Helaas kunt u deze reis niet reserveren omdat deze uitverkocht of (tijdelijk) niet beschikbaar is.

U kunt voor meer informatie bellen met: 088 - 0 885 886 (lokaal tarief).

v

Rondreis Jordanië & Jeruzalem

Jerash
Jordanie_MountNebo_66792862s
Wadi Rum: tocht in de woestijn
Jordanie_RodeZee_Aqaba_12791638s
Jordanie_DodeZee_14131975s
v
Jerash
Jerash
Jordanie_MountNebo_66792862s
Wadi Rum: tocht in de woestijn
Jordanie_RodeZee_Aqaba_12791638s
Jordanie_DodeZee_14131975s
IG
Rondreis Jordanië & Jeruzalem
Klik op een prijs voor de totaalprijs
)
  • Prijzen
  • Inbegrepen
  • Dagprogramma
  • Facebook
  • Plaatsinfo
  • Praktische info

Prijzen

x
  • -
  • +
n
v
Aantal kinderen (0 t/m 17 jaar)
n
Een ogenblik geduld.

De prijsinformatie wordt opgehaald.

Maandag t/m zaterdag: 08.30-23.00 uur
Zondag: 10.00-23.00 uur
Groepen vanaf 20 personen?Voor groepen vanaf 20 personen kunt u contact opnemen met Groups & Incentives.

Inbegrepen

Inbegrepen & niet inbegrepen

Inbegrepen

• Vliegreis Amsterdam-Amman v.v. met Royal Jordanian (voor meer informatie over de vlucht zie het tabblad Vluchtinfo)
• Luchthavenbelastingen en brandstofheffing
• Rondreis per comfortabele (mini)bus
• Lokale Nederlandssprekende gids in Jordanië
• Lokale Nederlands- of Engelssprekende gids in Jeruzalem
• 8 overnachtingen in een kamer met bad of douche en toilet in toeristenklasse hotels in of nabij de genoemde plaatsen en 1 overnachting in een bedoeïenencamp in de Wadi Rum woestijn
• Ontbijt en 1 x diner (Wadi Rum woestijn)
• Beschreven excursieprogramma

Niet inbegrepen

• Niet genoemde maaltijden
• Entreegelden (ca. € 105 per persoon, ter plaatse te betalen)
• Facultatieve excursies
• Eventuele verplichte stadsgidsen
• Koffergelden
• Fooien
• Vertrekbelasting Jordanië en Israël (ca. € 50 p.p., ter plaatse te betalen en onder voorbehoud van wijzigingen)
• Vertrekbelasting bij de grensovergang van Jordanië circa 10 JOD
• Visum (ca. € 10 p.p., ter plaatse te betalen)
• Reis- en annuleringsverzekering

Toeslagen

reserveringskosten € 19,50 per boeking (verplicht)

bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen (verplicht)

NS-Combikaart Amsterdam Schiphol € 28 p.p. (optioneel, meer info)

Korting

Kinderkorting: uitsluitend indien 1 kind bij 2 volbetalenden op de kamer verblijft:
• 0 t/m 1 jaar (geen eigen stoel in het vliegtuig) betalen € 29, ongeacht verblijfsduur en vertrekdatum.

Extra informatie

reisprogramma onder voorbehoud van wijzigingen

Groepsgrootte en annuleringstermijn

Minimum aantal deelnemers voor het definitief doorgaan van deze reis: 15
Uiterste termijn van annulering wegens onvoldoende deelname: 21 dagen voor vertrek.
Minimum aantal deelnemers en uiterste termijn van annulering is niet van toepassing op een reeds gegarandeerde vertrekdatum

Dagprogramma

1e dag - Amsterdam - Amman

Vliegreis naar Amman, de hoofdstad van Jordanië. Na aankomst volgt de transfer naar het hotel in Amman voor de komende 4 overnachtingen *.

