Praktische informatie over Laos

Open alle items

Grensdocumenten

Voor Laos heeft u een visum nodig wat u bij aankomst ter plaatse dient aan te schaffen. Hiervoor heeft u een recente pasfoto nodig en een Nederlands paspoort nodig dat tot minstens 6 maanden na terugkomst geldig is en minimaal 1 lege pagina bevat. De kosten bedragen circa $ 35. Prijzen zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de aankomstdag. Voor een verblijf van langer dan 30 dagen dient u vooraf een visum te regelen.

Om de incheck in uw hotel vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw identiteitsbewijs mee te nemen.

Bezoekt u tijdens uw reis meerdere landen?
Voor ieder land gelden er andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten. Leest u de informatie van alle landen door, zodat u precies weet welke reisdocumenten u nodig heeft.

Bezit u niet de Nederlandse nationaliteit?
Als u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor u noodzakelijk zijn.

Gezondheid & veiligheid

Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij u naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. U kunt natuurlijk ook uw eigen huisarts raadplegen.

Tip: Zorg altijd voor een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Legionella
Laat voordat u water gebruik in uw accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Drinkwater
De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor uw gezondheid. In dat geval kunt u beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op uw bestemming, verwijzen wij u door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.

Het muggenonderzoek van UMC en RIVM. Helpt u mee?
Het UMC Utrecht en het RIVM doet onderzoek naar tropische muggen, zoals de tijgermug, die infecties kunnen overdragen. Wij geven de hoogste prioriteit aan de gezondheid en veiligheid van onze reizigers en daarom steunen wij dit onderzoek. Met de ZIeKa monitor wordt de verspreiding van de muggen-overdraagbare infecties in kaart gebracht en kunnen ze de tijgermug, die steeds vaker in Nederland voorkomt, tijdig opsporen en bestrijden.

U gaat op reis naar een gebied waar tropische muggen voorkomen en u kunt de onderzoekers daarom van interessante informatie voorzien. Wilt u (uiteraard geheel vrijwillig) meewerken aan dit onderzoek? Ga dan naar de website www.muggenwijsopreis.nl en meld u aan. De website geeft naast uitleg over het onderzoek ook tips over hoe u zich het beste kunt beschermen tegen muggenbeten.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Laos is de Kip. (voor de actuele koers zie bijvoorbeeld www.wisselkoers.nl). De meeste artikelen zijn in kip geprijsd, sommige in Amerikaanse dollars. De Amerikaanse dollar en de Thaise baht zijn een populair alternatief, zeker voor grote aankopen. Het is niet ongewoon als een artikel wordt geprijsd in kip, u betaalt met dollars en u krijgt Thaise bath terug. Amerikaanse dollars en de Thaise bath kan worden gewisseld bij hotels, banken en wisselkantoren met een licentie van de bank van Laos. Credit cards worden steeds meer geaccepteerd in winkels en restaurants in de hoofdstad Vientiane en Luang Prabang. Er wordt hiervoor wel vaak een toeslag gerekend. Het is het beste om dollars mee te nemen in kleine coupures. Alle grote banken in Laos, alsmede de grote hotels in Vientiane, wisselen travelers cheques voor de dollar of kip. Het prijsniveau in Laos ligt voor de meeste producten een stuk lager dan in Nederland.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt regelmatig voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. Daarom staan de meeste bankpassen dan ook standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Gaat u naar een land buiten Europa? Dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Wij adviseren u om ruim voor vertrek bij uw bank te informeren of uw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.

Telefoon & internet

Aan het gebruik van uw mobiele telefoon buiten Europa zijn doorgaans extra kosten verbonden. U kunt bij uw telefoonprovider de tarieven op vragen die gelden op uw bestemming.

Tijdverschil

In Laos is het in de zomer 5 uur later dan in Nederland en tijdens onze wintertijd is het 6 uur later.

Voltage

In Laos worden niet overal dezelfde soort stopcontacten gebruikt als in Nederland, dus is het handig om een wereldstekker mee te nemen. De spanning varieert tussen 110-220 volt.

