Praktische informatie over India

Open alle items

Grensdocumenten

Voor uw vakantie in India heeft u een geldig Nederlands paspoort nodig dat tot minstens 6 maanden na terugkomst geldig is. In verband met de identificatieplicht op India is het raadzaam altijd een kopie van uw paspoort bij u te hebben.

Visumplicht
Regel uw visum ruim vóór vertrek. Houd er rekening mee dat u vanwege een visumaanvraag mogelijk tijdelijk niet kunt beschikken over uw paspoort. Het paspoort dat wordt gebruikt voor uw visumaanvraag, dient hetzelfde te zijn als het paspoort dat u meeneemt op reis. Tip: neem een paar kopieën van uw paspoort en visumaanvraag mee op reis.

Let op:
Check of een visum wel of niet inbegrepen is bij uw reis (tabblad Inbegrepen). Bij sommige rondreizen en cruises wordt uw visum voor u geregeld door de rederij of lokale agent.

Hoe kunt u een visum voor India aanvragen?

U heeft verschillende mogelijkheden om een visum voor India aan te vragen:
  • Via een speciale website van de overheid van India. Via deze website kunt u alleen met uw creditcard betalen. De kosten per persoon zijn 80 USD + 2,5% transactiekosten. Houd uw boekingsgegevens, paspoort en pasfoto bij de hand voor uw aanvraag. Na aankomst in India worden uw biometrische gegevens opgenomen en kunt u aansluiten in de rij 'pre arranged e-visa'. Neem een kopie van het visum-aanvraagformulier en de bevestigingsmail (Electronic Travel Authorization met status ‘GRANTED’) mee in uw handbagage en houd deze bij de hand.
  • Indien u liever met iDeal betaalt, kunt u ook zelf uw visum regelen via onze partner VisumCentrale. Voor dit toeristische e-visum kiest u in het keuzemenu voor 'Elektronisch toeristenvisum'. Dit visum is 2 maanden geldig. Voor dit visum rekent de VisumCentrale afhandelingskosten.
  • Via VisumCentrale is het ook mogelijk om een papieren visum aan te vragen dat tot 5 jaar geldig is, de India Executive Service. VisumCentrale regelt dan het gehele proces rondom de aanvraag van uw visum. Hierbij draagt de VisumCentrale zorg voor: begrijpelijke aanvraagformulieren, benodigdheden en instructies, kwaliteitscontrole van uw visumaanvraag, documenten voorbereiding service, digitale fotoservice, het maken van een afspraak, aanleveren van uw documenten, ophalen van uw documenten, controleren van uw visum en aflevering van uw paspoort op luchthaven Schiphol. VisumCentrale rekent hier extra afhandelingskosten voor.
  • VisumCentrale biedt ook de Pre-Check & Document Preparation Service aan, waarbij u uw visum zelf regelt, maar met ondersteuning van de VisumCentrale. De VisumCentrale levert dan de volgende ondersteuning: begrijpelijke aanvraagformulieren, kwaliteitscontrole van uw visumaanvraag en document voorbereiding service. Hiervoor worden wel kosten in rekening gebracht.


Bezoekt u tijdens uw reis meerdere landen?
Voor ieder land gelden er andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten. Leest u de informatie van alle landen door, zodat u precies weet welke reisdocumenten u nodig heeft.

Bezit u niet de Nederlandse nationaliteit?
Als u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor u noodzakelijk zijn.

Gezondheid & veiligheid

Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij u naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. U kunt natuurlijk ook uw eigen huisarts raadplegen.

Tip: Zorg altijd voor een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Vaccinaties
Voor een vakantie naar India worden enkele vaccinaties aanbevolen. Regel uw vaccinaties ruim op tijd via uw huisarts, GGD of Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen.

Muggen
Omdat u naar een tropisch land gaat waar steekmuggen zich bevinden, willen wij u adviseren om alle elementaire voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te nemen. De steken van muggen kunnen namelijk allerlei ziektes overbrengen, zoals knokkelkoorts (Dengue). U kunt 's avonds het beste lichtgekleurde kleding dragen (lange mouwen, lange broek en sokken) en een goed antimuggen middel met DEET gebruiken.

Legionella
Laat voordat u water gebruik in uw accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Drinkwater
De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor uw gezondheid. In dat geval kunt u beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op uw bestemming, verwijzen wij u door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.

Het muggenonderzoek van UMC en RIVM. Helpt u mee?
Het UMC Utrecht en het RIVM doet onderzoek naar tropische muggen, zoals de tijgermug, die infecties kunnen overdragen. Wij geven de hoogste prioriteit aan de gezondheid en veiligheid van onze reizigers en daarom steunen wij dit onderzoek. Met de ZIeKa monitor wordt de verspreiding van de muggen-overdraagbare infecties in kaart gebracht en kunnen ze de tijgermug, die steeds vaker in Nederland voorkomt, tijdig opsporen en bestrijden.