* bij drukte kan het voorkomen dat men overnacht in Madaba ipv Amman

2e dag - Amman, Jerash en Um Qais

v
Jerash
Jerash
Jerash

De dag begint met een stadstour door het eeuwenoude Amman. De stad herbergt tal van historische bezienswaardigheden. Vervolgens rijden we naar Jerash, één van de best bewaard gebleven antieke steden van Azië. Deze stad werd volgens de verhalen door Alexander de Grote zelf in de 4e eeuw voor Christus gesticht, maar de eerste sporen van bewoning gaan zo’n 6500 jaar terug. Tot echte bloei kwam de stad tijdens de Griekse en Romeinse hoogtijdagen en buiten Italië is het één van de best bewaarde klassieke steden ter wereld. Rond het begin van onze jaartelling telde de stad onder meer talloze theaters, tempels en een forum. Na aardbevingen en de verovering door de Perzen raakte de stad in vergetelheid, totdat deze bij toeval in de vroege 19e eeuw herontdekt werd en de opgravingen konden beginnen. Nu, na vele restauraties, kan men weer genieten van het prachtige forum, de Zeustempel, het theater en van de grote centrale hoofdstraat met colonnades en het Nympheum. na dit bezoek rijden we naar Um Qais. Hier zien we de overblijfselen van de diverse kerken en tempels en begrijpt u de eens kosmopolitische sfeer van de stad, die allerlei schrijvers, filosofen en dichters aantrok. Niet verwonderlijk, want dankzij de ligging aan een belangrijke karavaanroute was het een stad met een internationaal sfeertje. Vergeet u vooral niet te genieten van de ligging van de stad, want u heeft een prachtig uitzicht over de Golan hoogvlakte, het legendarische meer van Galilea en de uitgestrekte Jordaanvallei. We keren terug naar Amman voor de overnachting.

3e dag - Desert Castles

v

Vandaag maken we een dagexcursie naar de Desert Castles in het oosten van Jordanië. Deze woestijnkastelen zijn gebouwd tijdens de Umayyad heerschappij in de 7e en 8e eeuw. Sommige gebouwen zijn traditioneel Romeins en anderen Nabateens. De kastelen werden onder andere gebruikt als vesting, jachtpaviljoen met badhuis of ontmoetingsplaats.

4e dag - Jeruzalem

v

Vandaag maken we een dagexcursie naar het oude en fascinerende Jeruzalem. Vanaf de Olijfberg kunnen we al een blik werpen op de Oude Stad waar we vervolgens te voet de vele hoogtepunten van het indrukwekkende Jeruzalem bezoeken. Jeruzalem, waar elke steen eeuwenoude historie ademt! Egyptenaren, Romeinen, Babyloniërs, Perzen, Joden, Grieken, Turken en Armeniërs… vele volkeren lieten hier hun sporen achter! We zien onder andere de Via Dolorosa (de Kruisweg van Christus), de Heilige Grafkerk (waar Christus werd gekruisigd, werd begraven en vervolgens herrees). In de joodse wijk zien we fraaie resten uit Bijbelse tijden en natuurlijk nemen we ruim de tijd voor de indrukwekkende Klaagmuur. Ook is er gelegenheid om in de bedrijvige Arabische soek op zoek te gaan naar bijzondere souvenirs. Aan het einde van de dag keren we terug naar Amman voor de overnachting.

5e dag - Madaba-Mount Nebo-Kerak-Petra

v
Nebo
Jordanie_MountNebo_66792862s
Nebo

We starten met een bezoek aan het stadje Madaba waar de kerk staat met het 6e-eeuwse vloermozaïek dat de landkaart van Palestina voorstelt. Vervolgens verder naar de berg Nebo vanwaar Mozes het Beloofde Land zag en over de Koningsweg naar de oude stad Kerak, reeds in de Bijbel genoemd. De komende twee nachten verblijven we in of nabij Petra. Reisafstand Amman-Madaba-Nebo-Karak-Petra ca. 360 km.

