/cultuur

In de Verenigde Staten wonen ongeveer 310 miljoen mensen, die in veel verschillende bevolkingsgroepen vallen. Deze groepen leven samen als een zgn. 'Salad Bowl', waarin groepen mensen met totaal verschillende achtergronden door elkaar wonen zonder dat ze daarbij de eigen cultuur volledig opgeven. De meerderheid van de bevolking is van Europese oorsprong, de grootste groep minderheden bestaat uit latino's, afkomstig uit verschillende landen. De Verenigde Staten kampen met een groot daklozenprobleem, met name in de grote steden. We raden u aan om zo min mogelijk aandacht te schenken aan de daklozen die bij hotels en toeristische trekpleisters rondhangen.

Klimaat

De Verenigde Staten hebben te maken met extreme klimaatverschillen: van een poolklimaat in het noorden van Alaska tot een (sub)tropisch klimaat op Hawaï en in Florida. Ook de neerslag is niet gelijk verdeeld. Er zijn relatief natte gebieden, zoals het noordwesten en het zuidoosten, terwijl de zuidoostelijke staten voor grote delen woestijnlandschappen zijn. Daarnaast heerst er in de Rocky Mountains een duidelijk hooggebergte klimaat. Kijk voor de actuele temperatuur van uw bestemming op www.klimaatinfo.nl.

Eten en drinken

Bij Amerikaans eten wordt - niet helemaal ten onrechte - vaak gedacht aan fastfood. Een feit is dat nergens ter wereld zo enorm veel fastfoodrestaurants zijn als in de Verenigde Staten. En wat daar zoal wordt gegeten, zijn vaak Europese snacks, die door de Amerikanen werden aangepast naar hun smaak. Uit Italië kwam de pizza, door de Amerikanen gegeten met de meest bizarre combinaties van ingrediënten. De braadworst werd een hotdog en de gehaktbal een hamburger. Fastfood wordt vaak weggespoeld met enorme bekers frisdrank of een milkshake, beide wél een Amerikaanse uitvinding overigens. Er zijn natuurlijk ook genoeg andere restaurants te vinden. Elke keuken van de wereld is in de VS vertegenwoordigd: Japans, Indiaas, Turks of Thais: you name it. U hoeft nooit lang te zoeken om iets te vinden van uw smaak en prijsklasse.

Gezondheid

Vaccinaties
In principe zijn er geen vaccinaties verplicht. Neem ruim op tijd contact op met de GGD voor de meest recente informatie of kijk op www.reisprik.nl/kras.html.

Legionella
Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Eten en drinken
Het leidingwater kan in de VS gewoon gedronken worden, maar er zit echter vaak wel een sterke chloorsmaak aan. U kunt overal flesjes mineraalwater kopen en in de parken zijn watermachines aanwezig.

Goede mobiliteit noodzakelijk
Wilt u een Kras (groeps)rondreis Verenigde Staten boeken, dan wijzen we u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van uw medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze rondreizen Verenigde Staten zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfelt u of de rondreis van uw keuze geschikt voor u is of wilt u uw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Geldzaken

De munteenheid van de Verenigde Staten is de Amerikaanse dollar (voor de actuele koers zie bijv. www.wisselkoers.nl). Wij raden u aan in Nederland al wat geld om te wisselen in dollars zodat u in de VS al de eerste dag kan doorkomen. Over het algemeen kunt u in de VS geen geld wisselen bij de bank of in uw hotel. Een creditcard wordt aangeraden. U kunt met creditcards namelijk overal betalen en geld pinnen bij de geldautomaten (ATM-Machines). De meest gebruikelijke creditcards die in de VS gehanteerd worden zijn Visa, Mastercard en American Express. Voor het betalen met uw creditcard hebt u uw pincode nodig! Als er op deze automaten een CIRRUS-NETWORK sticker zit, kunt u daar ook met uw bankpas (let er goed op dat het logo dat op uw pasje staat hetzelfde is als op de automaat staat) terecht. Let op: indien de machine vraagt van welke rekening het afgeschreven dient te worden, kiest u dan altijd checking! American Express en Diners Club worden daar niet altijd geaccepteerd. U kunt ook met uw creditcard (en op vertoon van uw paspoort) bij banken contant geld tegen de dagkoers krijgen. De bank rekent echter wel een hoge commissie! BTW wordt in de VS ‘sales tax’ genoemd en is nooit inbegrepen. Dit is vooral bij winkels en restaurants het geval. De hoogte van de BTW verschilt van staat tot staat en kan variëren van 4% tot 8,8%. In de indianenreservaten wordt er geen belasting toegevoegd, maar een zogenaamde ‘tribal supplement’.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt steeds vaker voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. De meeste bankpassen staan tegenwoordig dan ook standaard ingesteld op gebruik BINNEN Europa. Gaat u naar een land BUITEN Europa, dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Informeer ruim voor vertrek bij uw bank of uw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.

