Praktische informatie over Mongolië

Open alle items

Grensdocumenten

Voor Mongolië heeft u een paspoort nodig dat na afloop van de reis nog 6 maanden geldig is. Daarnaast heeft u een visum nodig.

Visumplicht
Regel uw visum ruim vóór vertrek. Houd er rekening mee dat u vanwege een visumaanvraag mogelijk tijdelijk niet kunt beschikken over uw paspoort. Het paspoort dat wordt gebruikt voor uw visumaanvraag, dient hetzelfde te zijn als het paspoort dat u meeneemt op reis. Tip: neem een paar kopieën van uw paspoort en visumaanvraag mee op reis.

Let op:
Check of een visum wel of niet inbegrepen is bij uw reis (tabblad Inbegrepen). Bij sommige rondreizen en cruises wordt uw visum voor u geregeld door de rederij of lokale agent.

Hoe kunt u uw visum voor Mongolië aanvragen?

U heeft verschillende mogelijkheden om een visum voor Mongolië aan te vragen:
  • Wij kunnen uw visum (tegen betaling) voor u regelen. U kunt deze service tijdens uw boeking gelijk aanvragen of later via onze medewerkers.
  • U kunt uw visum ook (tegen betaling) aanvragen bij onze partner VisumCentrale. Bij VisumCentrale kunt u met credit card en iDEAL betalen.


Bezoek je tijdens je reis meerdere landen?
Voor ieder land gelden er andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten. Lees de informatie van alle landen door, zodat je precies weet welke reisdocumenten je nodig hebt.

Bezit je niet de Nederlandse nationaliteit?
Als je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij je om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor jou noodzakelijk zijn.

Gezondheid & veiligheid

Er zijn momenteel geen vaccinaties verplicht, er wordt echter wel aanbevolen om u in te enten tegen DTP, hepatitis A en buiktyfus (bij reizen langer dan twee weken). We adviseren u dringend voor de meest actuele informatie tijdig Reisprik te raadplegen. Wanneer u medicijnen en/of pillen meeneemt, is het aan te raden ze in de originele verpakking te laten en ze te bewaren in uw handbagage.

Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij u naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. U kunt natuurlijk ook uw eigen huisarts raadplegen.

Tip: Zorg altijd voor een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Legionella
Laat voordat u water gebruik in uw accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Drinkwater
De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor uw gezondheid. In dat geval kunt u beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op uw bestemming, verwijzen wij u door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.

Geldzaken

De nationale munteenheid in Mongolië is de tugrik (MNT). Alleen in de hoofdstad zijn pinautomaten te vinden. Geld wisselen kan ook. U dient er rekening mee te houden dat u uw Mongools geld moeilijk weer om kunt wisselen in westerse valuta, wissel daarom slechts kleine coupures. Import en export van de tugrik is maar heel beperkt toegestaan.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt regelmatig voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. Daarom staan de meeste bankpassen dan ook standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Gaat u naar een land buiten Europa? Dan kan het dus zijn dat je je pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Wij adviseren je om ruim voor vertrek bij je bank te informeren of jouw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op je vakantiebestemming.

Telefoon & internet

In veel hotels in Mongolië is het niet mogelijk om te bellen, e-mailen of internetten. In Ulaanbaatar hebben wel steeds meer hotels wifi en zijn er internetcafés waar u voor weinig geld terecht kunt. Sinds kort kan er mobiel gebeld worden in Mongolië, hetzij in beperkte mate. Het mobiele netwerk is niet erg stabiel en u kunt er dan ook niet teveel op vertrouwen.

Aan het gebruik van uw mobiele telefoon buiten Europa zijn doorgaans extra kosten verbonden. U kunt bij uw telefoonprovider de tarieven op vragen die gelden op uw bestemming.

Tijdverschil

In het westen van Mongolië is het gedurende de zomertijd 6 uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is het vijf uur later. In het midden en oosten van het land is het in de zomer 7 uur later en in de winter 6 uur later dan in Nederland.

Voltage

Wanneer u naar Mongolië reist, heeft u geen ander type stekker nodig, de meeste stekkers passen daar gewoon in de stopcontacten. Ze gebruiken ook 230V maar hebben wel regelmatig last van stroomstoringen.

Klimaat

Het klimaat in Mongolië kent hoge pieken en diepe dalen. De winters zijn zeer koud met temperaturen van -30 tot -50°C en er waait vaak een stevige wind. De zomers kunnen in het zuiden erg heet zijn met een maximum van wel 40°C. De gemiddelde zomertemperatuur is echter 15°C. De regenval is in zowel zomer als winter gering. Het regenseizoen valt in juli en augustus.

Goed om te weten

Feestdagen
Op uw bestemming kunnen bekende en minder bekende feestdagen gevierd worden, die deel uitmaken van de traditionele cultuur van de bevolking. Houd er rekening mee dat op zulke dagen de openbare voorzieningen (zoals winkels, banken, musea, restaurants) aangepaste openingstijden hebben of gesloten zijn. Bij groepsreizen wordt het dagprogramma eventueel aangepast en misschien krijgt u dan de kans om zélf een feestelijk vleugje cultuur mee te pikken.