6e dag - Petra

v

De mysterieuze rotsstad Petra, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, is eeuwenlang verborgen gebleven achter een lang en nauw ravijn. De roze-rode stad, die tot één van de zeven wereldwonderen behoort, bezit imposante façades, tombes en tempels die alle uit rotsen gehouwen zijn. Het uitgebreide bezoek aan deze stad, zal zeker een grote indruk op u achterlaten. Een absoluut hoogtepunt van deze reis!

7e dag - Petra-Wadi Rum

v
Wadi Rum: tocht in de woestijn
Wadi Rum: tocht in de woestijn
Wadi Rum: tocht in de woestijn

We gaan op weg naar de kleurrijke rotswoestijn Wadi Rum, één van de meest spectaculaire woestijnlandschappen ter wereld, en net als Petra geheel terecht opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een absolute ’must’ tijdens uw verblijf in Jordanië! U heeft hier de mogelijkheid om een ca. 2 uur durende jeeptocht te maken (ca. € 15 per persoon), waarbij u onder meer de graftombes van de Nabateeërs, wandschilderingen en de schitterende natuur kunt aanschouwen. De nacht brengen we door in een bedoeïenen tentenkamp*. Een bijzondere ervaring! Reisafstand Petra - Wadi Rum ca. 150 km.

* tenten voor 1 tot max. 3 personen, voorzien van bedden/matrassen, dekens, lakens, kussens en handdoeken. Gedeelde toilet-/douchefaciliteiten (aparte gedeelten voor dames en heren). Voor meer info: zie www.zawaidehcamp.com (noot: het kan voorkomen dat we in een andere, gelijkwaardige tentenkamp verblijven!)

8e dag - Wadi Rum-Aqaba

v
Aqaba
Jordanie_RodeZee_Aqaba_12791638s
Aqaba

We rijden naar de badplaats Aqaba voor een ontspannen dag ter vrije besteding aan de Rode Zeekust. We verblijven vannacht in hotel R'aed in Aqaba. Reisafstand Petra-Aqaba ca. 150 km.

9e dag - Aqaba-Dode Zee

v
Dode Zee
Jordanie_DodeZee_14131975s
Dode Zee

Ons laatste hoogtepunt op deze prachtige rondreis is de Dode Zee. Dit bekende water ligt op ongeveer 430 meter onder zeeniveau en is het laagste punt op aarde. In de zee is geen leven mogelijk door het extreem hoge zout- en mineraalgehalte, bijna 30%. Dit geeft de Dode Zee echter ook haar bekende helende krachten. Iedereen en alles blijft hier drijven door het hoge zoutgehalte. Onze laatste overnachting is hotel Dead Sea & Spa aan de Dode Zee.

10e dag - Amman-Amsterdam

Transfer naar de luchthaven van Amman voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Het dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Facebook

Kras op Facebook

v
FacebookSingles

Bij een vakantie hoort natuurlijk ook voorpret. Lekker een reisboek induiken, de landkaart breeduit op tafel en aftellen tot de dag van vertrek.

Om uw voorpret nog meer te vergroten kunt u terecht op de Facebook pagina van Kras. Een veelzijdig platform waar u op de hoogte blijft van de nieuwste aanbiedingen, vragen kunt stellen over onze reizen, met regelmaat leuke prijzen kunt winnen, maar bovenal reiservaringen kunt uitwisselen en medereizigers kunt ontmoeten, vóór of na uw reis.

Ga naar www.facebook.com/kras, like onze pagina en neem alvast een voorproefje op uw vakantie!