Lokaal prijsniveau

- indicatieprijs ontbijt $ 6-10, lunch $ 10-15, diner $ 15 tot $ 25
- indicatieprijs kop koffie $ 3, glas fris $ 1, glas bier $ 5, glas wijn $ 6 tot $ 9

Hotels

• De hotelkamers in de Verenigde Staten beschikken zelden over losse 1-persoonsbedden. Vrijwel altijd is er sprake van één of twee 2-persoonsbedden (queensize, ca. 1.60 breed) per kamer.
• De kamerindeling is gebaseerd op het aantal gasten per kamer, niet op het aantal bedden per kamer. Zo heeft een kamer voor 3 of 4 personen over het algemeen 2 tweepersoonsbedden.

Minimum check-in leeftijd

In Amerika geldt vaak een minimum check-in leeftijd van 21 of soms zelfs 25 jaar. Indien de hoofdboeker van een kamer/rondreis in deze leeftijdsgroep valt, verzoeken wij u contact op te nemen met onze reserveringsafdeling om na te gaan of de boeking akkoord kan worden gegeven.

's Lands wijs, 's lands eer

Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoonten, andere culturen, ander eten, kortom: anders dan thuis. U dient hier uw vakantieverwachting op aan te passen. Ook dient u er rekening mee te houden dat het comfort van transport/infrastructuur, verblijf, maaltijden en het klimaat anders zijn dan thuis. Het is belangrijk dat u als reiziger flexibel ingesteld bent. Door u zo goed mogelijk aan te passen aan de lokale gewoonten en gebruiken, zult u uw vakantie zo optimaal mogelijk beleven.

Belangrijke informatie Frankrijk

Algemeen

Officiële naam: République française
Oppervlakte: 543.965 km² (ca. 13x Nederland)
Ligging: grenzend aan België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië en Spanje
Hoofdstad: Parijs
Inwoners: ca. 58 miljoen
Taal: Frans
Staatsvorm: Semi-presidentiële republiek Valuta: euro
Tijdverschil: niet van toepassing
Voltage: 220 Volt

Grensdocumenten/visum

Voor Frankrijk heeft u een geldig Nederlands paspoort of een geldige identiteitskaart nodig.

LET OP: bezit u niet de Nederlandse nationaliteit, dan dient u zélf te controleren welk(e) grensdocument(en) er voor uw reis naar Frankrijk noodzakelijk is/zijn!

Noot: u bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten.

Telefoon/internet

Voor het gebruik van uw mobiele telefoon tijdens uw verblijf, kunt u het beste bij uw provider informatie opvragen over de mogelijkheden en de kosten.
De meeste hotels in Frankrijk beschikken over internetfaciliteiten (veelal tegen betaling).

Bevolking/cultuur

Ca. 1/5 deel van de Franse bevolking woont in de hoofdstad Parijs. Daarnaast wonen er veel mensen in grote steden als Lille, Nancy, Strasbourg, Marseille, Bordeaux, Toulouse en Lyon. Corsica is dunbevolkt met slechts ca. 240.000 inwoners. De bevolking in Frankrijk is voor ca. 80% rooms-katholiek en voor 4,5% islamitisch. Daarnaast is er nog een klein percentage protestanten, joden en Armeens-christelijken.