U gaat op reis naar een gebied waar tropische muggen voorkomen en u kunt de onderzoekers daarom van interessante informatie voorzien. Wilt u (uiteraard geheel vrijwillig) meewerken aan dit onderzoek? Ga dan naar de website www.muggenwijsopreis.nl en meld u aan. De website geeft naast uitleg over het onderzoek ook tips over hoe u zich het beste kunt beschermen tegen muggenbeten.

Geldzaken

De lokale munteenheid van India is de Rupee (INR). Het beste is om geld te pinnen met uw bankpas (let er goed op dat het logo dat op uw pasje staat hetzelfde is als op de automaat staat) of geld ter plaatse te wisselen. In de grote steden is dit prima mogelijk (pinautomaten werken niet altijd). Neem voor de zekerheid euro’s mee, die u bij de meeste hotels kunt wisselen. In veel hotels en grote zaken kunt u terecht met de bekende creditcards (o.a. Visacard, Mastercard en American Express). De prijzen in India liggen een stuk lager dan in Nederland. Het is niet toegestaan rupees in of uit te voeren.

Fooien
In India ontkomt u niet aan het geven van fooien. Het is in deze landen een zaak die tot de uiterst normale gewoontes behoort. Alles en iedereen behoort met een fooi te worden beloond: kruiers, chauffeurs, gidsen, helpers, bewakers, kortom: teveel om op te noemen. Bedenk dat voor de lokale bevolking de prijzen hoog zijn en de salarissen laag. Bij groepsreizen zal de reisleiding u aan het begin van de reis voorstellen om een collectieve fooienpot te maken. Uit deze fooienpot worden alle fooien betaald die betrekking hebben op de reis (chauffeurs en de gidsen, bijrijders, ontbijt- en dinerjongens, muzikanten, kruiers, etc. met uitzondering van de kamerjongens en de reisleiding). Afhankelijk van het aantal deelnemers adviseren wij u rekening te houden met een bedrag van ca. € 5 per persoon per dag.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt regelmatig voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. Daarom staan de meeste bankpassen dan ook standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Gaat u naar een land buiten Europa? Dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Wij adviseren u om ruim voor vertrek bij uw bank te informeren of uw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.

Telefoon & internet

Aan het gebruik van uw mobiele telefoon buiten Europa zijn doorgaans extra kosten verbonden. U kunt bij uw telefoonprovider de tarieven op vragen die gelden op uw bestemming.

In de meeste toeristische plaatsen zijn telefoonkantoren aanwezig om te telefoneren. In de hotels kan men uiteraard ook internationaal telefoneren, maar dat is vaak een stuk duurder.

Er zijn in de steden voldoende internetcafés te vinden. Veel hotels bieden eveneens de mogelijkheid om, tegen betaling, gebruik te maken van internet.

Tijdverschil

In India is het in de winter 4,5 uur later en in de zomer 3,5 uur.

Voltage

In India worden op sommige plekken dezelfde (ongeaarde) stopcontacten gebruikt als in Nederland maar soms ook stopcontacten van een ander type. Wilt u zeker weten dat u overal uw apparatuur kunt gebruiken neem dan een wereldstekker mee (let er wel op dat deze ook echt geschikt is voor India). Het voltage is hetzelfde als in Nederland (230V).

Goed om te weten

Verkeer
In India rijden ze aan de linkerkant van de weg. Koeien zijn heilig in India en die lopen overal vrij rond dus daar wordt voor gestopt.

Koester een olifant
Wereldwijd worden dieren mishandeld en uitgebuit ten behoeve van het vermaak van toeristen. Bekend zijn de stierengevechten, dansende beren en andere louche dierenshows. Wat niet iedereen weet, is dat ook olifanten vaak niet goed worden behandeld en gebruikt worden als attractie of als vervoermiddel tijdens excursies. Kras ondersteunt de olifantencampagne van de WSPA, de World Society for the Protection of Animals, waarmee men een einde wil maken aan het misbruik van olifanten wereldwijd.

Hoe kunt ú de olifant helpen?
Maak liever geen ritje op de rug van een olifant. Het zadel en het gewicht van meerdere mensen veroorzaken verwondingen. Een olifant kan meer dan duizend kilo trekken, maar op zijn rug kan het dier niet zoveel gewicht dragen. Ga ook liever niet naar shows waarin olifanten hun kunsten tonen. Deze olifanten hebben vaak wrede trainingen achter de rug en ze zijn bovendien niet gebouwd om op hun achterbenen te staan en op een ton te balanceren. Tussen de optredens door staan de dieren meestal aan de ketting, soms in de bloedhete zon. Een olifant verdient beter, toch?

Kras koestert de olifant
Kras heeft alle olifant-onvriendelijke uitstapjes uit het reisaanbod gehaald. De merken van TUI Nederland brengen u alleen naar olifantenparken, waar de dieren in een meer natuurlijke omgeving hun gang kunnen gaan en waar wordt gerespecteerd dat ze graag in de schaduw rondscharrelen en in het water spelen. Hier kunt u deze goedhartige dikhuiden leren kennen op een diervriendelijke manier.

Meer informatie: www.kras.nl/duurzaam-toerisme