Praktische informatie over Iran

Open alle items

Grensdocumenten

Om een visum naar Iran aan te vragen heeft u een geldig Nederlands paspoort nodig, dat na terugkomst nog minstens 6 maanden geldig is. Ook dient er geen stempel van Israël in uw paspoort te staan en dient het te beschikken over drie lege pagina's. Behalve een visum, heeft u ook een uitnodiging nodig.

Hotels in Iran zijn wettelijk verplicht uw originele paspoort in te nemen bij de receptie gedurende uw hele verblijf. Wij raden u daarom aan om kopieën mee te nemen van uw paspoort als u naar Iran reist.

Visumplicht
Regel uw visum ruim vóór vertrek. Houd er rekening mee dat u vanwege een visumaanvraag mogelijk tijdelijk niet kunt beschikken over uw paspoort. Het paspoort dat wordt gebruikt voor uw visumaanvraag, dient hetzelfde te zijn als het paspoort dat u meeneemt op reis. Tip: neem een paar kopieën van uw paspoort en visumaanvraag mee op reis.

Let op:
Check of een visum wel of niet inbegrepen is bij uw reis (tabblad Inbegrepen). Bij sommige rondreizen en cruises wordt uw visum voor u geregeld door de rederij of lokale agent.

Hoe kunt u uw visum en uitnodiging voor Iran aanvragen?

U heeft verschillende mogelijkheden om een visum en uitnodiging voor Iran aan te vragen:
  • Wij kunnen uw visum (tegen betaling) voor u regelen. U kunt deze service tijdens uw boeking gelijk aanvragen of later via onze medewerkers.
  • U kunt uw visum ook (tegen betaling) aanvragen bij onze partner VisumCentrale. Bij VisumCentrale kunt u met credit card en iDEAL betalen.
    Let op: dit is exclusief uitnodiging, deze dient u zelf te regelen. Een losse uitnodiging kunt u ook (tegen betaling) aanvragen via onze medewerkers.


Bezoekt u tijdens uw reis meerdere landen?
Voor ieder land gelden er andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten. Leest u de informatie van alle landen door, zodat u precies weet welke reisdocumenten u nodig heeft.

Bezit u niet de Nederlandse nationaliteit?
Als u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor u noodzakelijk zijn.

Aanscherping toegangsregels Verenigde Staten
Reizigers met de Nederlandse nationaliteit reizen normaal gesproken zonder visum naar de Verenigde Staten reizen, men hoeft alleen online toestemming tot reizen te vragen aan de Amerikaanse overheid via het zogenaamde ESTA formulier. De Amerikaanse autoriteiten hebben echter besloten om de toegangsregels voor de Verenigde Staten te verscherpen voor bepaalde groepen reizigers. Deze verscherping geldt onder andere voor reizigers die na 1 maart 2011 hebben gereisd naar Iran, Irak, Soedan, of Syrië.

Dit bekent dat u, als u in Iran bent geweest en wilt afreizen naar de Verenigde Staten een visum aan moet vragen via de consulaire vertegenwoordiging van de VS (en enkel het aanvragen van toestemming tot reizen via het ESTA formulier niet meer volstaat). Dit geldt ook wanneer u bijvoorbeeld naar een bestemming in Zuid-Amerika reist en een tussenstop maakt in de Verenigde Staten.

Gezondheid & veiligheid

Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij u naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. U kunt natuurlijk ook uw eigen huisarts raadplegen.

Tip: Zorg altijd voor een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Legionella
Laat voordat u water gebruik in uw accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Drinkwater
De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor uw gezondheid. In dat geval kunt u beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op uw bestemming, verwijzen wij u door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.

Geldzaken

De munteenheid is de Iraanse Rial. We raden u aan om voldoende euro’s of dollars mee te nemen. Deze zijn bij banken en hotel goed in te wisselen. Creditcards zijn niet of nauwelijks te gebruiken. Geld pinnen is in Iran onmogelijk en het in- en uitvoeren van Iraans geld is niet toegestaan.

Telefoon & internet

Aan het gebruik van uw mobiele telefoon buiten Europa zijn doorgaans extra kosten verbonden. U kunt bij uw telefoonprovider de tarieven op vragen die gelden op uw bestemming.

Tijdverschil

In Iran is het in de zomer 1,5 uur later dan in Nederland en tijdens onze wintertijd is het 2,5 uur later.

Voltage

In Iran worden dezelfde soort stopcontacten (op 220V) gebruikt als in Nederland.

Klimaat

Iran kent hete, droge zomers met een lage luchtvochtigheidsgraad. Aan de Perzische Golf en in bijvoorbeeld Teheran zijn temperaturen van meer dan 40º C geen uitzondering. Andere steden liggen vaak hoger en dan is het ook minder warm. Het regent zelden in Iran, het is overwegend woestijnachtig en er staat vaak een droge, stoffige wind.

Goed om te weten

Kledingvoorschriften
In Iran zijn er duidelijke kledingvoorschriften, die streng nageleefd worden. Korte broeken, rokjes, blote topjes en opgerolde hemdsmouwen zijn taboe in Iran, ook voor toeristen! Mannen dienen gekleed te gaan in lange broeken (blouses met korte mouwen zijn wél toegestaan, echter niet in religieuze gebouwen en in sommige steden). Vrouwelijke toeristen dienen geen bloot te tonen. Een sluier die de haren volledig bedekt en kleding die enkel de handen en het gezicht vrijhoudt, zijn wettelijk verplicht. Een lange rok of wijde lange broek (zodat die de lichaamsvormen niet toont) met daarover een wijd, lang shirt met lange mouwen wordt aangeraden. Let u er ook op dat uw kleding op geen enkele manier transparant is.


Feestdagen
Op uw bestemming kunnen bekende en minder bekende feestdagen gevierd worden, die deel uitmaken van de traditionele cultuur van de bevolking. Houd er rekening mee dat op zulke dagen de openbare voorzieningen (zoals winkels, banken, musea, restaurants) aangepaste openingstijden hebben of gesloten zijn. Bij groepsreizen wordt het dagprogramma eventueel aangepast en misschien krijgt u dan de kans om zélf een feestelijk vleugje cultuur mee te pikken.