Klimaat

Frankrijk heeft een gematigd zeeklimaat. De zee en de bergen in Frankrijk beïnvloeden het klimaat. In het noordwesten van Frankrijk ligt de Atlantische Oceaan en deze beïnvloedt dan ook het klimaat daar. De Atlantische Oceaan zorgt in het noordwesten voor regen en zachte winters. Het oosten van Frankrijk wordt gekenmerkt door warme zomers en zachte winters. In het zuiden zorgt de Middellandse Zee voor zachte winters. De zomers zijn hier warm. Voor Corsica zijn de maanden mei tot en met augustus de beste tijd om te gaan, buiten deze maanden loopt u de kans dat vele gebouwen gesloten zijn en dat het weer tegen zit. Kijk voor de actuele temperatuur van uw bestemming op www.weeronline.nl.

Eten en drinken

De Franse keuken staat over het algemeen goed aangeschreven. Supermarkten en lokale markten bieden ook een ruim aanbod producten van goede kwaliteit. Elke regio heeft haar eigen specialiteiten, denk aan kreeft in Normandië en vissoep (bouillabaisse) aan de Middellandse Zee. De wijnen van Frankrijk behoren tot de topklasse. Bekend zijn onder meer de wijnen van de streken Bordeaux, Bourgondië, Champagne, de Val de Loire en de Provence.

Gezondheid

Voor informatie met betrekking tot de gezondheid, vaccinaties en aanbevelingen voor reisbestemmingen, verwijzen wij naar Reisprik of uw eigen huisarts.
Reisprik is het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor advisering en vaccinatie. De praktijken leveren kwaliteit en service. Maak een afspraak via internet, wordt snel en vakkundig geadviseerd en krijg ondersteuning na thuiskomst. Reisprik is als erkend vaccinatiecentrum aangesloten bij het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).

Legionella
Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Mobiliteit
Wilt u een Kras (groeps)rondreis Frankrijk boeken, dan wijzen we u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van uw medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze rondreizen zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfelt u of de rondreis van uw keuze geschikt voor u is of wilt u uw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Geldzaken

De munteenheid in Frankrijk is de euro. Creditcards worden over het algemeen overal geaccepteerd. Geld pinnen is overal mogelijk.

Lokaal prijsniveau

- indicatieprijs lunch v.a. ca. EUR 6, diner v.a. c.a. EUR 12
- indicatieprijs kop koffie v.a. ca. EUR 2, glas bier v.a. ca. EUR 2,50, glas wijn v.a. EUR 3
Het prijsniveau is sterk afhankelijk van waar u zich precies bevindt. Bij toeristische trekpleisters, zoals bijvoorbeeld in de mondaine badplaatsen aan de Franse Côte d'Azur, ligt het prijsniveau hoger.

Belangrijke informatie voor autoreizen

AutoTolVignetten biedt een handig overzicht van verplichte tolvignetten, milieustickers, veiligheidsvesten, etc. per land. Alle vignetten en toebehoren zijn in één keer te bestellen via AutoTolVignetten


Verplichte alcoholtest
• Sinds 1 juli 2012 moeten alle bestuurders van motorvoertuigen (behalve brommers) twee ongebruikte en direct beschikbare alcoholtests bij zich hebben. Deze regeling geldt ook voor Nederlandse bestuurders van motorvoertuigen in Frankrijk. • De blaastests ("éthylotest") moeten gecertificeerd zijn en de gebruiksdatum mag niet verlopen zijn. • De test-kits zijn in Nederland verkrijgbaar via het internet (bv via thuistesters.nl) en via de apotheek. In Frankrijk zijn de tests in alle grote warenhuizen en supermarkten voor een klein bedrag te koop. • De bestuurder van een voertuig dat is voorzien van een elektronisch alcoholslot (startonderbreker), voldoet aan de regels en hoeft dus geen testkit aan boord te hebben. • U kunt een boete krijgen indien de verplichte twee tests tijdens een verkeerscontrole niet aanwezig zijn • Het is in Frankrijk verboden te rijden met een alcoholconcentratie van meer dan 0,25 mg per liter.

