Praktische informatie over Mozambique

Open alle items

Grensdocumenten & visum

Voor een vakantie naar Mozambique heeft u een Nederlands paspoort nodig dat geldig is tot minimaal zes maanden na uw terugkomst. Ook is een visum verplicht. Hieronder leest u hoe u dit kunt aanvragen.

Hotels in Mozambique kunnen ook vragen om uw paspoortgegevens. Om de incheck in uw hotel vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw identiteitsbewijs mee te nemen.

Hoe kunt u een visum voor Mozambique aanvragen?

U heeft verschillende mogelijkheden om uw visum voor Mozambique aan te vragen:
  • Wij kunnen uw visum (tegen betaling) voor u regelen. U kunt deze service tijdens uw boeking gelijk aanvragen of later via onze medewerkers.
  • U kunt uw visum ook (tegen betaling) aanvragen bij onze partner VisumCentrale. Bij VisumCentrale kunt u met credit card en iDEAL betalen.
  • Zelf kunt u uw visum regelen via de Mozambikaanse ambassade in Brussel. De kosten hiervan bedragen ca. USD 60.


Bezoekt u tijdens uw reis meerdere landen?
Voor ieder land gelden er andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten. Leest u de informatie van alle landen door, zodat u precies weet welke reisdocumenten u nodig heeft.

Bezit u niet de Nederlandse nationaliteit?
Als u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor u noodzakelijk zijn.

Gezondheid & veiligheid

Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij u naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. U kunt natuurlijk ook uw eigen huisarts raadplegen.

Tip: Zorg altijd voor een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Legionella
Laat voordat u water gebruik in uw accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Drinkwater
De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor uw gezondheid. In dat geval kunt u beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op uw bestemming, verwijzen wij u door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.

Geldzaken

De munteenheid van Mozambique is de Metical. U kunt in een aantal winkels en restaurants in Maputo betalen met in internationale creditcards. Buiten Maputo kunt u het beste beschikken over contant geld. De prijzen in Mozambique liggen een stuk lager dan in Nederland.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt regelmatig voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. Daarom staan de meeste bankpassen dan ook standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Gaat u naar een land buiten Europa? Dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Wij adviseren u om ruim voor vertrek bij uw bank te informeren of uw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.

Telefoon & internet

Aan het gebruik van uw mobiele telefoon buiten Europa zijn doorgaans extra kosten verbonden. U kunt bij uw telefoonprovider de tarieven op vragen die gelden op uw bestemming.

Tijdverschil

In de winter is het 1 uur later in Mozambique en tijdens de zomer is er geen verschil.

Voltage

Voor een vakantie naar Mozambique heeft u een wereldstekker nodig. Het voltage ligt tussen de 220 en 240V.

Klimaat

Noord-Mozambique wordt getypeerd door een tropisch klimaat, het zuiden door een subtropisch. Aan de kust is het over het algemeen warmer dan in het binnenland. De zomer (veelal nat) loopt van oktober tot maart, waarbij het in de maanden januari, februari en maart over het algemeen het vaakst regent. In de wintermaanden april t/m september is het koeler, hoewel het overdag en aan de kust nog warm kan worden. Beste reistijd is mei t/m oktober.
Regenseizoen is januari en februari (korte en hevige buien).

Klimaat Mozambique

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gem. temp. (°C) 30° 30° 29° 28°27°26°26°26°26°27° 28° 30°
groen = de beste reistijd

Goed om te weten

Feestdagen
Op uw bestemming kunnen bekende en minder bekende feestdagen gevierd worden, die deel uitmaken van de traditionele cultuur van de bevolking. Houd er rekening mee dat op zulke dagen de openbare voorzieningen (zoals winkels, banken, musea, restaurants) aangepaste openingstijden hebben of gesloten zijn. Bij groepsreizen wordt het dagprogramma eventueel aangepast en misschien krijgt u dan de kans om zélf een feestelijk vleugje cultuur mee te pikken.