Klimaat

De beste reistijd om naar Laos te gaan is de winterperiode. Twee moesson periodes bepalen het klimaat in Laos. De koele, droge moesson uit het Noordoosten waait van november tot maart. Het regent dan af en toe en de temperatuur schommelt dan tussen de 10 en 20 graden. Van mei tot begin oktober waait de zuidwester moesson. De moesson pikt vochtige lucht op boven de Indische oceaan, waardoor het vaak hard waait. De vochtigheidsgraad is hoog in deze periode en het regent vaak. De temperatuur is dan gemiddeld zo’n 35 graden. Tussen de twee seizoenen is het klimaat wisselvallig. Tijdens het natte seizoen regent het nagenoeg nooit ‘s morgens vroeg. Meestal vallen er ‘s middags flinke buien. Reizigers moeten er rekening mee houden dat wegen in het noordoosten van het land onder water kunnen komen te staan gedurende deze buien. Het reizen in deze streek wordt afgeraden in deze periode.

Goed om te weten

Lokale gebruiken
Zoals in ieder land, kent ook Laos zijn eigen gebruiken en regels die een toerist in acht dient te nemen. Indien u een tempel gaat bezoeken, probeer dat dan niet rond 11 uur in de ochtend te doen. Rond deze tijd eten monniken namelijk hun laatste maaltijd van de dag. Vrouwen mogen de hand van een monnik niet schudden. Tevens is het niet toegestaan voor een vrouw om een monnik iets aan te geven of om naast een monnik te zitten. Een monnik mag geen vrouwen aanraken. Als u in gesprek bent met een monnik, probeer uw hoofd dan lager te houden. Als u in een tempel op de grond gaat zitten, dan mogen uw voeten niet naar een Boeddhabeeld of het altaar wijzen. Bij het bezoeken van een religieus object, dienen uw armen en benen bedenkt te zijn en het dragen van schoenen is niet toegestaan. Een kleine donatie is gewenst en u dient te knielen als u deze donatie overhandigd. Wijzen wordt in Laos als onbeschoft ervaren. Het aanraken van iemands hoofd is uit den boze omdat het hoofd als de meest heilige plek van het lichaam wordt beschouwd. De traditionele groet is met de handen bij elkaar (in de gebedsstand) en knikken met het hoofd. Het schudden van de hand wordt echter ook in Laos steeds normaler. Probeer uw kleding bescheiden te houden en bedek zoveel mogelijk. Als u over politiek praat, doe dat dan rustig en kalm en ga niet in discussie om misverstanden te voorkomen. Wees voorzichtig met het fotograferen van mensen en heilige objecten. Vraag vooraf altijd toestemming.

Koester een olifant
Wereldwijd worden dieren mishandeld en uitgebuit ten behoeve van het vermaak van toeristen. Bekend zijn de stierengevechten, dansende beren en andere louche dierenshows. Wat niet iedereen weet, is dat ook olifanten vaak niet goed worden behandeld en gebruikt worden als attractie of als vervoermiddel tijdens excursies. Kras ondersteunt de olifantencampagne van de WSPA, de World Society for the Protection of Animals, waarmee men een einde wil maken aan het misbruik van olifanten wereldwijd.

Hoe kunt ú de olifant helpen?
Maak liever geen ritje op de rug van een olifant. Het zadel en het gewicht van meerdere mensen veroorzaken verwondingen. Een olifant kan meer dan duizend kilo trekken, maar op zijn rug kan het dier niet zoveel gewicht dragen. Ga ook liever niet naar shows waarin olifanten hun kunsten tonen. Deze olifanten hebben vaak wrede trainingen achter de rug en ze zijn bovendien niet gebouwd om op hun achterbenen te staan en op een ton te balanceren. Tussen de optredens door staan de dieren meestal aan de ketting, soms in de bloedhete zon. Een olifant verdient beter, toch?

Kras koestert de olifant
Kras heeft alle olifant-onvriendelijke uitstapjes uit het reisaanbod gehaald. De merken van TUI Nederland brengen u alleen naar olifantenparken, waar de dieren in een meer natuurlijke omgeving hun gang kunnen gaan en waar wordt gerespecteerd dat ze graag in de schaduw rondscharrelen en in het water spelen. Hier kunt u deze goedhartige dikhuiden leren kennen op een diervriendelijke manier.

Meer informatie: www.kras.nl/duurzaam-toerisme

Feestdagen
Op uw bestemming kunnen bekende en minder bekende feestdagen gevierd worden, die deel uitmaken van de traditionele cultuur van de bevolking. Houd er rekening mee dat op zulke dagen de openbare voorzieningen (zoals winkels, banken, musea, restaurants) aangepaste openingstijden hebben of gesloten zijn. Bij groepsreizen wordt het dagprogramma eventueel aangepast en misschien krijgt u dan de kans om zélf een feestelijk vleugje cultuur mee te pikken.