Verbod oortjes in het verkeer
Sinds 1 juli 2015 verbiedt een Franse wet het gebruik van ‘oortjes’, bluetoothheadsets en hoofdtelefoons voor bestuurders. Dit verbod geldt voor alle weggebruikers, auto, vrachtwagen, motor, scooter en fiets. Op een overtreding staat een boete van € 135. Deze maatregel geldt niet alleen voor het voeren van telefoongesprekken maar ook voor het luisteren van muziek of radio met een headset. Apparaten die in het voertuig zijn ingebouwd en die bestuurders niet vast hoeven te houden zijn wel toegestaan.

Rijden in winterse omstandigheden

De banden die u voert op uw auto moeten in overeenstemming zijn met de wegomstandigheden. Op basis van dit principe kan rijden op zomerbanden in winterse omstandigheden leiden tot aansprakelijkheid voor ongevallen en strafrechtelijke gevolgen hebben. Op bergwegen kan een winteruitrusting verplicht gesteld worden, dit wordt aangegeven middels een verkeersbord.

Uw accommodatie

Indien u via Kras een reis met verblijf in een stacaravan of appartement boekt, willen we u erop wijzen dat deze over het algemeen niet beschikken over een koffiezetapparaat, blikopener en schaar o In verband met de strenge hygiëneregels in de Franse zwembaden, kan het voorkomen dat op campings, bij appartementenkleding zoals boxershorts en T-shirts in zwembaden niet zijn toegestaan. Daarnaast zijn zwembaden soms niet de gehele dag geopend (tussen de middag dicht: siësta)

Belangrijke informatie Portugal

Algemeen

Officiële naam: Portugal
Oppervlakte: 92.072 km² (incl. Madeira & Azoren, ca. 2x Nederland)
Ligging: Europa, grenzend aan Spanje
Hoofdstad: Lissabon
Inwoners: 10,7 miljoen
Taal: Portugees
Staatsvorm: Republiek
Valuta: Euro
Tijdverschil: Winter -1 uur, zomer -1 uur

Grensdocumenten/visum

Voor Portugal heeft u een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart nodig. Bezit u niet de Nederlandse nationaliteit, dan dient u zélf te controleren welk(e) grensdocument(en) er voor uw reis naar Portugal noodzakelijk is/zijn.

Noot: bezoekt u tijdens uw reis meerdere landen, dan wijzen wij u erop dat voor elk land andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten van toepassing zijn. Leest u derhalve de informatie van álle landen door • u bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten.

Vlucht (indien van toepassing)

De vlucht naar Portugal duurt ongeveer 3 à 4 uur, afhankelijk van de bestemming. Er wordt geen vertrekbelasting geheven.

Telefoon/internet

Voor het gebruik van uw mobiele telefoon tijdens uw verblijf, kunt u het beste bij uw provider informatie opvragen over de mogelijkheden en de kosten.
In de meeste grote steden zijn internetcafés aanwezig en ook in veel hotels kunt u gebruik maken van internet.

Veiligheid

Zoals in andere landen, moet u ook in Portugal goed op uw spullen letten. In de grote steden kunt u het beste niet met dure juwelen of fotocamera’s rondlopen. Draag uw tas niet aan de straatzijde of koop een heuptasje waarin u uw waardevolle spullen en contant geld kunt bewaren. Neemt u daarnaast kopieën mee van uw rijbewijs en paspoort/ identiteitskaart. Als deze gestolen worden kunt u zich in ieder geval legitimeren bij de politie.

Bevolking/cultuur

In Portugal wonen ongeveer 10,7 miljoen mensen. Portugal heeft een relatief jonge bevolking: ruim 23% is jonger dan 23 jaar. Ook kent Portugal een hoog geboortecijfer; op Ierland na het hoogste van de Europese Unie. Het overgrote deel, 94% van de bevolking, is rooms-katholiek. Ruim 40% van de Portugezen woont in de twee grootste steden van het land, Lissabon en Porto.