Plaatsinfo

Israël

v
Israel.Negevs
Israel.Negevs
+5
+4

Het eeuwenoude Israël, smal land ingeklemd tussen oceaan en woestijn, fascineert voornamelijk met haar lange en boeiende geschiedenis als land van de Bijbel. Bij het Meer van Tiberias en de oase van Ein Gedi, op de berg Nebo en in bekende plaatsen als Nazareth en niet te vergeten ‘stad van de vrede’ Jeruzalem komen tal van Bijbelverhalen tot leven bij de historische en religieuze monumenten. Maar ook de veelzijdigheid aan landschappen is een voorname trekpleister. Van de warme zandstranden aan de Rode Zee tot de heuvels en bergen in het centrale deel van het land. Van de Dode Zee met haar hoge zoutgehalte en heilzame modder tot de uitgestrekte droge Negev woestijn in het zuiden. Het veelzijdige Heilige Land met haar talloze boeiende facetten… zeker een ontdekking waard!

Jordanië

v
Jordanie_WadiRum_44242192s
Jordanie_RodeZee_Aqaba_12791638s
Jordanie_Petra_61424602s
Jordanie_MountNebo_66792862s
Jordanie_DodeZee_57116458s
Jordanie_WadiRum_44242192s
Jordanie_RodeZee_Aqaba_12791638s
+6
Jordanie_Petra_61424602s
+5

Jordanië, het land van Lawrence of Arabia en het hart van het Midden-Oosten, is één van de meest gastvrije landen ter wereld met een eeuwenoude beschaving. Het biedt u een bijzonder rijk erfgoed: u kunt er prachtige ruïnes (de ruïnestad Petra, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is een absolute must!), opgravingen, burchten, moskeeën en monumenten aanschouwen. Daarnaast kunt u hier het échte Arabië proeven in de talloze soeks (de levendige kleur- en geurrijke markten) of bij de bedoeïnenfamilies. Jordanië is tevens landschappelijk zeer interessant: uitgestrekte woestijnen, vruchtbare valleien, lange stranden (schitterende koraalriffen!) en ruige gebergten wisselen elkaar af. U zult het met ons eens zijn: Jordanië is betoverend!

Praktische info

Belangrijke informatie Jordanië

Open alle items

Algemeen

Officiële naam: Jordanië
Oppervlakte: 89.342 km² (ca. 2,2 x Nederland)
Ligging: Midden-Oosten, grenzend aan Israël, Syrië, Irak en Saoedi-Arabië
Hoofdstad: Amman
Inwoners: 6,4 miljoen
Taal: Arabisch
Staatsvorm: Parlementaire monarchie
Valuta: Jordaanse dinar
Tijdverschil: Winter +1 uur, zomer +1 uur
Voltage: 220 Volt

Grensdocumenten/visum

Voor Jordanië heeft u een geldig Nederlands paspoort nodig dat tot minstens 6 maanden na terugkomst geldig is. Bij verblijf korter dan 2 nachten én wanneer u individueel reist heeft u een visum nodig (ca. JOD 40 per persoon, ter plaatse aan te schaffen). Bij een groepsreis en fly-drive regelen wij voor u i.s.m. het lokaal agentschap een kosteloos visum. (Eén week voor vertrek dienen de paspoortgegevens bekend te zijn bij ons.)

Hotels in Jordanië kunnen ook vragen om uw paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw identiteitsbewijs/paspoort mee te nemen (indien gewenst kunt u uw Burgerservicenummer doorstrepen).


Noot: bezit u niet de Nederlandse nationaliteit, dan dient u zélf te controleren welk(e) grensdocument(en) er voor uw reis naar Jordanië noodzakelijk is/zijn • u bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten.

Vlucht

De vlucht van Amsterdam naar Amman duurt ongeveer 5 uur.

Telefoon/internet

Het is mogelijk om vanuit uw hotel te telefoneren. Dat kost ongeveer € 1 tot € 3 per minuut. U dient er rekening mee te houden dat er meestal een minimum charge is van 3 minuten. Ook kunt u met uw mobiele telefoon bellen, maar dit valt vaak duur uit. Voor het gebruik van uw mobiele telefoon tijdens uw verblijf, kunt u het beste bij uw provider informatie opvragen over de mogelijkheden en de kosten.
Veel hotels beschikken over wifi (al dan niet tegen betaling). De verbindingen zijn echter niet altijd even optimaal.

