Curaçao - Willemstad

Top 5 bezienswaardigheden op Curaçao - Willemstad

Met het hele jaar door een heerlijke temperatuur, intieme stranden, een azuurblauwe zee en volop activiteiten is Curaçao een heerlijk vakantie eiland. Maar Curaçao heeft meer te bieden. Willemstad, op de werelderfgoedlijst van UNESCO, is een mengeling van Europese en Latijns-Amerikaanse architectuur en stedenbouw met een meer dan driehonderd jaar durende organische groei van een multiculturele gemeenschap. Wij onthullen alvast vijf van de belangrijkste bezienswaardigheden. Willemstad: een stad om nooit te vergeten!

1. Fort Amsterdam

v
Curaçao - Willemstad - Fort Amsterdam

Fort Amsterdam staat in de wijk Punda. Het werd gebouwd om als hoofdkwartier te dienen voor de directeur van de WIC, die de plaatselijke bewindvoerder was. Het ligt op een strategisch punt, aan de ingang van de haven, ten zuidoosten van de Sint Annabaai. In dit grootste fort van het eiland zetelt tegenwoordig de Antilliaanse regering. Binnen het fort vind je de gouverneurswoning, de Fort Kerk en het museum. Het museum heeft een beperkte collectie religieuze kunst en daarnaast een indrukwekkende verzameling oude kaarten van Curaçao. Het Fort is te herkennen aan het felgele gebouw aan de handelskade van Willemstad.
Openingstijden museum: ma. – vr. van 9.00 – 12.00 uur en van 14.00 – 17.00 uur.

2. Punda & Otrobanda

De handelskade, de Nederlandse dakkapellen, de typische gevels met de mengeling van tropische kleuren en de gezellige terrassen met muziek en goed eten, maken Willemstad tot een unieke plek met een aparte sfeer. De stad bestaat uit twee delen, Punda en Otrabanda, samen vormen zij de binnenstad van Willemstad. Zij worden gescheiden door de St. Annabaai. Punda, dat is afgeleid van het Nederlandse woord ‘Punt’, werd gesticht in 1634. Otrabanda dat ‘de andere oever’ betekent in het Papiaments, bestaat sinds 1707. Het is een verwijzing naar het feit dat Otrabanda vanuit Punda gezien aan de overkant van de Sint Annabaai ligt. Neem je tijd, geniet van de kleurige gezelligheid en ga lekker eten bij één van de gezellige restaurantjes aan de St. Annabaai!

3. Bruggen

Beide oevers zijn verbonden door de Koningin Emmabrug, ook wel bekend als de ‘swinging old lady’ en de ‘pontjesbrug’. De pontjesbrug heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij leunt op 16 pontons. Het is de eerste drijvende brug en gebouwd rond 1880. Dagelijks gaan er honderden voetgangers over. Tevens gaat de brug regelmatig open om schepen door te laten. Voor voetgangers is het ook mogelijk om met een gratis ferry naar de overkant te gaan. Via de Koningin Julianabrug is het voor het verkeer mogelijk om van Punda naar Otrabanda te gaan en visa versa. De brug is 55 meter hoog en werd ontworpen in 1977. De Julianabrug is intussen te laag voor de verschillende cruiseschepen die willen aanmeren in Willemstad. Een nieuwe terminal in Otrabanda biedt de mogelijkheid aan deze grote cruiseschepen om aan te meren. De bruggen in Willemstad vormen een belangrijk punt van herkenning.

4. De Synagoge

v

De Mikvé Israël-Emanuel Synagoge is gebouwd in 1732. Het schijnt de oudste opererende synagoge op het Westelijk halfrond te zijn. De Joden zijn vanaf 1651 op Curaçao gekomen. Op de vlucht voor de Spaanse inquisitie, vonden ze eerst asiel in Amsterdam, vanwaar ze naar Curaçao voeren, waar de WIC hun een plantage aan wees. Door emigratie is het aantal joden op Curaçao drastisch verminderd. Tegenwoordig heeft de synagoge nog ongeveer 350 leden waarvan 200 op het eiland wonen, de rest is geëmigreerd. Toch is de synagoge één van de grootste toeristische trekpleisters op het eiland. Op een dag in het hoogseizoen komen er zo’n 800 bezoekers. Of het jodendom over honderd jaar nog steeds functioneert op het eiland is zonder zekerheid te zeggen.
Openingstijden: ma. – vr. van 9.00 – 11.45 uur en 14.30 – 16.45 uur.
Dienst bijwonen: vrijdagavond en zaterdagochtend.

5. Drijvende markt

v
Drijvende markt Curaçao

Eén van de mooiste en kleurrijkste plaatsten van het eiland is de drijvende markt in Willemstad. Buiten de vis uit zee worden ook Venezolaanse producten geïmporteerd. De groente en vis zijn kraak vers en worden verhandeld en verkocht vanaf de verschillende bootjes. De kleurig geklede Antilliaanse vrouwen staan met grote manden groenten te keuren. De vis wordt schoongemaakt en voor een goede prijs verkocht.
Openingstijden: ma. – vr. van 5.00 – 18.30 uur, zaterdag tot 12.00 uur, zondag gesloten.

Bekijk het aanbod zonvakanties Curaçao - Willemstad van Kras