Klimaat

De Portugese zomer loopt vrijwel gelijk aan de Nederlandse, maar is enkele maanden langer: van april tot oktober is het zonnig en lopen de temperaturen op tot boven de 20°C. In het zuiden van Portugal, de Algarve, is het het hele jaar door mooi weer. Ook in de winter komt de temperatuur daar niet onder de 15°C. ‘s Avonds kan het echter iets afkoelen en ook in de bergen is het frisser. Kijk voor de actuele temperatuur van uw bestemming op www. klimaatinfo.nl.

Eten en drinken

Typisch voor de Portugese keuken zijn vis, varkensvlees en zoete toetjes. Zo zijn de ‘bacalhau’ (gedroogde, zoute vis), ‘salsicha’ en ‘presunto’ (worstjes) en ‘pudim de flam’ (crème caramel) hier bekende voorbeelden van. Ook zie je in Portugal combinatiegerechten van vis en vlees. Bij deze maaltijden kunt u natuurlijk genieten van één van de lekkere Portugese wijnen!

Gezondheid

Vaccinaties
In principe zijn er geen vaccinaties verplicht. Neem echter ruim op tijd contact op met de GGD voor de meest recente informatie of kijk op www.reisprik.nl/kras.html.

Legionella
Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Eten en drinken
In minder hygiënische en warme landen kunt u beter voorzichtig zijn met eten en drinken omdat voedsel en water daar soms verontreinigd zijn. Met onderstaande voorzorgsmaatregelen beperkt u het risico:
• eet geen sla en ongeschild fruit en eet alleen voedsel dat goed heet en gaar is
• pas op met schaal- en schelpdieren en ongepasteuriseerde melk en kaas
• kies een restaurant dat drukbezocht is en waar eten dus nooit lang blijft liggen
• was voor het eten goed uw handen
• wees voorzichtig met het kopen van voedsel bij stalletjes langs de weg
• gebruik gekookt water of water uit flessen (ook voor het tandenpoetsen en het schoonmaken van wondjes).

Verzekering
Wij adviseren u een goede ziekteverzekering af te sluiten (d.m.v een reisverzekering) aangezien er in Portugal geen gratis medische behandelingen zijn voor niet-Portugezen. Medicijnen worden alleen op recept verstrekt. Zorg ervoor dat u een recept in het Latijn meeneemt voor noodgevallen. Op elk eiland zijn gezondheidcentra aanwezig en in elke stad zitten apotheken gevestigd die u kunt herkennen aan het groene kruis (geopend van maandag t/m vrijdag tussen 9-13 uur en 15-19 uur; alarmnummer 115).

Mobiliteit
Wilt u een Kras (groeps)rondreis Portugal boeken, dan wijzen we u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van uw medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze rondreizen zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfelt u of de rondreis van uw keuze geschikt voor u is of wilt u uw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Geldzaken

De munteenheid in Portugal is de euro. Met uw pinpas kunt u bij alle grote banken geld 'uit de muur' halen (let er goed op dat het logo dat op uw pasje staat hetzelfde is als op de automaat staat). In veel winkels kunt u ook met creditcard (o.a. American Express, Eurocard, Diners, Mastercard, Visa) betalen.

Lokaal prijsniveau

- indicatieprijs lunch EUR 10, diner v.a. EUR 12
- indicatieprijs kop koffie EUR 1,50, glas fris EUR 1,50, glas bier EUR 2, glas wijn EUR 3

Belangrijke informatie m.b.t. fly-drives (n.v.t. voor Madeira en de Azoren)

Op de meeste Portugese snelwegen (vasteland Portugal) dient tolgeld betaald te worden. We raden u aan bij het autoverhuurkantoor ter plaatse een tolkastje te huren (ca. € 2 per dag, max. € 20 per huur), waarmee al uw ritten over tolwegen geregistreerd worden. Het totaalbedrag van de tol wordt ca. 15 dagen na u reis verrekend via uw creditcard. Huurt u geen kastje, dan dient u de tol, na het passeren van de tolregistratiepunten binnen 5 dagen op een postkantoor of bij een van de winkels van het netwerk Payshop te voldoen. Kosten: bedrag van het tolgeld plus administratiekosten à max. € 2 per betaalhandeling. Als de betaaltermijn verlopen is zonder te betalen, wordt dat gezien als een overtreding en wordt er een boete opgelegd. Deze boete wordt dan via het verhuurkantoor naar u doorgestuurd. Let op: deze regels zijn aan verandering onderhevig. Vraag bij het verhuurkantoor voor aanvang van uw fly-drive altijd naar de voor dat moment geldende regels en houd tijdens het rijden goed de verkeersborden en aanwijzingen in de gaten!