Goed om te weten

Jordanië is een politiek stabiel, veilig land, dat er alles aan doet om de veiligheid van toeristen te waarborgen. Uiteraard moet u altijd goed op uw spullen letten. Wij adviseren u uit voorzorg geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar te dragen, uw dagrugzak of tas altijd in de gaten te houden en waardevolle spullen in een moneybelt te dragen.

Islamitische jaarkalender en feestdagen
Op uw bestemming worden er islamitische feestdagen gevierd, die invloed kunnen hebben op uw vakantie (met name in de minder toeristische gebieden). Deze feestdagen maken deel uit van de traditionele cultuur van de lokale bevolking en worden altijd in dezelfde maand van de islamitische kalender gevierd. De islamitische kalender baseert zich op de maancyclus, het kan dus zijn dat de data van de feestdagen in sommige landen een of twee dagen afwijken. Op feestdagen kunnen openbare voorzieningen gesloten zijn, of aangepaste openingstijden hanteren. Meer informatie over de belangrijkste feestdagen en de bijbehorende data staan hieronder vermeld.

De Ramadan en het Suikerfeest
De Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender, waarin moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang moeten vasten. Rook, eet en drink in deze periode liever niet in het openbaar. En houd er rekening mee dat ná de Ramadan openbare gelegenheden (zoals winkels, banken, musea, restaurants) aangepaste openingstijden hebben of zelfs gesloten zijn i.v.m. het Suikerfeest.
RamadanSuikerfeest
201816 mei t/m 14 juni15 t/m 18 juni
20196 mei t/m 4 juni5 t/m 8 juni
202024 april t/m 23 mei24 t/m 27 mei


Het Offerfeest
In de laatste maand van de islamitische kalender vindt het Offerfeest plaats. Gedurende het Offerfeest kunnen openbare gelegenheden gesloten zijn of aangepaste openingstijden hanteren.
201821 t/m 23 augustus
201911 t/m 13 augustus
202031 juli t/m 2 augustus

Klimaat

Jordanië heeft een mediterraan klimaat, met warme zomers, frisse avonden in het voor- en najaar en natte & koele winters (het kan zelfs ook sneeuwen!). De beste reistijd is het voor- of najaar omdat u dan geen last hebt van de hoge temperaturen in de zomer en de kou in de winter. Kijk voor de actuele temperatuur van uw bestemming op www.klimaatinfo.nl.

Eten en drinken

De keuken in het Midden-Oosten is een mix tussen de Arabische en Turkse keuken. Een maaltijd in Jordanië begint traditioneel gezien met de mezze (kleine hapjes), die soms wel uit 40 voorgerechten bestaat! Het hoofdgerecht bestaat meestal uit gevogelte of lamsvlees wat gegeten wordt met groenten en rijst. Een typisch Jordaans hoofdgerecht is ‘mansaf’ (mals lamsvlees of kip op een berg rijst met pijnboompitten met yoghurtsaus). Het dessert bestaat meestal uit diverse zoete gerechten en fruit. Na de maaltijd drinkt men in Jordanië nog een koffie of thee.

Gezondheid

Vaccinaties
Voor informatie met betrekking tot de gezondheid, vaccinaties en aanbevelingen voor reisbestemmingen, verwijzen wij naar Reisprik of uw eigen huisarts. Reisprik is het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor advisering en vaccinatie. De praktijken leveren kwaliteit en service. Maak een afspraak via internet, wordt snel en vakkundig geadviseerd en krijg ondersteuning na thuiskomst. Reisprik is als erkend vaccinatiecentrum aangesloten bij het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).