Belangrijke informatie Spanje

Algemeen

Officiële naam: Spanje
Oppervlakte: 493.000 km² (ca. 11.9 x Nederland)
Ligging: Europa, grenzend aan Portugal, Frankrijk,
Hoofdstad: Madrid
Inwoners: 46,6 miljoen
Taal: Spaans
Staatsvorm: Constitutionele monarchie
Valuta: Euro
Tijdverschil: vasteland & de Balearen: niet van toepassing. Canarische Eilanden: -1 uur.
Voltage: 220 Volt

Grensdocumenten/visum

Voor Spanje heeft u een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart nodig. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, raden wij u aan voor de benodigde grensdocumenten navraag te doen bij de ambassade. Indien u de combinatiereis met Marokko boekt, dient u te beschikken over een geldig Nederlands paspoort.

LET OP: bezit u niet de Nederlandse nationaliteit, dan dient u zélf te controleren welk(e) grensdocument(en) er voor uw reis naar Spanje noodzakelijk is/zijn!

Noot: bezoekt u tijdens uw reis meerdere landen, dan wijzen wij u erop dat voor elk land andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten van toepassing zijn. Leest u derhalve de informatie van álle landen door • u bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten.

Vlucht (indien van toepassing)

De vlucht (indien van toepassing) duurt ongeveer 2 à 3 uur, afhankelijk van uw bestemming. Naar de Canarische eilanden bedraagt de vluchtduur ongeveer 4,5 uur. Er wordt in Spanje geen vertrekbelasting geheven.

Telefoon/internet

Voor het gebruik van uw mobiele telefoon tijdens uw verblijf, kunt u het beste bij uw provider informatie opvragen over de mogelijkheden en de kosten.
In de meeste hotels zijn er internetmogelijkheden.

Veiligheid

Zoals in andere landen, moet u ook in Spanje goed op uw spullen letten. Neemt u kopieën mee van uw rijbewijs en paspoort/ identiteitskaart.

Bevolking/cultuur

In Spanje wonen, inclusief de Canarische eilanden, ruim 46 miljoen mensen. De ruime meerderheid, 96%, is rooms-katholiek. Spanje heeft een relatief jonge bevolking: 44% is jonger dan 29 jaar!

Klimaat

Spanje heeft te maken met verschillende klimaten. Centraal Spanje heeft een landklimaat met relatief strenge winters en hete zomers (uitschieters tot 40°C zijn hierbij mogelijk). Aangezien het binnenland gemiddeld op 700 meter hoogte is gelegen kunnen aanzienlijke temperatuurverschillen tussen dag en nacht ontstaan. In dit gebied valt over het algemeen weinig neerslag, net zoals in het zuiden van Spanje. Aan de noordkust valt regelmatig neerslag waardoor deze kust bekend staat als de Costa Verde (Groene Kust). De oostkust kent een mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers waarbij de zeewind vaak voor verkoeling zorgt. Ook het zuiden kent milde winters en in de zomer zijn tropische temperaturen niet ongewoon. Kijk voor de actuele temperatuur van uw bestemming op www.klimaatinfo.nl.

Eten en drinken

Typisch voor Spanje is 'paella', een rijstgerecht met zeevruchten. Ook de tapas zijn typisch Spaans: deze kleine hapjes zijn er in talloze variaties en worden geserveerd in de zogenoemde tapasbars. Uiteraard kent Spanje ook talloze wijnen, die in diverse streken geproduceerd worden. Het is in Spanje gebruikelijk om slechts licht te ontbijten en de meeste hotels serveren dan ook een summier ontbijt. In Spanje luncht men vaak pas laat, waardoor men ook pas later op de avond aan het diner begint.

Gezondheid

Vaccinaties
In principe zijn er geen vaccinaties verplicht. Neem echter ruim op tijd contact op met de GGD voor de meest recente informatie of kijk op www.reisprik.nl/kras.html. Meer informatie over vaccinaties.

Legionella
Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Mobiliteit
Wilt u een Kras (groeps)rondreis Spanje boeken, dan wijzen we u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van uw medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze rondreizen zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfelt u of de rondreis van uw keuze geschikt voor u is of wilt u uw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Geldzaken

De munteenheid in Spanje is de euro. Er zijn overal geldautomaten aanwezig waar u geld kunt pinnen (let er goed op dat het logo dat op uw pasje staat hetzelfde is als op de automaat staat). Ook worden de meeste bekende creditcards geaccepteerd.

Lokaal prijsniveau

- indicatieprijs lunch EUR 10, diner EUR 12 - 20
- indicatieprijs kop koffie EUR 1,50, glas fris EUR 1,50, glas bier EUR 2, glas wijn EUR 3

Toeristenbelasting

In steeds meer Spaanse gemeenten wordt toeristenbelasting geheven. Dit kan variëren van ca. € 0,50 tot € 4 per persoon per nacht, afhankelijk van de gemeente en het aantal sterren van uw accommodatie. Deze toeristenbelasting is niet bij de reissom inbegrepen en dient ter plaatse in de hotels betaald te worden.

Duurzaam toerismebelasting Balearen
De Balearen eilanden blijven graag groen. Daarom betaalt u vanaf 1 juli 2016 een duurzaam toerismebelasting. Deze betaalt u ter plaatse in uw accommodatie. De kosten variëren van € 1,10 tot € 2,20 per persoon per dag voor personen vanaf 16 jaar en ouder. De vermelde kosten worden gehalveerd vanaf de 9e dag van uw verblijf en in het laagseizoen (01/11 t/m 30/4).

Belangrijke informatie Groot-Brittannië

Algemeen

Engeland
Oppervlakte: 130.395 km²
Ligging: Engeland is het zuidelijke deel van het eiland Groot-Brittannië, grenzend aan Wales en Schotland.
Hoofdstad: Londen
Inwoners: ca. 51 miljoen
Taal: Engels
Staatsvorm: constitutionele monarchie
Valuta: Engelse pond
Tijdverschil: -1 uur
Voltage: 220-240 Volt (adapter/wereldstekker aanbevolen, andere stopcontacten!)
Verkeer: linksrijdend

Schotland
Oppervlakte: 78.772 km²
Ligging: Schotland is het noordelijke deel van het eiland Groot-Brittannië, grenzend aan Engeland
Hoofdstad: Edinburgh
Inwoners: ca. 5,1 miljoen
Taal: Engels, Schots-Gaelisch, Schots
Staatsvorm: constitutionele monarchie
Valuta: Engelse pond
Tijdverschil: -1 uur
Voltage: 220-240 Volt (adapter/wereldstekker aanbevolen, andere stopcontacten!)
Verkeer: linksrijdend

Noord-Ierland
Oppervlakte: 13.843 km²
Ligging: het noordelijke deel van het eiland Ierland
Hoofdstad: Belfast
Inwoners: ca. 1,8 miljoen
Taal: Engels
Staatsvorm: constitutionele monarchie
Valuta: Engelse pond
Tijdsverschil: -1 uur
Voltage: 220-240 Volt (adapter/wereldstekker aanbevolen, andere stopcontacten!)
Verkeer: linksrijdend

Grensdocumenten/visum

Voor Engeland en Schotland heeft u een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart nodig. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, raden wij u aan voor de benodigde grensdocumenten navraag te doen bij de ambassade.

Rondreizen

Voor rondreizen geldt dat een goede mobiliteit en basisconditie noodzaak is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. De programma-invulling is vaak dermate complex dat een dat een rolstoel of rollator van invloed kan zijn op de haalbaarheid van het reisschema. Wij kunnen dan ook helaas nauwelijks reizigers met een rolstoel of rollator op deze reizen aannemen.