Legionella
Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Eten en drinken
In minder hygiënische en warme landen kunt u beter voorzichtig zijn met eten en drinken omdat voedsel en water daar soms verontreinigd zijn. Met onderstaande voorzorgsmaatregelen beperkt u het risico:
• eet geen sla en ongeschild fruit en eet alleen voedsel dat goed heet en gaar is
• pas op met schaal- en schelpdieren en ongepasteuriseerde melk en kaas
• kies een restaurant dat drukbezocht is en waar eten dus nooit lang blijft liggen
• was voor het eten goed uw handen
• wees voorzichtig met het kopen van voedsel bij stalletjes langs de weg
• gebruik gekookt water of water uit flessen (ook voor het tandenpoetsen en het schoonmaken van wondjes)

Mobiliteit
Wilt u een (groeps)rondreis Jordanië boeken, dan wijzen we u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van uw medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze rondreizen zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfelt u of de rondreis van uw keuze geschikt voor u is of wilt u uw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Geldzaken

Voorafgaand aan uw vakantie kunt u bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. U kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. U vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet u zo zeker dat u een gunstige koers betaalt en dat u veilig wisselt. U betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

De lokale munteenheid van Jordanië is de Jordaanse dinar (JOD). In Jordanië is het minder makkelijk om geld te pinnen door het weinige aanbod van pinautomaten. U kunt alleen geld pinnen in Aqaba, Amman, Petra en Madaba (let er goed op dat het logo dat op uw pasje staat hetzelfde is als op de automaat staat)! Het komt regelmatig voor dat de pinautomaten leeg zijn, voornamelijk in het weekend. Wij raden u dan ook aan om contant geld mee te nemen! Grotere hotels, restaurants en winkels accepteren vaak ook creditcards. Voor kleine uitgaven zoals o.a. aankopen in een souvenirwinkel, kunt u het beste met de Jordaanse dinar betalen. Alleen in sommige grote souvenirwinkels kunt u met euro's terecht. U kunt de Jordaanse dinar ook al in Nederland halen. Ter plaatse kunt u uw geld het beste wisselen bij de wisselkantoren in de stad. Op de luchthaven en in de hotels wordt vaak een voor u ongustige wisselkoers berekend. Optionele excursies, entreegelden en fooien kunt u ter plaatse bij uw reisleiding in euro's of Jordaanse dinar betalen.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt steeds vaker voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. De meeste bankpassen staan tegenwoordig dan ook standaard ingesteld op gebruik BINNEN Europa. Gaat u naar Jordanië, dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk
moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Informeer ruim voor vertrek bij uw bank of uw bankpas geschikt is ('aan' staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.

Lokaal prijsniveau

- indicatieprijs lunch JOD 10-15, diner JOD 20
- indicatieprijs kop koffie JOD 2, glas fris JOD 2, glas bier/wijn JOD 4-7

Belangrijke informatie Israël

Open alle items

Algemeen

Officiële naam: de Staat Israël
Oppervlakte: 22.145 km²
Ligging: in het westen van Azië, grenzend aan de Middellandse Zee, de Dode Zee, Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte
Hoofdstad: Jeruzalem
Inwoners: ca. 6.9 miljoen
Taal: Ivriet (modern Hebreeuws) en Arabisch
Staatsvorm: Republiek en parlementaire democratie
Valuta/waarde: Nieuwe Israëlische shekel (NIS)
Tijdverschil: + 1 uur (de wisseling van zomertijd naar wintertijd en v.v. vindt in Israël vrijwel altijd op een andere datum plaats dan in Nederland)
Voltage: 220 Volt

Grensdocumenten/visum

U heeft een paspoort nodig dat na vertrek uit Israël nog minstens zes maanden geldig is. Inwoners van Nederland en België krijgen bij aankomst in Israël een gratis bezoekersvisum voor maximaal drie maanden. BELANGRIJK: let er op dat dit visum niet IN uw paspoort maar op een apart inlegformulier wordt gestempeld! Dit in verband met mogelijke problemen bij het betreden van andere landen na uw reis door Israël.