Telefoon/internet

Voor het gebruik van uw mobiele telefoon tijdens uw verblijf, kunt u het beste bij uw provider informatie opvragen over de mogelijkheden en de kosten. In de meeste grote steden zijn internetcafés aanwezig en ook in veel hotels kunt u gebruikmaken van internet.

Veiligheid

Net zoals in andere landen van de wereld, moet u ook in Engeland en Schotland op uw spullen letten. Pas op voor zakkenrollers, draag geen waardevolle objecten te opzichtig en maak gebruik van het kluisje (indien aanwezig) in uw hotel of appartement om waardevolle spullen op te bergen.

Klimaat

Het weer in Groot-Brittannië staat algemeen bekend als wisselvallig.
In Engeland heerst een gematigd zeeklimaat (getypeerd door koele zomers en zachte winters). Aan de westkust valt de meeste neerslag, terwijl de neerslag aan de oostkust vergelijkbaar is met de hoveelheid in Nederland. Mei en juni zijn de maanden met gemiddeld de minste neerslag. In juli en augustus is de temperatuur het hoogst, maar kan het ook met regelmaat regenen.
In Schotland heerst een gematigd zeeklimaat, met over het algemeen zachte winters en koele zomers. Aan de oostkust is het over het algemeen droog en koel, terwijl er aan de westkust sprake is van een milder, maar natter klimaat. De meest aangename reistijd voor Schotland is mei/juni, de warmste maanden zijn juli en augustus. Aan de kust is er regelmatig opkomende mist ('haar' genoemd). Van mei tot september ligt de gemiddelde dagtemperatuur aan de oostkust tussen 18 en 20 graden. In de rest van Schotland is het dan over het algemeen een paar graden koeler.
Kijk voor de actuele temperatuur van uw bestemming op www.klimaatinfo.nl.Eten en drinken

Traditionele gerechten, zoals lamb- en beefgerechten en de beroemde 'pies' (bijvoorveeld kidney) zijn overal verkrijgbaar, net als fish and chips. Maar in Groot-Brittannië zijn alle wereldkeukens vertegenwoordigd.

Gezondheid

Vaccinaties
In principe zijn er geen vaccinaties nodig voor Groot-Brittannië. Neem echter ruim op tijd contact op met de GGD voor de meest recente informatie of kijk op www.reisprik.nl/kras.html.

Legionella
Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.


Mobiliteit
Wilt u een Kras (groeps)rondreis Groot-Brittannië boeken, dan wijzen we u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van uw medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze rondreizen zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfelt u of de rondreis van uw keuze geschikt voor u is of wilt u uw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Geldzaken

In Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland wordt het Engelse pond gebruikt (voor de actuele koers zie bijvoorbeeld www.wisselkoers.nl). In bijna elke plaats is wel een pinautomaat te vinden (let er goed op dat het logo dat op uw pasje staat hetzelfde is als op de automaat staat). Internationale creditcards worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Bij veel banken kunt u met uw creditcard contant geld opnemen. Hiervoor wordt echter een forse provisie gerekend.

Lokaal prijsniveau

- indicatieprijs* lunch EUR 6 tot 9, diner EUR 15 tot 25
- indicatieprijs* kop koffie EUR 2 tot 5, glas fris EUR 2 tot 4, glas bier EUR 2 tot 6, glas wijn EUR 4 - EUR 6.
* omgerekend

's Lands wijs, 's lands eer

Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoonten, andere culturen, ander eten, kortom: anders dan thuis. U dient hier uw vakantieverwachting op aan te passen. Ook dient u er rekening mee te houden dat het comfort van transport/infrastructuur, verblijf, maaltijden en het klimaat anders zijn dan thuis. Het is belangrijk dat u als reiziger flexibel ingesteld bent. Door u zo goed mogelijk aan te passen aan de lokale gewoonten en gebruiken, zult u uw vakantie zo optimaal mogelijk beleven.