De grenscontroles naar Israël zijn over het algemeen strenger dan naar andere landen. Op de luchthaven in Nederland dient u zich te melden en worden er kort een paar vragen gesteld over uw reis naar Israël. Ook op de luchthaven in Israël kunnen ze u extra vragen stellen over uw verblijf. Dit is de normale gang van zaken.
Hotels in Israel kunnen ook vragen om uw paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen (indien gewenst kunt u uw Burgerservicenummer doorstrepen).

LET OP: bezit u niet de Nederlandse nationaliteit, dan dient u zélf te controleren welk(e) grensdocument(en) er voor uw reis naar Israël noodzakelijk is/zijn!

Noot: u bent altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten.

Vlucht

Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Tel Aviv duurt ca. 4,5 uur, naar Eilat ca. 5 uur. De vluchtduur van Düsseldorf naar Tel Aviv bedraagt ca. 4,5 uur.

Vertrekbelasting

Bij buitenlandse vluchten vanuit Israël wordt geen vertrekbelasting geheven. Reist u vanuit Israël naar buurlanden als Jordanië of Egypte, dan dient u ter plaatse (op luchthaven bij binnenlandse vluchten of bij de grensovergang indien u overland reist) heffingen te betaling.

Telefoon/internet

Telefoneren kunt u vanuit elk hotel. Mobiel bellen is vrijwel overal mogelijk. Voor het gebruik van uw mobiele telefoon tijdens uw verblijf, kunt u het beste bij uw provider informatie opvragen over de mogelijkheden en de kosten.
In de meeste hotels kunt u gebruikmaken van internet (veelal tegen betaling).

Veiligheid

Veel mensen vragen zich af of Israël wel een veilig land is om als toerist door heen te reizen. Ons antwoord is ronduit ja en vanzelfsprekend houden wij ook de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten. Wees alert in en om de Oude Stad van Jeruzalem en op plaatsen waar veel mensen komen. Mocht er ook maar enkele aanleiding zijn om een reisprogramma aan te passen in verband met uw veiligheid, dan doen wij dit meteen. Verder zorgt de staat Israël goed voor haar gasten. Ter plaatse zijn voldoende maatregelen getroffen om een prachtige rondreis mogelijk te maken. In Israël moet u minstens één keer in je leven zijn geweest.
Net zoals in andere landen van de wereld, moet u ook in Israël op uw spullen letten. Pas op voor zakkenrollers, draag geen waardevolle objecten te opzichtig en maak gebruik van het kluisje (indien aanwezig) in uw accommodatie om waardevolle spullen op te bergen.

Bevolking/cultuur

De overgrote meerderheid (ca. 76%) van de Israëliërs behoort tot het Joodse volk. Daarnaast zijn ca. 20% Arabieren en Druzen en ca. 4% overig. Omdat Israël een immigratieland is, is er ook nog een groot aantal (niet-joodse) minderheden; samaritanen, druzen, bahais, Arabische christenen en Palestijnse Arabieren. De meerderheid van de joden is in Israël geboren, maar slechts 15% noemt zichzelf religieus.

Klimaat

Omdat Israël grote hoogteverschillen kent van 408 m onder zeeniveau (Dode Zee) tot 2814 m boven zeeniveau (Hermonberg op de Golan Hoogvlakte), zijn er ook grote temperatuurverschillen. Over het algemeen kent Israël twee seizoenen; een zachte, vochtige winter (van november tot en met maart) en een hete, droge zomer (van april tot en met oktober). De hoger gelegen gebieden hebben een droger en koeler klimaat, terwijl in de woestijn de temperatuur boven de 30 graden kan komen. Kijk voor de actuele temperatuur van uw reisbestemming op www.weeronline.nl.

Eten en drinken

Omdat er Joden uit alle landen ter wereld naar Israël zijn geëmigreerd, kunt u in Israël zeer gevarieerd eten. Toch zijn vaak oosterse invloeden te ontdekken; er worden Arabische specerijen gebruikt evenals knoflook, ui, olijfolie, aubergine en courgette. Het eten in Israël moet volgens Joodse traditie 'koosjer' zijn. Dit betekent dat het voedsel rein is en geschikt voor consumptie. Vooral ten aanzien van vlees zijn er strenge regels. Toegestaan is alleen het vlees van herkauwende dieren met gespleten hoeven, zoals geiten, runderen en schapen. Verder maakt men een strikte scheiding tussen vlees- en melkproducten. Daarnaast mogen gevogelte en vis gegeten worden, mits de vis geschubd is (mét kieuwen en vinnen). Schaaldieren, varkensvlees, spek en ongeschubde vis (zoals paling, zeewolf en haai) zijn niet 'koosjer'.

Gezondheid

Vaccinaties
Voor informatie met betrekking tot de gezondheid, vaccinaties en aanbevelingen voor reisbestemmingen, verwijzen wij naar Reisprik of uw eigen huisarts. Reisprik is het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor advisering en vaccinatie. De praktijken leveren kwaliteit en service. Maak een afspraak via internet, wordt snel en vakkundig geadviseerd en krijg ondersteuning na thuiskomst. Reisprik is als erkend vaccinatiecentrum aangesloten bij het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).

Legionella
Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Mobiliteit
Wilt u een (groeps)rondreis Israël boeken, dan wijzen we u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van uw medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze rondreizen zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Twijfelt u of de rondreis van uw keuze geschikt voor u is of wilt u uw situatie toelichten, neem dan altijd contact met ons op.

Geldzaken

De Israëlische munteenheid is de nieuwe Israëlische shekel (NIS). Met uw bankpas of credit card kunt u geld opnemen bij automaten met het Cirrus-logo. Let op, ter plaatse geld pinnen is beperkt mogelijk doordat veel pinautomaten niet altijd voorzien zijn van geld. Wij raden u aan om voorafgaand voldoende geld mee te nemen. Er is geen beperking gesteld aan het bedrag dat u aan Israëlisch of buitenlands geld mag invoeren. Buitenlands geld kan bij elke bank en in de meeste grote hotels gewisseld worden.

Voorafgaand aan uw vakantie kunt u bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. U kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. U vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet u zo zeker dat u een gunstige koers betaalt en dat u veilig wisselt. U betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt steeds vaker voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. De meeste bankpassen staan tegenwoordig dan ook standaard ingesteld op gebruik BINNEN Europa. Gaat u naar een land BUITEN Europa, dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Informeer ruim voor vertrek bij uw bank of uw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.

Lokaal prijsniveau

Het prijsniveau in Israël ligt ongeveer gelijk met die in Nederland.

Checkpoints

In bepaalde delen van Jeruzalem, maar ook in steden als Bethlehem en Hebron, kan het voorkomen dat we checkpoints moeten passeren. Daarnaast is Bethlehem niet toegankelijk voor uw lokale Nederlandssprekende gids/reisleider. U zult hier dan ook begeleid worden door een lokale Engelssprekende reisleider. Dit is de normale gang van zaken.

's Lands wijs, 's lands eer

Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoonten, andere culturen, ander eten, kortom: anders dan thuis. U dient hier uw vakantieverwachting op aan te passen. Ook dient u er rekening mee te houden dat het comfort van transport/ infrastructuur, verblijf en maaltijden en het klimaat anders zijn dan thuis. Het is belangrijk dat u als reiziger flexibel ingesteld bent. Door u zo goed mogelijk aan te passen aan de lokale gewoonten en gebruiken, zult u uw vakantie zo optimaal mogelijk beleven.